Uporaba varnostnega pasu
Najpogostejše napake pri uporabi varnostnega pasu
Nasveti za varno vožnjo otrok
Z dojenčkom v avto

Varna vožnja bodočih mamic
Z otrokom na pot – napotki za dopust
Uporaba varnostnega pasu pozimi

 


Uporaba varnostnega pasu

Vsi potniki v vozilih morajo uporabljati vgrajeni varnostni pas, ne glede na sedež. Zelo pomembno je, da si varnostni pas pripnejo tudi potniki na ZADNJIH sedežih, saj je delež pripetosti odraslih prenizek in znaša med 60 do 70% v povprečju.
Pri pravilni uporabi varnostnega pasu si najprej ustrezno nastavimo vzglavnik, tako, da je njegov vrh v višini vrha glave. Pripnemo se pazljivo, prepričamo se, da je zaponka pasu dobro zapeta in slišimo KLIK. Pas s potegom proti zgornji pritrditveni točki pravilno naravnamo in zategnemo.
Uporaba varnostnega pasu je nujni sestavni del varne vožnje. Dokazano rešuje življenja. Z močjo rok in nog bi se lahko zadržali v sedežu le pri trku s hitrostjo do 7 km/h.
Ne smemo pa nikoli pozabiti, da tudi najkakovostnejši sistem varnostnih pasov kombiniran s več sistemi pasivne varnosti v avtomobilu ne zaleže, če vozilo trči s preveliko hitrostjo.


Najpogostejše napake pri uporabi varnostnega pasu

Na splošno je največ napak pri uporabi varnostnega pasu pri ohlapnosti, saj ga vozniki in potniki ne zategnejo dovolj. Podobno ljudje napačno menijo, da je varnostni pas pomemben samo na sprednjih sedežih v vozilu. Zato je enako pomembno, da smo pripeti na vseh sedežih v vozilu in tudi v vseh vozilih (avtobusih, tovornih ali kombi vozilih, ne samo osebnih). Opozorimo lahko tudi na to, da vgrajeni varnostni mehovi, ki dodatno ščitijo potnike v vozilih, lahko ob neuporabi varnostnega pasu predstavljajo dodatno tveganje.
Pri vožnji otrok pa so najpogostejše napake staršev, da otroka na krajših vožnjah, od doma do šole, vrtca, trgovine, babice, ne pripnejo v otroški sedež z varnostni pasom. Pogosto starši tudi nepravilno uporabijo otroški varnostni sedež oz. ne uporabijo ustreznega otroškega sedeža glede na težo in velikost otroka. Ter ponovno je pomembno, da otroka trdno pripnejo z vgrajenimi varnostnimi pasovi. Pogosto tudi opažamo, da se večji otroci ne vozijo več v otroškem sedežu, zato poudarjamo, da morajo biti otroci do višine 140 cm oz. 36 kg teže (približno 10 let starosti) še vedno nameščeni v otroškem sedežu.


Nasveti za varno vožnjo otrok

 1. OTROCI morajo biti vedno in na vseh vožnjah pripeti z varnostnim pasovi. Otroci so najpogosteje udeleženi v prometnih nesreč in utrpijo najhujše posledice kot potniki v osebnih avtomobilih, zato NI IZGOVOROV.
 2. Otroci do višine 140 cm oz. 36 kg morajo biti nameščeni in pripeti v homologirane otroške varnostne sedeže, glede na otrokovo težo in velikost. Vsi otroški sedeži morajo imeti oranžno nalepko z oznako, za katero težo otroka je sedež primeren in z oznako standarda (najnovejši je iSize).
 3. Otroški sedež mora biti trdno nameščen v avtomobil z varnostnim pasom ali ISOFIX sistemom, tako da se ne premika.
 4. Otrok mora biti v otroškem sedežu tesno in trdno pripet z varnostnimi pasovi v sedežu, zato jih dovolj zategnimo (manj kot dva prsta prostora med pasom in telesom).
 5. Varnostni pas otroku poteka čez ramena in med nogami..
 6. Pri starejši otrocih na jahaču poteka varnostni pas čez rame in pod trebuhom otroka čez boke, speljan je pod stranskimi vodili sedeža. Pri jahačih priporočamo samo jahače z naslonjalom za hrbet in glavo (zaradi zaščite ob stranskih trkih).
 7. Tudi pri otroku poravnamo višino naslonjala za glavo, tako da je nad vrhnjim robom glave..
 8. Otroci morajo biti pripeti tudi v kombijih in avtobusih. V kombijih morajo imeti do višine 140 cm tudi otroški varnostni sedež. Otroci sedijo vsak na svojem sedežu, trdno pripeti z varnostnimi pasov, brez torbic na ramenih.
 9. In ne pozabite, Pasavček pravi: Red je vedno pas pripet!

Več informacij lahko najdete v knjižici Red je vedno pas pripet (Knjižica Red je vedno pas pripet.pdf)


Z dojenčkom v avto

Sedež moramo postaviti v avto tako, da je dojenček s hrbtom obrnjen v smer vožnje. Otroški varnostni sedež pritrdite v avto z običajnim varnostnim pasom ali ISOFIX sistemom in v skladu z navodili proizvajalca.
Velika prednost varnostnih sedežev za dojenčke je v tem, da lahko otroka pripnemo v sedež še v stanovanju in ga s sedežem prenesemo v avto.
Otroški varnostni sedež lahko namestite tudi na sovoznikov sedež, če otroka vozite sami, vendar le, če v avto ni vgrajen varnostni meh (air bag) ali če ga lahko s posebnim ključem začasno mehansko izključite. Oznaka (air bag) v avtomobilu vas opozarja, da otroka ni dovoljeno prevažati na prednjem sedežu, če varnostni meh ni izključen.


Varna vožnja bodočih mamic

Tudi bodoče mamice naj med nosečnostjo uporabljajo varnostni pas, saj le-ta nikakor ne škoduje še nerojenemu otroku. Pomembno pa je, da si nosečnica pas pravilno namesti in sicer tako, da spodnji krak pasu poteka pod trebuhom, zgornji krak pa nad trebuhom preko ramena.


Z otrokom na pot – napotki za dopust

Tople poletne dni marsikatera družina izkoristi za potep. Čeprav je možnosti za način potovanja precej, pa se na izlete v obmorske kraje, v okoliške hribe ali v toplice običajno odpravimo kar z avtomobilom.
Otroci morajo biti med vožnjo vedno pripeti z varnostnim pasom v ustreznem otroškem varnostnem sedežu, ki je primeren otrokovi teži in višini, ter ustreza evropskim standardom. Obveznost otroškega sedeža je do otrokove višine 140 cm.
Med vožnjo z otrokom načrtujte krajše postanke, kjer se bo otrok nekoliko razmigal, ter lahko odšel na stranišče.

Konkretni napotki za varno vožnjo otrok:

 • Pazite na to, da ne boste slabo ali napačno pritrdili otroški sedež ter nepravilno uporabili varnostnega pasu.
 • Otroku varnostne pasove trdno zategnemo
 • Naredite dovolj postankov, da bodo otroci lažje prenesli vožnjo.
 • Vaša vožnja naj bo uglajena, brez naglih zaviranj ali pospeševanj.
 • Naredite dovolj postankov, da bodo otroci lažje prenesli vožnjo.
 • Vaša vožnja naj bo uglajena, brez naglih zaviranj ali pospeševanj.
 • Najmlajši naj imajo na razpolago vedno dovolj tekočine za pitje.


Uporaba varnostnega pasu v zimskem času

Glede pravilne uporabe varnostnih pasov je zelo pomembno, da se varnostni pas čimbolj prilega telesu posameznika, saj ga tako najbolj učinkovito zadrži z najmanjšim tveganjem za hujše poškodbe. Pomembno je, da varnostni pas peljemo preko ramena, ga zapnemo (KLIK) ter nato zategnemo zgornji del pasu.
V zimskem obdobju je zato pomembno, da si pred vožnjo debelejše jakne in plašče slečemo ter raje primerno ogrejemo avto. Pri krajših vožnjah pozimi, če vseeno želite ostati oblečeni, ker se vozilo še ne segreje, svetujemo, da varnostni pas močno zategnete.