Na Javni agenciji RS za varnost prometa pripravljamo, nabavljamo in zagotavljamo različna gradiva za izvajanje preventivnih aktivnosti. Nekatera gradiva tudi brezplačno zagotavljamo za delo občinskih SPV ter aktivnosti po šolah.

Gradiva lahko naročite preko občinskih SPV in Portala SPV www.avp-spv.si.

Demo čeladica

Z demo čeladico, ki je posnetek zaščitne kolesarske čelade narejene iz stiroporja, lahko simuliramo udarec v glavo brez in z čelado pri padcu s kolesa. V demo čeladico vstavimo jajce, ki ga spustimo z višine spustimo na tla. S takšno simulacijo lahko prikažemo, zakaj je uporaba zaščitne kolesarske ali motoristične čelade nujna za zaščito pred težkimi in dolgotrajnimi poškodbami glave.

Kolesarski spretnostni poligon

V okviru gradiv, ki jih pripravljamo na Javni agenciji RS za varnost prometa smo oblikovali tudi spretnostni poligon za kolesarje, ki smo ga v zadnjem času prenovili z nekaterimi novejšimi ovirami.

Spretnostni poligon je sestavljen iz različnih stožcev (povozni, visoki) za simulacijo vijuganja in zavijanja, različno oblikovanih ovir (žaga, luknje, vertikalna ožina, ustavljanje na mestu, prenos predmeta itd.) ter posameznih desk (vožnja naravnost). Spretnostni poligon se lahko dopolni tudi s prometnimi znaki, ki dodatno oblikujejo prometno situacijo.

Spretnostni poligon se uporablja pri:

  • izvajanju kolesarskih izpitov
  • izvajanju občinskih ter državnega tekmovanja Kaj veš o prometu
  • pri preventivnih dogodkih

Elementi spretnostnega poligona (.pdf)

Stop znak

Znak ustavi se uporablja pri izvajanju šolske prometne službe za varovanje otrok na šolski poti v primeru nevarnega mesta. Varovanje otrok v okviru šolske prometne službe izvajajo usposobljeni prostovoljci, ki pri tem uporabljajo dodatno opremo STOP znak.

Znak ustavi (STOP) je opredeljen v Zakonu o pravilih cestnega prometa (87. člen)Vozniki in drugi udeleženci morajo upoštevati znak prostovoljca ter ustaviti.

Medalje Kaj veš o prometu

Zmagovalci na tekmovanjih Kaj veš o prometu za učence kolesarje in učence voznike koles z motorjem prejmejo zlato, srebrno ali bronasto medaljo ter diplomo. Medalje za občinska in medobčinska tekmovanja so enake, za državno tekmovanje pa se nekoliko razlikujejo.

Kolesarske čelade

Javna agencija RS za varnost prometa v okviru svojih aktivnosti tudi zagotavlja kolesarke zaščitne čelade za udeležence državnega tekmovanja Kaj veš o prometu ter v okviru akcije Bistro glavo varuje čelada za promocijo in osveščanje glede uporabe čelade. Zaščitna kolesarska čelada je osnovna oprema kolesarja, ki ščiti kolesarja pred poškodbami glave.

Čelade so izdelane iz stiropora in prekrite s plastično prevleko. Oblika čelade je aerodinamična s primerno vdelanimi odprtinami, ki služijo kroženju zraka. V notranjosti je čelada obložena s posebnim trakom, ki je zvezno (s posebnim gumbom) nastavljiv na optimalen obseg glave. Na trak je pritrjena utripajoča odsevna lučka, ki zagotavlja večjo vidnost in varnost kolesarja v prometu. Stabilnost čelade zagotavlja trak s sponkami, ki si jih zapnemo pod brado. Čelada je pregledana in testirana po standardu CE EN 1078.

Nalepke Varno kolo

Po opravljenem pregledu kolesa na kolo, ki je tehnično brezhibno, namestimo nalepko Varno kolo. Barva nalepk Varno kolo se vsako leto spreminja, tako da daje posamezniku tudi informacijo o tem, ali je bilo kolo v določeni sezoni pregledano in ustreza kriterijem varnega kolesa (ima vso predpisano opremo in deluje brezhibno).

Zapisniki o pregledu kolesa

Preden se otroci začnejo voziti s kolesom je potrebno vsako leto pregledati kolo ali je tehnično brezhibno ter ali ima vso potrebno opremo in je zato varno za vožnjo.

V ta namen imamo posebne obrazce Zapisnike za preglede koles, ki nam po posameznih preizkusnih točkah, ki jim sledimo, povejo, ali je kolo tehnično brezhibno oziroma če ni, katere pomanjkljivosti je potrebno odpraviti.

Pregled kolesa opravimo vsaj enkrat letno pred pričetkom sezone kolesarjenja, saj na takšen način zagotovimo ustrezno varnost kolesarja.

Pregledi koles se običajno opravljajo v okviru šole in občinskega sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu v sodelovanju s servisi koles, policisti in drugimi.

Odsevni trakovi

Odsevni trakovi so namenjeni uporabi in zaščiti pešcev in kolesarjev v prometu in so lahko nadomestilo po zakonu predpisani kresnički, kot obvezni opremi pešcev v pogojih slabše vidljivosti in ponoči.

Odsevni trak je vzmetni trak s svetlobno odsevno površino, dimenzij 34 × 3 cm.

Odsevni trakovi se enostavno namestijo na roko ali nogo, saj vzmet dobro oprime roko ali nogo.

Pomembno je tudi, kakšna je odsevnost samega traku (dobra odsevnost je nad 350,00 [cd · m-2 · lx-1] ).

Kresničke

Voznik ponoči ali ob slabši vidljivosti opazi pešca s kresničko ali odsevniki veliko prej (na razdalji 136 metrov) kot tiste, ki nosijo temna (šele na razdalji 26 metrov) ali svetla oblačila (na razdalji 38 metrov).

Kresnička je eden izmed odsevnih predmetov, ki ga morajo pešci uporabljati med hojo po robu cestišča v pogojih slabše vidljivosti, t.j. v mraku, ponoči, v megli ali dežju, zato da bi bili bolj vidni in bi jih vozniki tako prej opazili ter se jim varno izognili. Kresnička je lahko različnih oblik, pomembno pa je da ima v notranjosti satovjasto obliko in zato odbija svetlobo pod zelo različnimi koti in tako zagotavlja dobro odsevnost.

Kresničko nosimo tako, da prosto binglja ob desnem boku ali kolenu (oz. ob tistem boku ali kolenu bliže cestišču), saj tako najbolj zagotavljamo, da bo odbita svetloba opozorila voznika, da je tam pešec. Kresnička je najbolj razširjena med šolskimi otroci, lahko pa jo uporabljajo tudi odrasle osebe.

Rumena rutica

Rumena rutica je simbol začetnikov v prometu, t. j. najmlajših udeležencev, ki še ne zmorejo vseh zahtev prometa. Vozniki in drugi udeleženci v prometu jih tako lažje opazijo in vedo, da morajo biti še posebej previdni. Rumene rutice so namenjene prvošolcem in drugošolcem v osnovnih šolah (87. člen Zakona o pravilih cestnega prometa – ZPrCP).

Osnovna rumena rutica je trikotna ruta rumene barve, v velikosti 69 × 69 cm enakokrakega trikotnika sešita iz platna. V zadnjem času pa so pogoste naglavne rutice trapezne oblike.