Raziskave kažejo, da bi z dosledno uporabo varnostnih pasov in otroških varnostnih sedežev lahko za 50% zmanjšali število smrtno in hudo poškodovanih voznikov in potnikov, preprečili bi lahko smrtne žrtve med otroki potniki.

V Sloveniji umre letno v povprečju približno 15 voznikov osebnih vozil, 1-2 voznika tovornega vozila, ter v povprečju 7 potnikov, ki v času nesreče niso uporabljali varnostnega pasu. Skupni delež voznikov osebnih vozil in potnikov v njih, ki med nesrečo niso uporabljali varnostnega pasu in so utrpeli hujše poškodbe, je 40 %. A le en KLIK, ki ga slišimo, ko se pripnemo z varnostnim pasom, lahko reši življenje, zato je uporaba pasu bistvenega pomena.

V zadnjih letih se je pripetost otrok kot potnikov v vozilih izredno izboljšala, v letu 2005 (pred izvajanjem projekta Pasavček) je bila povprečna pripetost otrok 54%, v letu 2016 pa 93,6%. Cilj je, da bi bili vozniki in potniki na sprednjih sedežih pripeti v 98%. Prav tako je opazen trend povečanja pripetosti odraslih potnikov na zadnjih sedežih, vendar je delež še vedno prenizek (68 %).

Glede na zadnje podatke opazovanja pripetosti lahko rečemo, da je nujno potrebno povečati:

  • pripetost vseh potnikov in tudi otrok na VSEH vožnjah, tudi najkrajših znotraj naselij (pripetost je najnižja na cestah z uličnim sistemom)
  • pripetost odraslih potnikov na ZADNJIH sedežih v osebnih vozilih
  • dosledno uporaba otroških varnostnih sedežev in varnostnih pasov pri otrocih potnikih med vožnjo (otroci so najpogosteje udeleženi v prometnih nesrečah prav kot potniki v avtomobilih in utrpijo tudi najhujše posledice)
  • pripetost voznikov tovornih in kombiniranih vozil na vseh vožnjah
  • pripetost potnikov na avtobusih na medkrajevnih razdaljah

V okviru preventivnih aktivnosti se izvaja nacionalna preventivna akcija Vam je že KLIKnilo? za spodbujanje uporabe varnostnih pasov.

V letu 2021 bo nacionalna preventivna akcija Varnostni pas potekala od 8. do 14. marca.