Otroci potrebujejo pomoč v prometu
Predšolski otroci
Osnovnošolci
Otrok – v avtu
Otrok – pešec
Otrok – kolesar
Najpogostejše napake pri vožnji otrok v vozilu
Z otrokom na pot – napotki za dopust
Priporočila staršem za večjo varnost otrok pred pričetkom novega šolskega leta
Video vsebine: Varno sodelovanje otrok v prometu
Otroci s posebnimi potrebami kot udeleženci v prometu
Vožnja otrok pozimi – kako pravilno pripeti otroka


Otroci potrebujejo pomoč v prometu

Naši otroci se dnevno vključujejo v promet. Srečujejo se s prednostmi in hkrati tudi z nevarnostmi sodobnega prometa.

095Tja do desetega leta še ne znajo in ne zmorejo samostojno sodelovati v prometu, kajti otroci doživljajo promet drugače, velikokrat jih premami kaj na drugi strani ulice in pozabijo na vsa pravila, pri hoji in teku še niso dovolj spretni, kaj šele da bi obvladali vožnjo kolesa tako dobro, da bi varno sodelovali v prometu.
Otroci so manjši kot odrasli, zato ne vidijo čez parkirane avtomobile ali zabojnike za smeti. Pri hoji in teku še niso dovolj spretni, predvsem pa imajo otroci težave v prometu zaradi postopnosti zaznavnega in spoznavnega razvoja. In zato smo tukaj mi odrasli, starši, da poskrbimo za njihovo varnost, ter jih seveda učimo varnega ravnanja v prometu.

Ne smemo pozabiti, da otroci:

 • Nimajo tako širokega vidnega polja kot odrasli in zato kasneje vidijo vozila, ki prihajajo z leve ali desne
 • Dobro slišijo, vendar ne vedo natančno iz katere smeri slišijo vozilo
 • Ne znajo dobro presojati hitrosti vozil in ocenjevati razdalj
 • Ne razlikujejo dobro pojmov npr. levo, desno
 • Ne zmorejo dolgotrajne koncentracije
 • Njihova pozornost se hitro preusmerja na objekte, ki jih pritegnejo in mimogrede jih kaj zmoti (hitro lahko pozabijo ali so videli vozilo, ki se približuje)
 • Ne zmorejo posploševanj in uporabe splošnih pravil kot je npr. pravilo kako prečkamo cesto
 • Zaradi razvoja mišljenja otroci pogosto mislijo, da jih voznik vidi, če oni sami vidijo avto, ki se približuje, vendar to velikokrat ni res

Za konec pa samo še tole. Izkoristite prosti čas z otrokom in ga dodatno pripravite na samostojno sodelovanje v prometu. Vzemite si čas in mu razložite pravila varnega ravnanja v prometu, mu jih pokažite v prometu in jih vadite z njim. Vsakič znova ga pohvalite za previdno in varno ravnanje, ter opozorite ob nepravilnem. Samo s takšnim načinom vzgoje bomo otroka dobro pripravili, da bo čez nekaj let lahko samostojno sodeloval v prometu kot pešec ali kasneje kot kolesar in voznik. In ne pozabite, da ste sami s svojim vedenjem in ravnanjem otroku lahko najboljši zgled.


Predšolski otroci: S prometno vzgojo ne odlašajmo!

Otroka začnemo učiti in vzgajati glede varnega sodelovanja v prometu čimprej. Začnemo že med drugim in tretjim otrokovim letom, ko začnejo otroci aktivneje raziskovati okolje. S svojim ravnanjem in obnašanjem smo otroku vzor, kajti otroci nas opazujejo, želijo oponašati in tako pridobivajo pomembne izkušnje in znanja.

ALFX6948Zaradi otrokovih značilnosti, ki so odvisne od razvoja in otrokovih sposobnosti, je ogrožena tudi njihova varnost. Največ žrtev med otroci-pešci je v starosti do 4 do 7 let, ko še ne zmorejo vseh zahtev sodobnega prometa. Zato so jim potrebni pomoč, učenje, nasveti, vodenje in nadzor odraslih.

Zakon o pravilih cestnega prometa zato predpisuje, da otrok mlajši od 7 let ne sme samostojno sodelovati v prometu, ampak mora biti v spremstvu odrasle osebe.

Predšolski otrok je v prometu najbolj pogosto ogrožen kot potnik v vozilu ter ko pešec. Zato je nujno, da otroka med vožnjo ustrezno namestimo v otroški varnostni sedež, ki je primeren za njegovo velikost in težo. Več si lahko ogledate tukaj. Prav tako pa mora predšolskega otroka kot pešca v prometu spremljati odrasla oseba, ki otroka vodi po pločniku po notranji strani (stran od ceste), ter ga vedno držimo za roko, da se nam ne more kar naenkrat izpustiti. Več si lahko ogledate tukaj.


Osnovnošolci: Postopno učenje in navajanje na samostojnost v prometu

Vstop otroka v osnovno šolo je pomemben življenjski mejnik. V vrtcu in prvih razredih osnovne šole se otroci pripravljajo in usposabljajo za samostojno sodelovanje v prometu, saj bodo kasneje večinoma sami hodili v šolo in se sami vračali iz nje. Seveda ta priprava ni dovolj. Otrokom mora pomagati vse okolje, še posebej pa starši. Zato naj bo prometna vzgoja in izobraževanje aktiven in postopen proces!

Učenje otroka sodelovanja v prometu mora potekati postopoma: najprej otroku razložimo kakšno je pravilno vedenje, nato mu pokažemo in ob tem razlagamo, nato skupaj z njim izpeljemo pravilno vedenje, otrok naj ga ponovi in ob tem razlaga kaj počne. Otroka moramo za vsako pravilno vedenje pohvaliti. Za nepravilno vedenje pa ga popravimo in razložimo, kakšno je pravilno. Le tako otroka spodbujamo k pravilnemu vedenju. S svojim obnašanjem in ravnanjem smo otroku vzor, zato vedno upoštevajmo prometne predpise in se varno ravnajmo.

Otroka zaradi njegove majhnosti v prometu lahko hitro spregledamo. Kaj lahko ga skrije živa meja, parkiran avto ali kakšen drug predmet ob cesti. Zato otroka oblecimo v svetla oblačila. Pri slabi vidljivosti in mraku mora nositi kresničko, ki jo pripne ob žep ali torbico, da prosto niha in odseva svetlobo. Otroci v prvem in drugem razredu osnovne šole morajo celo šolsko leto nositi rumeno rutico, ki ostalim udeležencem sporoča, da so šele začetniki v prometu in da morajo biti zato še posebej previdni.


Otroci kot udeleženci v prometu

Najprej kot potniki v avtomobilih, nato kot pešci in kasneje tudi kot kolesarji. Srečujejo se s prednostmi in hkrati tudi z nevarnostmi sodobnega prometa.

Otrok – v avtu
Otrok v predšolski dobi sodeluje v prometu predvsem kot potnik in pešec, pa tudi na kolesu. Pomembno Triglav razstava Cesta ni presta 03je, da je otrok prav na vsaki vožnji pripet v ustreznem otroškem sedežu primernem za njegovo težo in velikost. Če bomo starši dosledno pričakovali, da je otrok nameščen v sedežu, ter se tudi sami pripeli z varnostnim pasom (ne glede na katerem sedežu v avtomobilu sedimo) bo otrok brez večjih problemov in upiranja sprejel takšna pričakovanja. Ko otrok dopolni eno leto je verjetno skrajni čas, da dobi tudi nov sedež. Sedeže skupine 1 lahko namestimo spredaj in zadaj, obrnjeni so v smeri vožnje. Pomembno je, da preverimo, da je sedež zares trdno nameščen v avto z običajnim varnostnim pasom. Pa tudi otroka moramo trdno pripeti v sedež – tako da lahko med otrokovo telo in sponko le stežka potisnemo prste. Le tako bo otrok trdno pripet in varen pred večjimi sunki ob trkih. Najboljša je seveda uporaba isofix sistema nameščanja otroških sedežev v avto, ker se tako izognemo vsem morebitnim napakam pri namestitvi. Nekoliko večji otroci, ki prerastejo sedeže (okrog 4. leta starosti), morajo uporabljati posebne sedeže skupine II – t.i. jahači in običajni varnostni pas.


Otrok – pešec
Ko smo z otrokom v prometu kot pešci je pomembno, da vedno (če je le možno) uporabljamo površine slika-prvosolecnamenjene pešcem, to je pločnike, prehode za pešce, semaforizirane prehode, podhode in nadhode…. Mlajšega otroka vedno držimo za roko, hodi pa naj po notranji strani,  torej čimbolj stran od cestišča. Tako zmanjšamo verjetnost, da se nam otrok iztrga iz rok in nepričakovano steče na cesto. Pazljivi moramo biti tudi pri vseh izvozih iz garaž in dvorišč, saj so pogoste nesreče, da so otroci poškodovani prav ob vzvratni vožnji vozila, ko voznik ne vidi otroka, ki se je nenadoma pojavil za vozilom. Prav tako je zelo pomembno, da otrok ne puščamo samih na otroških igriščih, ampak so zmeraj v spremstvu staršev ali drugih odraslih. Tako lahko preprečimo marsikatero prometno nesrečo.

Tudi otrok na rolerjih mora uporabljati površine kot pešec, nikakor pa ne sme rolati po vozišču. Ob tem mora seveda imeti tudi vso zaščitno opremo s ščitniki na rokah in nogah, ter seveda čelado na glavi.


Otrok – kolesar
Mlajše otroke ( do sedmega leta) lahko v prometu vozite v posebnih kolesarskih sedežih, ki se namestijo na kolo. Tudi v tem primeru mora otrok nujno nositi kolesarsko čelado. Otroka učite, da mirno sedi privezan v kolesarskem sedežu, da vas ne ovira med vožnjo. Pazite tudi na otrokove noge, da mu ne zaidejo med DSCN6276napere. Za otroka je koristno, da čim hitreje obvlada spretnosti potrebne za vožnjo kolesa (ravnotežje, ustavljanje, speljevanje), vendar v prometu ne sme sodelovati sam do dopolnjenega 10. leta starosti, ko bo lahko opravljal izpit za vožnjo kolesa. Velja torej, čim hitreje na kolo, ker tako otrok razvija spretnosti, in čim kasneje v promet, ker otrok še ni sposoben obvladovati zahtev prometa. Seveda moramo poskrbeti, da je kolo tehnično brezhibno in pravšnje velikosti za otroka. Otrok mora, ko sedi na kolesu z obema nogama doseči do tal. Med vožnjo s kolesom naj bo otrok primerno oblečen in mora vedno nositi kolesarsko čelado, ne glede na to, ali se vozi s triciklom, v sedežu na našem kolesu ali samostojno na kolesu po dvorišču. Kolesarske čelade učinkovito obvarujejo otrokovo (in našo) glavo pred morebitnimi posledicami ob padcu s kolesa. Tako otroka učite doslednosti in bo kasneje privzel kolesarsko čelado kot nekaj samoumevnega. Kolesarska čelada mora ustrezati velikosti otrokove glave. Namestimo jo tako, da sega 2-3 prste nad obrvmi (torej bolj  naprej kot nazaj), da tako najbolje zaščiti teme glave. Čelada mora biti vedno pripeta s trakovi za zapenjanje, ki se dovolj tesno prilegajo bradi.


Najpogostejše napake pri vožnji otrok

Pri vožnji otrok pa so najpogostejše napake staršev, da otroka na krajših vožnjah, od doma do šole, vrtca, trgovine, babice ne pripnejo v otroški sedež z varnostni pasom. Vendar so naletne teže otrok (20 kg) že pri 50 km/h okrog pol tone, kar pomeni, da otrok utrpi zelo hude poškodbe. V Sloveniji je večina predšolskih otrok poškodovanih ali celo umrlih v prometnih nesrečah prav kot potnikov v osebnih vozilih (več kot 60 %), ko bi jih morali odrasli odgovorno zaščititi v otroškem sedežu. Pogosto starši tudi nepravilno uporabijo otroški varnostni sedež, npr. namestijo sedež za dojenčke v smeri vožnje, kar je napačno, oz. ne uporabijo ustreznega otroškega sedeža glede na težo in velikost otroka. Prav tako ne namestijo otroškega sedeža dovolj trdno z varnostnimi pasovi v avto, zato svetujemo, da se vedno prepričajo, da je sedež dovolj trdno nameščen, se ne premika, ali pa uporabijo otroške sedeže z isofix pritrditvijo. Ter ponovno je pomembno, da otroka trdno pripnejo z vgrajenimi varnostnimi pasovi. Pogosto tudi opažamo, da se večji otroci ne vozijo več v otroškem sedežu, zato poudarjamo, da morajo biti otroci do višine 150 cm (približno 10-12 let starosti) še vedno nameščeni v otroškem sedežu, jahaču z naslonjalom za hrbet in glavo, ter pripeti z avtomobilskim varnostnim pasom.

Več o varni vožnji otrok osveščamo in izvajamo tudi v okviru projekta Pasavček po vrtcih in osnovnih šolah in knjižici Red je vedno pas pripet, ki je dostopna tudi na naših spletnih straneh www.avp-rs.si


Z otrokom na pot – napotki za dopust

Tople poletne dni marsikatera družina izkoristi za potep. Čeprav je možnosti za način potovanja precej, pa se na izlete v obmorske kraje, v okoliške hribe ali v toplice običajno odpravimo kar z avtomobilom.

Otroci morajo biti med vožnjo vedno pripeti z varnostnim pasom v ustreznem otroškem varnostnem sedežu, ki je primeren otrokovi teži in višini ter ustreza evropskim standardom (ECE R 44/04). Obveznost uporabe otroškega sedeža je do otrokove višine 150 cm. Otroški sedež mora biti čimbolj trdno nameščen v vozilu, tako da se ne premika levo-desno. Prav tako mora biti otrok trdno pripet z varnostnim pasom v otroškem sedežu, tako da težko dva prsta vrinete med otrokovo telo in pas.

Med vožnjo z otrokom načrtujte krajše postanke, kjer se bo otrok nekoliko razmigal ter lahko odšel na stranišče. Med samo vožnjo pa je dobro, da se otrok zabava in mu bo tako čas vožnje hitreje minil. Pri otrocih, ki jim je rado slabo med vožnjo, odsvetujemo branje ali gledanje risank, primerno pa je poslušanje pravljic ali pesmic na radiu ali v živo, razne besedne igre in opazovanje okolice. Kot idejo se lahko z otroki igrate: kdo se najhitreje spomni besedo na določeno črko, ali »vidim nekaj na določeno črko v sami okolici«, razne izštevanke itd. Pomembno je, da je otrok ves čas vožnje nameščen v sedežu in pripet, če protestira se raje ustavimo in naredimo kratek odmor.

Konkretni napotki za varno vožnjo otrok:

 • Pazite na to, da ne boste slabo ali napačno pritrdili otroškega sedeža ter nepravilno uporabili varnostni pas.
 • Otrok preraste sedež, ko otrokova ramena presežejo vrh vpetja naramničnih pasov. Zato bodite pozorni tudi na čas, ko boste morali otroku priskrbeti nov, večji sedež oz. sedež druge skupine.
 • Vrata ob otrokovem sedežu naj bodo zaprta, priporočljivo pa je tudi, da uporabite zatič, ki prepreči, da lahko otrok sam odpre vrata.
 • Otroku varnostne pasove zategnemo tako močno ob otrokovo telo, da v primeru nesreče preprečijo preveliko nihanje telesa. Varnostni pas naj bo vpet na kovinsko ogrodje in ne na plastiko, ki pod močno silo lahko poči ali se lomi.
 • Naredite dovolj postankov, da bodo otroci lažje prenesli vožnjo.
 • Vaša vožnja naj bo uglajena, brez naglih zaviranj ali pospeševanj.
 • Pogosto imajo mlajši otroci med vožnjo potovalno slabost, zato imejte vedno pripravljene vrečke in mokre robčke.
 • Najmlajši naj imajo na razpolago vedno dovolj tekočine za pitje.
 • Otrok naj ima na razpolago igračke, da se bo med vožnjo lahko kratkočasil ali pa se z njim igrajte kakšno zanimivo igrico.

Več si lahko preberete v naših knjižicah:


Priporočila staršem pred pričetkom novega šolskega leta

 • prvošolci in drugošolci morajo imeti obvezno rumeno rutico in kresničko skozi celo šolsko leto
 • otroci naj uporabljajo načrtovane šolske poti, s katerimi se seznanijo v šoli in v sodelovanju s starši
 • otroka odrasli poučimo in vzgajamo, katera šolska pot je varnejša in kako ustrezno varno ravna na nevarnejših mestih
 • otrok hodi po pločniku ali če ni pločnika, ob levem robu cestišča, da opazi nasproti vozeča vozila
 • cesto otrok prečka samo na označenem prehodu za pešce ali pri zeleni luči na semaforju
 • pred prečkanjem se otrok ustavi na robu ter z dvignjeno roko nakaže, da želi prečkati, nato pa s pogledom vedno preveri (levo-desno-levo) ali je pot prosta
 • starejši otroci naj poskrbijo za svojo vidnost ter upoštevanje prometnih predpisov ter naj ne uporabljajo mobilnega telefona v prometu, saj zmanjšuje njihovo zbranost in spremljanje dogajanja v prometu
 • otroci morajo biti med vožnjo vedno pripeti z varnostnim pasom in glede na višino (do 150 cm) nameščeni v ustrezen otroški varnostni sedež
 • na šolskem prevozu otroci sedijo vsak na svojem sedežu pripeti z varnostnim pasom ter torbico na tleh poleg sebe, na prevoz počakajo mirno na postajališču, ter po izstopu iz šolskega avtobusa vozišče prečkajo vedno za njim
 • na kolesu morajo imeti otroci obvezno kolesarsko čelado, saj bistro glavo varuje čelada
 • otrokom smo starši s svojim ravnanjem zgled, zato poskrbimo, da smo vedno pripeti, strpni in skrbni do drugih udeležencev v prometu

Na Javni agenciji RS za varnost prometa (AVP) skrbimo za prometno varnost otrok in mladostnikov, ki spadajo med ranljivejše udeležence cestnega prometa.

Tako zagotavljamo preventivna gradiva, kot so knjižice Prvi koraki v svetu prometa, plakate in letake Šolska pot, v sodelovanju z občinskimi Sveti za preventivo se urejajo šolske poti, izvaja se varovanje otrok, izvajamo preventivne dogodke in osveščamo ter opozarjamo voznike na ustrezno ravnanje za večjo varnost otrok.

Na AVP tudi podpiramo uvajanje mobilne aplikacije Načrtov šolskih poti, ki podajo staršem in otrokom na lažji in sodoben način informacijo o šolskih poteh, nevarnih mestih in ustreznem ravnanju.


Video vsebine: Varno sodelovanje otrok v prometu

Pripravili smo vzgojno-izobraževalne preventivne video filme, ki nazorno prikažejo problematiko, mnenje stroke ter ustrezno vedenje v različnih prometnih situacijah, kjer so udeleženi otroci.

Oglejte si jih ter se pogovorite o njihovi vsebini z otroki.

Prvi koraki v svetu prometa

Otroci v prometu

Izbira otroškega varnostnega sedeža


Otroci s posebnimi potrebami (gluhi in naglušni) v prometu

Bistre glave nosijo čelado

Iz majhnega kolesarja naj zraste odgovoren voznik


Vožnja otrok pozimi – kako pravilno pripeti otroka

Glede varne vožnje otrok v zimskem času je pomembno, da smo pozorni pri namestitvi otroka v otroški sedež in na ustrezno uporabo varnostnih pasov ob debelejših oblačilih. Za varno vožnjo otrok in učinkovitejši učinek varnostnega pasu priporočamo, da otroka slečete iz bundic in pajacov, da tako lahko dovolj trdno zategnete varnostni pas, ki se mora prilegati otrokovemu telesu. Praktični nasvet je, da zategnete pas tako močno, da komaj spravite prst ali dva pod pasom do telesa. V kolikor se bojite, da bi otroka zeblo, vedno najprej pripnite otroka slečenega ter mu raje oblecite bundico z druge strani, ko je otrok že pripet, da ima roke in telo pokrito.