Motoristi spadajo med bolj ogrožene skupine udeležencev, ki so pogosto žrtve prometnih nesreč.

Javna agencija za varnost prometa svetuje motoristom izjemno previdnost in strpnost, prilagoditev hitrosti vožnje razmeram na cesti ter uporabo zaščitne čelade in druge opreme. Varnost motoristov je pomembno povezana z ravnanjem motoristov samih, saj statistični podatki kažejo, da so v več kot polovici prometnih nesreč povzročitelji motoristi: pomembno je da upoštevajo omejitve hitrosti, poskrbijo za vidnost ter uporabljajo zaščitno opremo in čelado. Prav tako pa osveščamo voznike drugih motornih vozil, avtomobilov, da se zavedajo ranljivosti motoristov, da so dodatno previdni in se večkrat prepričajo, da ne izsilijo prednosti (zaprejo pot) motoristom, da so uvidevni in pozorni na njih.

Tuje študije kažejo, da motoristi bolj pogosto vozijo motor zaradi užitka v vožnji, zabave, kot način preživljanja prostega časa v primerjavi z drugimi vozniki (avtomobili, tovorni promet), ampak še vedno se morajo zavedati svoje ranljivosti in zato na motor z glavo, saj NESREČA spremlja PREPOGUMNE.

Pred pričetkom nove sezone motoriste opozarjamo, da so skrajno previdni. Spomladi je asfaltna površina še vedno hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik, zato je dodatna previdna vožnja nujna. Poleg tega je zaradi zime na vozišču veliko udarnih jam in veliko peska od zimskega posipa. Vožnjo prilagodite svojim sposobnostim obvladovanja motorja, ki najverjetneje niso na ravni lanske jeseni. Pred daljšo vožnjo zato opravite tudi krajšo osvežitveno kondicijsko vožnjo.

Na pot se odpravite spočiti, pred vsako vožnjo pa preverite stanje vašega jeklenega konjička ali kolesa. Vsi moramo pravočasno predvideti ravnanje drugih udeležencev v cestnem prometu in pričakovati tudi nenavadne situacije, na katere moramo hitro odreagirati. Zaradi morebitnega zaviranja voznika pred vami, obdržite ustrezno varnostno razdaljo.

Še posebej svetujemo naj bodo čimbolj vidni, predvsem z nošenjem odsevnih oblačil svetlih barv. Prav tako pa je pomembno, da imajo motoristi vedno prižgane luči. Naj začetek motoristične sezone ne pomeni sproščanje adrenalina, preizkus zmogljivosti motornega kolesa in svojih sposobnosti na cesti, ampak predvsem varno uživanje v vožnji.

V letu 2021 bo nacionalna preventivna akcija Vozniki enoslednih motornih vozil potekala od 5.4. do 11.4.2021.

Preberite več