Kolesarji

Kolesarji 2018-01-08T08:55:40+00:00

Varno s kolesom
Uporaba kolesarske čelade
Otrok in zaščitna čelada
Preverite svoje znanje na kolesarskem portalu
Ustrezna oprema kolesarja in kolesa


Varno s kolesom

Kolesarjenje je zdrav, okolju prijazen in poceni način prevoza. Spodbujati bi morali dnevno, rekreacijsko in športno kolesarjenje. Odrasli smo otrokom zgled.
Prav tako kot pešci so tudi kolesarji med najbolj ogroženimi skupinami v cestnem prometu. Med njimi najbolj izstopajo starejši nad 65 let ter otroci do 15. leta. Nacionalni program varnosti cestnega prometa v Republiki Sloveniji postavlja za cilj vsaj za 50 % zmanjšati število smrtnih žrtev med kolesarji v letu 2005 glede na izhodiščno leto 1995.
Otroci lahko samostojno sodelujejo s kolesom v prometu šele, ko dopolnijo 10 let in uspešno zaključijo program usposabljanja za vožnjo kolesa. Do takrat jih morajo na njihovih kolesarskih podvigih spremljati odrasli. Ker je sodelovanje s kolesom v prometu zelo zahtevno velja za otroka “čim prej na kolo in čim kasneje v promet”.
Svojo varnost lahko kolesarji povečajo, če:

 • vozijo tehnično brezhibno kolo
 • dosledno upoštevajo prometne predpise (vožnja po kolesarski stezi, upoštevanje prednosti, prečkanje ceste na
 • označenih prehodih za pešce, vožnja ob robu cestišča itd.)
 • uporabljajo kolesarske zaščitne čelade
 • uporabljajo odsevne predmete in luči za boljšo opaznost na cesti
 • previdno in preudarno ravnajo ter predvidevajo ravnanje drugih udeležencev v prometu


Uporaba kolesarske čelade

Kolesarska čelada je nepogrešljiv del opreme vsakega kolesarja. Ni modna muha ali zaščita, ki je namenjena le športnikom. Vsak trk ali padec s kolesom lahko povzroči poškodbe glave, ki puščajo trajne posledice.
Zato za vsakega kolesarja velja, da “Bistro glavo varuje čelada”.
Otroci do 18. leta starosti, ki vozijo kolo ali kolo s pomožnim motorjem ali so na kolesu potniki morajo med vožnjo nositi zaščitno kolesarsko čelado.
Pri nakupu čelade pazite da upoštevate nekaj napotkov:

 • Kolesarska čelada mora biti izdelana v skladu z mednarodnim standardom za kolesarske čelade EN 1078 z oznako CE. Na nalepki mora biti oznaka proizvajalca, države, kjer je bila izdelana, velikost čelade in leto proizvodnje. Nalepka z oznako standarda mora biti na levi strani čelade. Navodilo kako se uporablja čelada, pa je obvezno na desni notranji strani čelade.
 • Čelada mora biti primerne velikosti. S priloženimi blazinicami ali s posebnim sistemom za uravnavanje si jo prilagodite tako, da trdno stoji na glavi in je obenem udobna. Tudi trakovi za zapenjanje morajo biti nastavljeni tako, da čelado tudi ob morebitnem udarcu obdržijo na glavi in obenem preprečujejo gibanje čelade po glavi.
 • Da bo čelada lahko preprečila udarec, jo mora kolesar pravilno nositi. Čelada mora ležati na glavi tako, da je njen prvi rob približno 2 cm nad obrvmi. Čelada mora biti med vožnjo vselej zapeta s trakovi za zapenjanje, ki se morajo prilegati bradi.
 • Po vsakem močnejšem udarcu, je potrebno čelado zamenjati, saj se poškoduje notranja zgradba čelade, ki ob ponovnem udarcu ne bo več uspešno zaščitila kolesarja.
 • Pri nakupu čelade za otroka, jo izbirajte skupaj z njim. Tako boste izbrali ustrezno velikost. Otroku pa prepustite izbiro vzorca in barve. Če mu bo čelada všeč, jo bo tudi z veseljem uporabljal.


Otrok in zaščitna čelada

Preprečimo poškodbe naših otrok in jih naučimo pravilnega samozaščitnega ravnanja v cestnem prometu.

Kljub obvezi, da morajo otroci do 14. leta starosti, pri vožnji kolesa uporabljati zaščitno kolesarsko čelado, je v življenju pogosto drugače. Ko imate doma »mulca« ali »mlado damo«, ki se začenja postavljati na svoje noge in začenja misliti s svojo glavo, se pravila pogosto obrnejo na glavo.

Ob upoštevanju naslednjih napotkov vam/nam bo mogoče le uspelo:

 • Pomembno je, da že pri prvih vožnjah otroka s kolesom, le-ta uporablja kolesarsko čelado. Tudi takrat, ko otroka vozite na posebnem sedežu na svojem kolesu, naj ima čelado, saj se bo tako lažje navadil na njeno uporabo.
 • Vedno vztrajajte, da si otrok pripne čelado vselej, ko se vozi s kolesom. Ni pomembno, ali je to majhno otroško trikolo ali veliko kolo, niti to ali se vozi po igrišču ali na cesti. Bodite vedno dosledni, saj se lahko nesreča ali padec pripeti kjerkoli. Največ nesreč in padcev je prav na otroških igriščih in dvoriščih. In tudi tukaj lahko čelada otroku zaščiti glavo pred morebitnimi poškodbami. Kolesarske čelade se navadimo, kot pripenjanja z varnostnim pasom. Kdor se navadi na njeno uporabo, se počuti slabo, če je ne nosi.
 • Bodite pozorni in vedno otroka pohvalite, ko se sam spomni, da si mora namestiti čelado.
 • Tudi sami uporabljajte kolesarsko čelado med vožnjo s kolesom in bodite tako otroku zgled. Otrok zelo pozorno opazuje vaše vedenje in bo sprejel čelado kot samoumevno, če bo tudi za vas samoumevna.
 • Z otrokom se pogovarjajte in mu predstavite smiselnost uporabe kolesarske čelade, pokažite mu na primeru, npr. z jajcem, ki se razbije če ga vržemo na tla ter z jajcem, ki ima stiroporni ovoj in se pri padcu ne razbije. Prav tako mu pokažite, kdo vse in pri katerih športih uporabljajo športniki čelado, ki naj mu bodo vzor (smučarji, kolesarji, vozniki motornih koles, veslači na divjih vodah, alpinisti, padalci, hokejisti itd.). Čelade nosijo pravi junaki in frajerji.
 • Otroku razložite, kakšne so lahko posledice, če ne uporablja kolesarske čelade, katere poškodbe so najpogostejše in kako jih čelada preprečuje. Povejte mu, da se bojite, da bi si poškodoval glavo. Spodbujajte tudi otrokove vrstnike in prijatelje, da uporabljajo kolesarsko čelado, saj se bo otrok tako počutil bolj vključenega v skupino, kar je predvsem v mladostništvu izredno pomembno.


Teoretična znanja za varno kolesarjenje

Preverite svoje poznavanje pravil in predpisov za varno kolesarjenje na spletnem portalu Kolesar.


Ustrezna oprema kolesarja in kolesa

Za varnost kolesarja je izredno pomembno, da ima brezhibno in izpravno ustrezno kolo, ki ima:

 • je ustrezne velikosti,
 • ima izpravno sprednjo in zadnjo zavoro,
 • ima sprednjo belo in zadnjo rdečo luč,
 • ima odsevnike v pedalih in med naperami,
 • ima zvonec.

Kolesar mora biti za kolesarjenje primerno oblečen:

 • VEDNO uporablja zaščitno kolesarsko čelado, ki ščiti glavo pred hujšimi posledicami, tako med vožnjo v naselju kot med vožnjo izven naselij ali pri gorskem kolesarjenju,
 • nosi športna ali udobna oblačila,
 • odsevni telovnik ali druge odsevnike, da je bolje viden.

Video vsebine


Video Bistro glavo varuje čelada
Oglejte si video, zakaj in kako izbrati pravo zaščitno čelado.


Video Iz majhnega kolesarja zraste…
Oglejte si video, zakaj in kako otroka učimo varnega kolesarjenja.

Gradiva

Zloženka S kolesom varno v prometu (pdf, 2,9MB)

Preberite tudi