Varno s kolesom
Uporaba kolesarske čelade
Otrok in zaščitna čelada
Preverite svoje znanje na kolesarskem portalu
Ustrezna oprema kolesarja in kolesa
Gradiva


Varno s kolesom

Kolesarjenje je zdrav, okolju prijazen in poceni način prevoza. Javna agencija v luči trajnostne mobilnosti spodbuja vsakodnevno kolesarjenje na delo, v šolo, po opravkih, saj bomo le tako zmanjšali nepotrebne poti z osebnimi avtomobili, ki predstavljajo velik okoljski in zdravstveni problem. Več ljudi na kolesih pa pomeni tudi večjo varnost kolesarjev – poveča se povpraševanje po boljši infrastrukturi, kolesarji pa so bolj opazni s strani voznikov motornih vozil.  Kot vozniki avtomobilov in drugih motornih vozil moramo sprejeti kolesarje kot del prometa in se jim prilagoditi. Kolesarji namreč niso zaščiteni z jeklenim oklepom in so tako zelo ranljiva skupina udeležencev.  Med njimi najbolj izstopajo starejši od 45 let in otroci ter mladi. 

Otroci lahko samostojno sodelujejo s kolesom v prometu šele, ko dopolnijo 8 let in uspešno zaključijo program usposabljanja za vožnjo kolesa. Ponavadi osnovne šole izvajajo kolesarske izpite v 4. ali 5. razredu. Do takrat oz. do dopolnjenega 14. leta jih morajo na njihovih kolesarskih poteh spremljati odrasli. Če živimo v naselju z dobro urejeno kolesarsko infrastrukturo, smo lahko otroku zgled in se skupaj z njim s kolesi odpravimo do šole, v trgovino, na izlet. Tako povečamo verjetnost, da bo naš otrok kolesaril tudi v odraslosti.  Ker je sodelovanje s kolesom v prometu zelo zahtevno za otroka, velja načelo “čim prej na kolo in čim kasneje v promet”. Otroci do 6. leta pa morajo po zakonu voziti po površinah za pešce in še ne smejo na cesto.

Svojo varnost lahko kolesarji povečajo, če:

 • vozijo tehnično brezhibno kolo,
 • dosledno upoštevajo prometne predpise (vožnja po kolesarski stezi, upoštevanje prednosti, prečkanje ceste na označenih prehodih za pešce, vožnja ob robu cestišča itd.),
 • uporabljajo  zaščitno kolesarsko čelado,
 • uporabljajo odsevne predmete in luči za boljšo opaznost na cesti,
 • ravnajo previdno in preudarno ter predvidevajo ravnanje drugih udeležencev v prometu,
 • prilagodijo hitrost še ranljivejšim pešcem.


Uporaba kolesarske čelade

Kolesarska čelada je nepogrešljiv del opreme vsakega kolesarja.. Vsak trk ali padec s kolesom lahko povzroči poškodbe glave, ki puščajo trajne posledice. Čelada lahko ublaži posledice poškodbe glave od 40 do 70 %.
Zato za vsakega kolesarja velja, da “Bistro glavo varuje čelada”.
Otroci do 18. leta starosti, ki vozijo kolo ali kolo s pomožnim motorjem ali so na kolesu potniki, morajo med vožnjo nositi zaščitno kolesarsko čelado.
Pri nakupu čelade pazite da upoštevate nekaj napotkov:

 • Kolesarska čelada mora biti izdelana v skladu z mednarodnim standardom za kolesarske čelade EN 1078 z oznako CE. Na nalepki mora biti oznaka proizvajalca, države, kjer je bila izdelana, velikost čelade in leto proizvodnje. Nalepka z oznako standarda mora biti na levi strani čelade. Navodilo kako se uporablja čelada, pa je obvezno na desni notranji strani čelade.
 • Čelada mora biti primerne velikosti. S priloženimi blazinicami ali s posebnim sistemom za uravnavanje si jo prilagodite tako, da trdno stoji na glavi in je obenem udobna. Tudi trakovi za zapenjanje morajo biti nastavljeni tako, da čelado tudi ob morebitnem udarcu obdržijo na glavi in obenem preprečujejo gibanje čelade po glavi.
 • Da bo čelada lahko preprečila udarec, jo mora kolesar pravilno nositi. Čelada mora ležati na glavi tako, da je njen prvi rob približno 2 cm nad obrvmi. Čelada mora biti med vožnjo vselej zapeta s trakovi za zapenjanje, ki se morajo prilegati bradi.
 • Po vsakem močnejšem udarcu, je potrebno čelado zamenjati, saj se poškoduje notranja zgradba čelade, ki ob ponovnem udarcu ne bo več uspešno zaščitila kolesarja.
 • Pri nakupu čelade za otroka, jo izbirajte skupaj z njim. Tako boste izbrali ustrezno velikost. Otroku pa prepustite izbiro vzorca in barve. Če mu bo čelada všeč, jo bo tudi z veseljem uporabljal.


Otrok in zaščitna čelada

Preprečimo poškodbe naših otrok in jih naučimo pravilnega samozaščitnega ravnanja v cestnem prometu.

Kljub obvezi, da morajo otroci in mladostniki do 18. leta starosti, pri vožnji kolesa uporabljati zaščitno kolesarsko čelado, je v življenju pogosto drugače. Ko imate doma »mulca« ali »mlado damo«, ki se začenja postavljati na svoje noge in začenja misliti s svojo glavo, se pravila pogosto obrnejo na glavo.

Ob upoštevanju naslednjih napotkov vam/nam bo mogoče le uspelo:

 • Pomembno je, da že pri prvih vožnjah s kolesom, otrok uporablja kolesarsko čelado. Tudi takrat, ko otroka vozite na posebnem sedežu na svojem kolesu, mora imeti čelado. Tako se bo tako lažje navadil na njeno uporabo.
 • Vedno vztrajajte, da si otrok pripne čelado vselej, ko se vozi s kolesom. Ni pomembno, ali je to majhno otroško trikolo ali veliko kolo, niti ali se vozi po igrišču ali na cesti. Bodite vedno dosledni, saj se lahko nesreča ali padec pripeti kjerkoli. Največ nesreč in padcev je prav na otroških igriščih in dvoriščih. In tudi tukaj lahko čelada otroku zaščiti glavo pred morebitnimi poškodbami. Kolesarske čelade se navadimo, kot pripenjanja z varnostnim pasom. Kdor se navadi na njeno uporabo, se počuti slabo, če je ne nosi.
 • Bodite pozorni in vedno otroka pohvalite, ko se sam spomni, da si mora namestiti čelado.
 • Tudi sami uporabljajte kolesarsko čelado med vožnjo s kolesom in bodite tako otroku zgled. Otrok zelo pozorno opazuje vaše vedenje in bo sprejel čelado kot samoumevno, če bo tudi za vas samoumevna.
 • Z otrokom se pogovarjajte in mu predstavite smiselnost uporabe kolesarske čelade, pokažite mu na primeru, npr. z jajcem, ki se razbije če ga vržemo na tla ter z jajcem, ki ima stiroporni ovoj in se pri padcu ne razbije. Prav tako mu pokažite, kdo vse in pri katerih športih uporabljajo športniki čelado, ki naj mu bodo vzor (smučarji, kolesarji, vozniki motornih koles, veslači na divjih vodah, alpinisti, padalci, hokejisti itd.). Razložite mu, da čeprav sam vozi varno, v prometu velikokrat pride do nepredvidenih okoliščin, na katere ne more vplivati in so lahko zanj in njegovo glavo usodne.
 • Otroku razložite, kakšne so lahko posledice, če ne uporablja kolesarske čelade, katere poškodbe so najpogostejše in kako jih čelada preprečuje. Povejte mu, da se bojite, da bi si poškodoval glavo. Spodbujajte tudi otrokove vrstnike in prijatelje, da uporabljajo kolesarsko čelado, saj se bo otrok tako počutil bolj vključenega v skupino, kar je v mladosti izredno pomembno.


Teoretična znanja za varno kolesarjenje

Za vožnjo kolesa se otroci usposobijo ter opravijo kolesarski izpit v osnovni šoli po predpisanem Programu usposabljanja za vožnjo kolesa. Kolesarski izpit predvideva teoretični del s preverjanjem znanja o cestno-prometnih predpisih, spretnostno vožnjo na poligonu ter praktično vožnjo v dejanskem prometu. Po uspešno opravljenem kolesarskem izpitu otrok pridobi kolesarsko izkaznico.

Preverite svoje poznavanje pravil in predpisov za varno kolesarjenje na spletnem portalu Kolesar.


Ustrezna oprema kolesarja in kolesa

Za varnost kolesarja je izredno pomembno, da ima brezhibno kolo, ki:

 • je ustrezne velikosti (nastavitev sedeža, krmila),
 • ima delujočo sprednjo in zadnjo zavoro,
 • ima sprednjo belo in zadnjo rdečo luč,
 • ima odsevnike v pedalih in med naperami,
 • ima zvonec.

Na kolesu je priporočljivo imeti blatnike, ščitnik verige, prtljažnik ali košarico za prtljago. Kolo moramo redno servisirati in čistiti.

Kolesar mora biti za kolesarjenje primerno oblečen:

 • VEDNO uporablja zaščitno kolesarsko čelado, ki ščiti glavo pred hujšimi posledicami, tako med vožnjo v naselju kot med vožnjo izven naselij ali pri športnem kolesarjenju,
 • nosi udobna oblačila, hlačnice spnemo z odsevnim trakom in preprečimo, da zaidejo med napere,
 • v dežju uporablja kolesarsko pelerino in ne dežnika,
 • uporablja svetla oblačila in odsevnike za večjo vidnost.


Gradiva

Kolesarji, prisluhnite top 3. nasvetom za varno vožnjo kolesarjev
Vozniki, prisluhnite top 3. nasvetom za varno vožnjo kolesarjev

Zloženka S kolesom varno v prometu (pdf, 2,9MB)

Preberite tudi