Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012), ZEKom-1 je v pravni red prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalnikih, tablicah ali mobilnih napravah uporabnikov.

Zasebnost uporabnikov je za nas zelo pomembna, zato si prizadevamo, da uporabnikom ponudimo vse informacije o piškotkih, ki jih uporabljamo na naših spletnih straneh z namenom omogočanja boljšega delovanja spletnih strani in prijetnejše uporabniške izkušnje.

S pomočjo piškotkov se na uporabnikovi napravi hranijo unikatni podatki o uporabniku oziroma nastavitve, ki si jih je na posameznem spletnem mestu izbral.

Pridobljene informacije in podatke bomo skrbno varovali ter jih uporabljali izključno za potrebe zagotavljanja spletne storitve, analizo uporabe ter funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

O piškotkih

Piškotki niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah in mobilnih napravah shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Z novo zakonodajo (ZEKom-1) je prišlo do sprememb glede obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo.

Kaj so piškotki

So informacije o aktivnostih uporabnika na spletu, ki jih večina spletnih strani shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik. Uporabnik lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni.

Zakaj so piškotki potrebni

Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove želje, zanimanja in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa bolj učinkovito in prijazno.

Nekaj konkretnih primerov uporabe piškotkov

  • za boljšo uporabniško izkušnjo spletne strani obiskovalcem prilagodimo prikaz vsebine glede na pretekle obiske
  • za shranjevanje izbire pri ustvarjanju ožjega izbora naprav in ponudbe ter njihove primerjave
  • na delih spletnih mestih, kjer je potrebna prijava, vas ohranimo prijavljene
  • za prepoznavanje vaše naprave (računalnik, tablica, mobitel), ki omogoča prilagajanje prikaza vsebine vaši napravi
  • za spremljanje obiska, kar omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin in ustreznosti oglasov ter stalno izboljšavo spletnih strani
  • za delovanje določenih storitev so nujni (npr. spletne banke, spletne trgovine in druge oblike e-poslovanja, …)

Piškotki za osnovno delovanje spletnega mesta

Ob prvem obisku spletne strani avp-rs.si se obiskovalca obvesti, da spletna stran za delovanje uporablja spletne piškotke.

POIMENOVANJENAMENTRAJANJE
 _ga Beleženje statistike v Google Analytics 2 leti
 newsletterPopup Skrito/prikazano pojavno okno za prijavo na e-novice 1 leto
 pll_language Beleženje zadnjega izbranega jezika prikaza 1 leto
 wfvt_ Beleženje obiska uporabnika kot del varnosti wordpress sistema 30 min
 wordfence_verifiedHuman Razločevanje realnih obiskovalcev od t.i. botov 1 uro
 wordpress_logged_in_ Beleženje trenutne prijave (session) 2 tedna
 wp-settings- Beleženje prilagoditve administrativnega pogleda ali ospredja spletne strani 1 leto

Pojavljajo se še nekateri drugi piškotki, predvsem iz socialnega omrežja facebook (zaradi facebookovega vtičnika), nad čimer pa nimamo direktne kontrole in se občasno tudi spreminjajo.

Kako upravljati piškotke?

Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku. Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.

O lokalno shranjenih objektih (LSO)

LSO ne sodijo med klasične spletne piškotke, a vendar so majhne datoteke, ki se namestijo v terminalsko opremo uporabnika, z namenom, da pridobivajo določene informacije o uporabnikih. Tipičen primer je v vsebino vsajen YouTube posnetek. Predvajalnik lahko npr. v LSO datoteko zabeleži vašo želeno nastavitev jakosti zvoka.

LSO, ki se lahko ustvarijo ali uporabljajo z uporabo naše spletne strani

ImeNamenPonudnik
yt-player-bandwidthNeopredeljenYouTube
yt-remote-connected-devicesNeopredeljenYouTube
yt-remote-device-idNeopredeljenYouTube
yt-remote-online-screensNeopredeljenYouTube

Kako upravljati LSO?

Na nalaganje LSO ne moremo vplivati, ravno tako pa ne poznamo tehničnih podatkov posameznih spletnih mest, ki jih uporabljajo.
LSO lahko onemogočite s pomočjo nastavitev na naslednji povezavi.

Dodatna vprašanja

Vsa nadaljna vprašanja o piškotkih nam lahko sporočite na e-poštni naslov info@avp-rs.si