Javna agencija RS za varnost prometa pripravlja in izdaja različne preventivne in strokovne publikacije, ki so namenjena za informiranje o določeni problematiki in vsebini.

Vozi desno, prehitevaj levo!

Zloženka za večjo pretočnost in varnost cestnega prometa

Miha Mah & Lučka Mrak v prometu: Poljub po nesreči

Poljub po nesrečiJunaka stripa, Miha in Lučka, sta novopečena srednješolca, ki hitro spoznata, da je neustrezno obnašanje v prometu nevarnej­še od neopravičene ure ali cveka. Prometna pravila sicer poznata, vendar jih velikokrat ne upoštevata brez pravega razloga. Na svoji poti se srečata s ključnimi dejavniki tveganega vedenja v prome­tu, kot so prehitra vožnja, vožnja pod vplivom alkohola ali drog, neuporaba čelade in varnostnega pasu ter uporaba mobilnega te­lefona. Na koncu glavna junaka zbliža prav skupno razmišljanje o pravilnem ravnanju v prometu in seveda – poljub po nesreči.

Knjižica je namenjena mladostnikom in vsem, ki jih na kakršenkoli način zanima prometna varnost.

Poljub po nesreči (pdf)

Plakati Cesta je razred zase

Junaka stripa Poljub po nesreči na plaktih opozarjata na pravilno obnašanje v prometu.

Plakate lahko natisnete za samostojno uporabo.

Naslovni plakat Cesta je razred zase

Naslovni_plakat (pdf)
Velikost plakata: B1

Plakat-Napotki (pdf)
Velikost plakata: B1

Plakat_Hitrost (pdf)
Velikost plakata: A3

Plakat_Čelada (pdf)
Velikost plakata: A3

Plakat_Alkohol (pdf)
Velikost plakata: A3

Plakat_Telefon (pdf)
Velikost plakata: A3

S kolesom varno v prometu

Zloženka S kolesom varno v prometu (pdf)

Red je vedno pas pripet

V okviru projekta EUCHIRES smo poleg ostalega promocijskega materiala izdali informativno-izobraževalno knjižico, v kateri lahko najdete vse, kar se nanaša na uporabo otroških varnostnih sedežev.

Knjižica Red je vedno pas pripet ikona pdf (4008 kB)

prvi-koraki-v-svetu-prometaPrvi koraki v svetu prometa

Že več let izdajamo knjižico namenjeno staršem prvošolčkov. V pomoč staršem pri prometni vzgoji otrok vsebuje nekaj osnovnih pravil za pešce (hoja ob cesti, hoja po pločniku, prečkanje ceste na prehodu za pešce, na semaforju), kolesarje, rolerje, vožnjo otrok v avtomobilu in v javnem prometu ter načine učenja otrok obvladovanja varnega vedenja v prometu.

Knjižico brezplačno prejmejo starši prvošolcev na uvodnem roditeljskem sestanku v šoli ob začetku šolskega leta. Knjižico lahko dobite tudi preko občinskih svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.

Starši morajo po Zakonu o varnosti cestnega prometa zagotoviti spremstvo otroka na poti v vrtec in prvi razred osnovne šole. Otrok sme samostojno sodelovati v prometu šele, ko se starši ali drugi skrbniki prepričajo, da so otroci sposobni razumeti nevarnosti v prometu ter so seznanjeni s prometnimi razmerami na prometnih površinah.

Brošura Prvi koraki v svetu prometa ikona pdf (7 mb)

Ustavite se. Vlak se ne more.

Ustavite se. Vlak se ne more. (pdf)

Plakati in letaki

plakat solska pot

Plakati Šolska pot

V okviru akcije Začetek šolskega leta izdajamo plakat Šolska pot. Je trikotne oblike (69×69×69 cm), z značilnim motivom šolarjev, ki tečejo iz znaka. Ilustracije na plakatu so delo znanega ilustratorja Boža Kosa. Predstavniki občinskih svetov in šol izobesijo plakate na šolske poti in z njimi opozarjajo voznike na pričetek šolskega leta. Dopolnitev tem plakatom so tudi pravokotni letaki Šolska pot.

Plakati Šolska pot – Vozimo pametno

Trikotni plakat ikona pdf (1236 kB)

Pravokotni plakat ikona pdf (1175 kB)

Letaki Šolska pot – Vozimo previdno

Letak šolska pot ikona pdf (1298 kB)