Program #VozimoPametno – preventivno-izobraževalne delavnice za mlade
Cilj programa »#VozimoPamentno« je povečanje interesa za problematiko prometne varnosti pri mladih ter preko tega zmanjšanje števila prometnih nesreč s strani mladih voznikov. Mlade želimo opomniti na veliko odgovornost, ki jo sprejemajo, ko sedejo za volan.

Mladi vozniki in še posebej začetniki so najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč in skupaj s potniki v osebnih avtomobilih tudi najpogostejše žrtve.   Pri problematiki varnosti mladih v prometu največkrat ni problem poznavanje prometnih predpisov, temveč gre bolj pogosto za stališča do varnosti, motive ugajati vrstnikom, preizkušati meje, ki pa jih s tradicionalnimi metodami razlage in posredovanja znanja ne moremo doseči; npr. kako reči ne, kako biti priljubljen med mladimi, čeprav ne piješ alkohola na zabavi.

S programom #VozimoPametno želimo doseči, da mladi začnejo razmišljati, kako lahko njihova dejanja vplivajo na varnost prometa.

Program v šolskem letu 2020/21 izvajamo skupaj s predstavniki Rdečega križa, Policije, Gasilske zveze Slovenije in z nevladnimi organizacijami (Zavod Vozim, Zavod Varna pot in društvo DrogART). Delavnice običajno obsegajo 3 – 5 šolskih ur, vključno s praktičnim delom oziroma po dogovoru s posamezno šolo. Program je primeren za dijake od 2. do 4. letnika, saj se v tej starosti prvič srečujejo z opravljanjem vozniškega izpita in samostojno udeležbo na cestah kot vozniki.

Program zajema sledeče vsebine:

  • ključni dejavniki tveganja med mladimi za nastanek prometnih nesreč: alkohol in droge, hitrost, mobilni telefon;
  • vsebine povezane z opravljanjem vozniškega izpita
  • statistiko prometnih nesreč
  • posledice prometnih nesreč
Zaradi GDPR YouTube potrebuje dovoljenje za prikaz. Več o tem si lahko preberete na strani Politika zasebnosti.
Dovolim prikaz te vsebine
Zaradi GDPR YouTube potrebuje dovoljenje za prikaz. Več o tem si lahko preberete na strani Politika zasebnosti.
Dovolim prikaz te vsebine
Kontaktirajte nas