Prijava ne eNovice

Sožitje za večjo varnost v cestnem prometu

Projekt Sožitje za večjo varnost v cestnem prometu

Z namenom, da bi se starejši vozniki in voznice na naših cestah čim dlje počutili varne in da bi čim dlje ostali mobilni, smo na Javni agenciji Republike Slovenije za varnost prometa v sodelovanju z Ministrstvom za infrastrukturo, Generalno policijsko upravo, DARS-om, Zvezo društev upokojencev Slovenije, Združenjem FORTOX in drugimi, pripravili projekt »SOŽITJE ZA VEČJO VARNOST V CESTNEM PROMETU«, s katerim bomo izvedli celovite preventivne dogodke oz. usposabljanja za seniorje in upokojence po celi Sloveniji.

V nasprotju s pogostim prepričanjem, da je potrebno voznikom v tretjem življenjskem obdobju zaradi njihove varnosti in varnosti drugih omejevati mobilnost, si moramo prizadevati, da bi bili ti čim dlje samostojni, mobilni ter obenem tudi varni. Po podatkih je v Sloveniji več kot 195.000 imetnikov vozniških dovoljenj starejših od 64 let, kar predstavlja 14 % vseh imetnikov vozniških dovoljenj. V prihodnjih letih se bo populacija še starala in na cestah bo čedalje večji delež voznikov in voznic v tretjem življenjskem obdobju.

V okviru enodnevnih preventivnih dogodkov se bodo udeleženci lahko izobraževali iz štirih vsebinskih sklopov:

· Osvežitev znanja prometnih predpisov in pravil bo prilagojeno lokalni problematiki, saj bodo v tem sklop predavanj sodelovali vodja izpitne komisije za vozniške izpite ter pomočnik komandirja lokalne policijske postaje.

· Varna vožnja po avtocesti in hitri cesti. Strokovnjaki iz DARS-a bodo predstavili ključno problematiko, ki se pojavlja na avtocestah ter poučili udeležence o pravilnem ravnanju v različnih prometnih situacijah.

· Praktično svetovanje o zdravstvenih kriterijih. Udeleženci bodo lahko na posebnih napravah preverili svoj vid na daleč, na blizu, kontrast in nočni vid ter se pozanimali o kriterijih za kontrolni zdravstveni pregled. Pridobili bodo tudi nekatere pomembne informacije o sladkorni bolezni in krvnem tlaku.

· Svetovalna vožnje z inštruktorjem (po dogovoru).

Dogodki bodo za udeležence zanimivi tudi z vidika preventivnih gradiv, ki jih bodo prejeli (informativno gradivo, odsevni trakovi, odsevni jopiči, DVD-ji o varni vožnji po avtocesti itd.), na sami lokaciji pa bodo udeleženci lahko povprašali strokovnjake iz AVP, DARS-a, Policije ter zdravstveno osebje o dilemah in težavah, s katerimi se soočajo v prometnih situacijah.

Projekt SOŽITJE predstavlja prvi tak projekt, ki bo pokril območje celotne Slovenije in združil različne ključne deležnike na področju varnosti v cestnem prometu. Gre več kot le za organizacijo predavanj za seniorje in upokojence – voznike, saj bo prav zaradi zdravstvenega in praktičnega dela še posebej zanimivo in poučno.

Verjamemo, da bomo v obdobju izvajanja projekta dosegli kar največje število voznikov seniorjev in upokojencev ter jim podali praktične in poučne informacije o varni vožnji ter posledično vplivali na njihovo varnost ter vseh drugih udeležencev v prometu.

ANALIZA ANKET O IZVAJANJU PROJEKTA SOŽITJE: 

 

 

 

MEDIJSKE OBJAVE:
http://www.dolenjskilist.si/2015/02/22/129382/novice/bela_krajina/Sozitje_za_starejse_voznike_in_voznice
http://novice24.net/item/155468_so%C5%BEitje-za-starej%C5%A1e-voznike-in-voznice
http://www.penzionist.info/index.php/domov/98-metlika-sozitje-za-vecjo-varnost-v-cestnem-prometu
http://www.dolenjskilist.si/2015/03/26/129369/napovedniki/obvestila/SOZITJE_za_vecjo_varnost_v_cestnem_prometu_Obcina___sejna_soba
http://www.vzajemnost.si/novica/172104/za-vecjo-varnost-v-cestnem-prometu
http://radio.ognjisce.si/sl/164/slovenija/16719/