Na Javni agenciji RS za varnost prometa smo tudi v letošnjem šolskem letu organizirali delavnico Vozimo pametno na Srednji gradbeni šoli in gimnaziji v Mariboru.

Delavnice se je v dveh skupinah udeležilo 65 dijakov. Dijakom smo predstavili različne zanimive in koristne vsebine o prometni varnosti. Mladi, ki se bodo v prihodnjih letih soočali z izzivi na naših cestah v vlogi voznika začetnika, so se seznanili z dejavniki nastanka prometnih nesreč (neuporaba varnostnega pasu, alkohol in prepovedane droge, uporaba mobilnih telefonov, prehitra vožnja itd.), ogroženosti mladih v cestnem prometu, z nasveti kako ravnati v primeru kritičnega dogodka, kako ukrepati ob zastoju, požaru na vozilu ali prometni nesreči. Soočili so se tudi s posledicami prometnih nesreč, ki jih le-te pustijo na žrtvah in njihovih svojcih. Delavnice so potekale v sodelovanju s Policijo, Gasilsko zvezo Slovenije in Zavodom Varna pot.

Na koncu pa je potekal tudi praktični del v katerem so dijaki preizkusili napravo za osveščanje nevarnosti uporabe mobilnega telefona med vožnjo, naletne tehtnice, merjenje reakcijskega časa in očal za prikaz alkoholiziranosti.