(Ljubljana, 11. junij 2018) Danes smo podelili nagrade avtorjem najboljših literarnih izdelkov, nastalim v okviru literarnega natečaja “Mlad, vesel in pogumen – brez alkohola.” Ta je potekal v okviru akcije 40 dni brez alkohola, ki jo že tradicionalno vsako leto organizira Slovenska Karitas v sodelovanju z Javno agencijo za varnost prometa in zavodom Med.Over.Net.

Na literarnem natečaju, ki je bil letos razpisan drugič, je sodelovalo 173 učencev, osnovnošolcev in srednješolcev.  Tema izdelkov je bilo razmišljanje mladostnikov o tem, kaj je resnično in pristno veselje ter kaj je resničen in pravi pogum: kako preživljati mladost veselo in pogumno brez alkohola, kdo ali kaj v njihovo življenje vnaša veselje, kje se počutijo sprejete.

Strokovna komisija je pregledala in ocenila prejete izdelke ter izbrala najboljših dvaindvajset, ki so prejeli nagrade, a zmagovalci bi pravzaprav lahko bili vsi. Sodelujoči so s svojimi avtorskimi izdelki in razmišljanj, ki so jih predstavili v obliki pesmi, zgodb, esejev, stripov idr. pomembno prispevali k spreminjanju odnosa do alkohola.

Zmagovalec natečaja je Jakob Pintar, učenec devetega razreda iz OŠ Rovte, ki je pod mentorstvom profesorice Ljudmile Traven napisal zgodbo z naslovom Strma pot. V njej na izviren način predstavi pot očeta in sina na vrh gore, njun vzpon pa ni samo planinski podvig, pač pa je tudi metafora poti, ki sta jo prehodila ob očetovem zdravljenju odvisnosti od alkohola in obet novega življenja.

Mag. Igor Velov, direktor AVP je čestital vsem nagrajencem in ob tem poudaril, da imajo zgodbe, povezane z alkoholom srečne in žal, pogosto tudi nesrečne zaključke. V družbi se moramo truditi za to, da prepoznavamo problematiko zasvojenosti z alkoholom in jo ustrezno nagovarjamo. Mladi s svojim zrelim pogledom na svet, ki so ga izkazali tudi skozi dela, nastala v literarnem natečaju, so prav gotovo tisti, ki lahko to sporočilo ponesejo med svoje sovrstnike.

Agencija bo tudi v prihodnje podpirala natečaje na temo alkohola in tako poskušala ozavestiti o tej problematiki čim več mladih, ki bodo na cestah slejkoprej udeleženi tudi kot vozniki..

Alkohol je v Sloveniji eden glavnih krivcev za hujše prometne nesreče. V letu 2017 se je pripetilo 1.528 prometnih nesreč, ki jih je povzročil alkoholiziran udeleženec.  V njih je umrlo 32 udeležencev, 140 pa je bilo huje telesno poškodovanih.

Prejemniki nagrad v literarnem natečaju Mlad, vesel in pogumen – brez alkohola

 1. Jakob Pintar: Strma pot
 2. Lara Soba: Mlad vesel in pogumen brez alkohola
 3. Lana Lamovšek: Ljubezen ni alkoholna kanta
 4. Tjaša Zajc: Mlad, pogumen in vesel
 5. Ervin Alagic: Iskanje sreče
 6. Anja Pajek: Mlad vesel in pogumen brez alkohola
 7. Manca Jeršin: Mladost je več kot le norost
 8. Manca Tolar: Mlad, vesel in pogumen – brez alkohola
 9. Nadja Gartner: Mlad, vesel in pogumen – brez alkohola
 10. Maša Porenta: strip
 11. Urša Klinar: angleška zgodba
 12. Tjaša Petak: Mlad,vesel in pogumen – brez alkohola
 13. Ela Podlesek: Mlajša pomoč do 40 dni brez alkohola
 14. Enej Podlesek: 40 dni brez alkohola
 15. Vid Kavčič: Zakaj vendar ni prostora za sapramiško?
 16. Tamara Lazić: Moje razsvetljenje
 17. Ivana Curk: Mlad,vesel in pogumen – brez alkohola
 18. Tara Nastran: Mlad, vesel in pogumen – brez alkohola
 19. Tia Rozman: Pravi pogum
 20. Jakob Vid Štruklec: Upanje umre zadnje
 21. Alen Mohar: Le kaplja čez rob
 22. Lea Blažinčič Kožuh: Njeno življenje bi bila poguba, če ne bi zbrala poguma