Igor Velov je rojen v Kranju. Leta 1999 je diplomiral na Visoki upravni šoli v Ljubljani, finančno-davčna smer. Študij je nadaljeval na Fakulteti za družbene vede, kjer je študiral politologijo – obramboslovje.

Magistriral je leta 2012 na Fakulteti za podiplomske državne in evropske študije ter na isti fakulteti nadaljeval tudi doktorski študij javne uprave.

Je poročen, oče petih otrok.

Aktiven je na lokalnem področju. Od leta 2002 je član Sveta Mestne občine Kranj. V mandatnem obdobju 2006 – 2010 je opravljal delo podžupana. Bil je član različnih komisij, odborov in svetov zavodov. Je vodja neodvisne samostojne liste občanov.

Leta 2004 je stopil na podjetniško pot, ki jo je prekinil leta 2013, ko je postal v. d. direktorja Javne agencije RS za varnost prometa, s 14. februarjem 2015 pa je kot direktor nastopil petletni mandat. Ves čas deluje na področju prometa in prometne varnosti. Že kot študent je bil učitelj vožnje, predavatelj, vodja poslovne enote za izdajo dovoljenj za izredne prevoze, kasneje strokovni vodja šole vožnje in direktor podjetja. Veliko izkušenj s področja prometa in prometne varnosti pa si je nabral tudi kot predavatelj in kot podžupan MO Kranj na področju prometne preventive in infrastrukture. Vse te izkušnje so ga vodile k odločitvi za nadaljevanje kariere na zahtevnem in izpostavljenem delovnem mestu. Izzivov se ne boji. Energije, volje in želje po uspehu pa mu tudi ne manjka. Tisti, ki ga poznajo, povedo, da je ambiciozen, strokoven in korekten. V medsebojnih odnosih mu največ pomenita iskrenost in moč argumenta.

Igor Velov ljubi potovanja in v tem vidi smisel življenja. V prostem času rad igra nogomet, hodi v hribe ali se usede na motor in odkriva lepote Slovenije.

Več o njem si lahko preberete v intervjuju z naslovom Igor Velov – direktor Javne agencije RS za varnost prometa ter v članku z naslovom »Sekunde ne štejejo, življenja pa.«