Z namenom, da bi se starejši vozniki in voznice na naših cestah čim dlje počutili varne in da bi čim dlje ostali mobilni, smo na Javni agenciji Republike Slovenije za varnost prometa v sodelovanju z Generalno policijsko upravo, DARS-om, Zvezo društev upokojencev Slovenije, OZRK in drugimi, pripravili projekt »SOŽITJE ZA VEČJO VARNOST V CESTNEM PROMETU«, s katerim izvajamo celovite preventivne dogodke oz. usposabljanja za seniorje in upokojence po celi Sloveniji.

V okviru celovitega preventivnega dogodka smo 27.11.2018 v Luciji in 4.12.2018 v Cerkvenjaku organizirali predavanja Sožitje ter se srečali s starejšimi vozniki.

Predstavili smo jim varno vožnjo v krožnih križiščih, avtocesti in hitri cesti, se pogovorili o predvidevanju v prometu ter jih informirali o izvedbi podaljšanja vozniškega dovoljenja in zdravstvenih kriterijih za varno udeležbo v prometu

Predstavnika pristojne policijske postaje sta predstavila lokalno prometno problematiko in praktične izkušnje policije, pristojna območna združenja RK pa sta predstavila temeljne postopke oživljanja z in brez defibrilatorja ter se z udeleženci pogovorila o odpravi strahu nudenja prve pomoči osebi udeleženi v prometni nesreči.

V okviru svetovalnih voženj so ocenjevalci na vozniškem izpitu seznanili udeležence s pravilno nastavitvijo sedeža, volana in ogledal. Med svetovalno vožnjo so starejše udeležence – voznike seznanili o primernih ravnanjih v prometu, jih opozarjali na morebitne napake, ob zaključku vožnje pa podali napotke za varnejšo udeležbo v prometu.