(Ljubljana, 13.2.2017) Danes se začenja nacionalna akcija, ki je namenjena večji varnosti voznikov tovornih vozil in avtobusov. Akcijo, ki bo potekala od 13. do 19. februarja 2017, vodi in koordinira Javna agencija RS za varnost prometa.

Gre za evropsko usklajeno akcijo, katere namen je spodbuditi voznike k doslednejšemu spoštovanju prometnih predpisov in izboljšanju varnosti vseh udeležencev v prometu, poudarek pa bo predvsem na policijskem nadzoru. Policisti bodo nadzirali voznike tovornih vozil in avtobusov, predvsem pa bo poudarek nad najbolj pogostimi kršitvami, ki so bile ugotovljene v preteklih akcijah – neuporaba varnostnega pasu, prekoračitev hitrosti, neupoštevanje obveznih počitkov in odmorov ter  manipulacije in goljufije pri uporabi tahografov.

Prometne nesreče, v katerih so udeleženi tovornjaki in avtobusi, so največkrat posledica neprilagojene hitrosti, neustrezne varnostne razdalje in utrujenosti. V letu 2016 je bilo v prometnih nesrečah udeleženih  2122 voznikov tovornih vozil in 279 voznikov avtobusov. V prometnih nesrečah, ki jih je povzročil voznik tovornega vozila, je v lanskem letu umrlo  14 oseb,  26 pa je bilo hudo telesno poškodovanih.

Na podlagi sistematičnega opazovanja pripetosti voznikov v Sloveniji, ki ga je AVP opravila v lanskem letu, so se vozniki tovornih vozil in avtobusov izkazali kot najbolj tvegani vozniki. Rezultati opazovanja pripetosti so pokazali, da varnostni pas uporablja 67 % voznikov tovornih vozil (63 % potnikov na sprednjih sedežih v tovornih vozilih) in le 36 % voznikov avtobusov.

Nekaj nasvetov voznikom tovornih vozil in avtobusov:

  • Vedno se pripnite z varnostnim pasom! Če je voznik pripet, se ob trku zmanjša tveganje za smrt za 50 %.
  • Tako kot se pripnete za volanom, je pomembno tudi, da je vaš tovor pravilno in varno pripet. Ker veljajo za vsako vrsto tovora posebna pravila, se o njih pravočasno poučite.
  • Spoštujte omejitve hitrosti in med vožnjo obdržite ustrezno varnostno razdaljo, ta je namreč pri težjih tovornih vozilih daljša.
  • Upoštevajte predpisane čase vožnje, odmorov in počitkov, ne le zaradi visokih kazni, ampak predvsem zaradi vaše varnosti in varnosti drugih udeležencev v cestnem prometu.
  • Bodite pozorni na znake zaspanosti, kot so zehanje, pogosto mežikanje, težave z ostrino vida, nenamerno spuščanje glave itd. ter ob pojavu le-teh primerno ukrepajte – varno ustavite vozilo, privoščite si krajši spanec (15 – 20 min) in nato popijte kavo ter nadaljujte z vožnjo. Nikar se ne borite z zaspanostjo, ta vas bo premagala.