Z namenom, da bi se starejši vozniki in voznice na naših cestah čim dlje počutili varne in da bi čim dlje ostali mobilni, smo na Javni agenciji Republike Slovenije za varnost prometa v sodelovanju z Zvezo društev upokojencev Slovenije pripravili virtualno predavanje »SOŽITJE ZA VEČJO VARNOST V CESTNEM PROMETU«, s katerim izvajamo celovite preventivne dogodke oz. usposabljanja za seniorje in upokojence po celi Sloveniji.

V okviru celovitega preventivnega dogodka smo razdelili tematiko na tri dele. V sredo 17.2.2021 je bil tako izveden prvi del predavanja CESTNI PROMET DANES IN JUTRI.

Na virtualni delavnici za starejše v sklopu akcije Sožitje, je bil tako obravnavan prvi del tematike varnosti cestnega prometa, s poudarkom na vozniku. Med pomembnimi stvarmi je bil poudarek na pripravi vozila za vožnjo, namestitve voznika v vozilu z ureditvijo klimatskih pogojev v vozilu ter ustrezno nastavitvijo ogledal in kontrolo stanja vozila vizualni in preko kontrolnih lučk na armaturni plošči v vozilu. Udeleženci so se seznanili tudi z modernimi tehnologijami, s katerimi so opremljena vozila, ki so lahko vozniku v veliko pomoč, lahko pa tudi odtegnejo pozornost voznika na dogajanje na cesti, z uporabo le teh (radio, navigacija, mobilni telefon ….. ).

S seniorji smo ponovili predpise glede vgradnje dodatne opreme na vozilu ter vožnje posameznih priklopnih vozil, ki jih lahko dodamo osebnemu avtomobilu. Velik poudarek smo dali na vzdrževanje vozniške kondicije. Vsi so se tudi strinjali, da je potrebno v čim večji meri uresničevati ”Vizijo nič” (nič mrtvih in hudo poškodovanih na slovenskih cestah), kar naj bo vodilo vsakega udeleženca v cestnem prometu.