slika_minister-prevzem-nagrade(Ženeva, Ljubljana, 21. februar 2017) Agencija za varnost prometa je na svetovnem filmskem festivalu o varnosti v cestnem prometu, ki poteka pod okriljem Združenih narodov v Ženevi, prejela prestižno nagrado za 3. mesto med najboljšimi preventivnimi filmi s področja prometne varnosti. Nagrado je na svečani podelitvi sprejel minister dr. Peter Gašperšič s strani organizatorjev festivala LIFE in UNECE. Tema letošnjega festivala, ki poteka med 20. in 21. februarjem je »Ustvarjanje kulture varnosti v cestnem prometu«, s katero želijo organizatorji spodbujati primerno obnašanje udeležencev v cestnem prometu, pa tudi opozoriti na pomen varne infrastrukture in varnih vozil.

Agencija za varnost prometa je  v sklopu nacionalne preventivne akcije Mobilni telefoni posnela video Ne uporabljajte telefona med vožnjo. Vozimo pametno, s katerim opozarjajo na nevarnosti uporabe mobilnega telefona med vožnjo in je bil v Sloveniji predvajan v množičnih medijih v času nacionalne akcije, v lanskem in letošnjem letu, v okviru katere se voznike opozarja in osvešča o tveganjih telefoniranja za volanom.

»V Agenciji za varnost prometa se zavedamo kako so v preventivi pomembne tudi komunikacijske aktivnosti in ustrezen nagovor, namenjen splošni javnosti. Zavedamo se, da gre za izjemno pomembno in vedno bolj perečo problematiko uporabe mobilnega telefona med vožnjo, pa naj si gre za telefoniranje, pošiljanje SMS sporočil ali brskanje po spletu, ki bo v prihodnje zahtevala še večjo angažiranost vseh nas akterjev, ki delujemo na področju prometne varnosti in zavedanje samih udeležencev o nevarnosti takega početja«, je poudaril Igor Velov, direktor Agencije za varnost prometa.

Žirija je izbirala med kar 232 prijavljenimi filmi s celega sveta. Slovenija se je na festivalu uvrstila na 3. mesto, takoj za zmagovalnimi Združenimi državami Amerike in drugouvrščeno Kitajsko. Žirijo, ki je izbrala zmagovalne filme, sestavljajo Christian Friis Bach, izvršni direktor Ekonomske komisije Združenih narodov za Evropo, Zeid Ra’ad Al Hussein, visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice, Luc Besson, filmski direktor, igralec, scenarist in režiser, Michelle Yeoh, igralka in Thomas Bach, predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja. Odbor za izbiro filmov, ki deluje kot podpora žiriji pa sestavljajo priznani in svetovno uveljavljeni strokovnjaki s področja prometne varnosti.

Svetovni filmski festival o varnosti v cestnem prometu je letos potekal v povezavi z obeležitvijo 70. obletnice ITC (Odbor za notranji promet). Svetovni filmski festival o varnosti v cestnem prometu želi promovirati mednarodno sodelovanje na področju varnosti v cestnem prometu in trajnostne mobilnosti, osveščati o posebnih temah prometne varnosti in ponuditi platformo ter spodbudo vsem ustvarjalcem s področja preventivnega filma.

Organizatorji festivala verjamejo, da lahko tudi s pomočjo podob in videoposnetkov posredujejo sporočilo o varnosti v cestnem prometu najširši javnosti in tudi tako prispevajo k izboljšanju prometne varnosti.

Več informacij o festivalu: http://www.roadsafetyfilmfestival.org/.
Povezava do preventivnega filma: https://www.youtube.com/watch?v=cGzM52PkO1k