Agencija za varnost prometa in Policija pozivata k največji možni previdnosti
(Ljubljana, 5. februar 2021) Vlada Republike Slovenije je včeraj sprejela odločitev, da ukrepov sproščanja v tem času ne veže več na regijsko sproščanje, temveč na celotno državo, kar v praksi pomeni, da bosta prva triada osnovnih šol ter predšolska vzgoja možni ob pogojih, kot so doslej veljali za rdeče regije. Tako je mogoče že v kratkem pričakovati vračanje še večjega števila otrok v šole in s tem na šolske poti oziroma v promet. Agencija za varnost prometa in Policija vse udeležence v prometu pozivata k največji možni previdnosti. Številni otroci se v šolske klopi vračajo po daljšem obdobju; prav za najmlajše, ki so v prvi triadi, je mogoče je pričakovati, da so nekatera previdnostna ravnanja, ki so se jih že naučili, pozabili. Otroci prvega triletja so v prometu najpogosteje udeleženi kot pešci, kolesarji, na skiroju ali kot sopotniki v vozilu in sodijo med najbolj ranljive udeležence v prometu. Starši in skrbniki naj poskrbijo za njihovo dobro vidnost, dosledno pripenjanje na vsaki poti in nošenje zaščitne čelade. Z otroki naj obnovijo prometna pravila na poti do šole ali vrtca, kar lahko storijo že ta podaljšan konec tedna. Policija in Agencija voznike pozivata: »Bodite zgled, vozite previdno, še posebej ob šolskih poteh, v bližini šol in vrtcev!”

Rumena rutka, odsevna telesa, varnostni pas in čelada

Agencija za varnost prometa in Policija opozarjata na nujnost nošenja rumenih rutic za otroke prvih in drugih razredov osnovne šole. Da bodo otroci še bolj vidni in tako bolj varni, je priporočljiva uporaba svetlejših oblačil in kresničk ali drugih odsevnih teles in površin. Starše in skrbnike opozarjata tudi na nujnost pravilnega in doslednega pripenjanja otrok v otroške varnostne sedeže, bodisi v motornih vozilih bodisi na kolesu, na vsaki, tudi najkrajši poti. Obvezna je uporaba varnostne zaščitne čelade, ki jo morajo nositi otroci na poganjalcu, kolesu, skiroju ali rolkah. Posebna opozorila so namenjena vožnji brez uporabe mobilnega telefona ali slušalk za poslušanje glasbe in siceršnjemu upoštevanju prometnih pravi, predpisov in razmer na cesti. Zgled, ki ga s svojim ravnanjem v prometu dajejo starši ali skrbniki, je neprecenljiv, saj nas otroci posnemajo.

Otroci spadajo med najbolj ranljive udeležence v prometu

Ker so manjši, so v prometu otroci slabše vidni, prav tako pa težko predvidijo nevarne situacije. Vozila kasneje opazijo in ne zmorejo dobro presoditi njihove oddaljenosti ter hitrosti, prav tako težje določijo smer, iz katere prihaja zvok vozila. Njihovo ravnanje usmerjajo predvsem radovednost, čustva in dogajanje okoli njih, manj pa razum. Prepričani so, da jih voznik vidi, če oni vidijo vozilo, in mislijo, da se lahko ustavi tako hitro, kot se sami. Zato morajo biti ostali udeleženci, predvsem vozniki, nanje še posebej pozorni!

Ko skrbite za svojo varnost, skrbite za varnost vseh

Agencija za varnost prometa in Policija vsem voznikom, ki se bodo po daljšem obdobju vračali na ceste, svetujeta, naj zagotovijo tehnično brezhibnost delovanja motornega vozila. Vsi vozniki naj spoštujejo cestno-prometne predpise, omejitve hitrosti, ustrezno varnostno razdaljo in razmere na cesti, ki so lahko zelo spremenljive, saj smo še vedno v zimskem času. Prav tako naj poskrbijo za pripenjanje vseh potnikov v vozilu z varnostnim pasom, med vožnjo naj ne uporabljajo mobilnega telefona, vozijo naj pozorno, strpno in odgovorno do vseh udeležencev v prometu. Posebna opozorila so namenjena visokim tveganjem glede vožnje pod vplivom alkohola in drugih prepovedanih substanc, zato je nujno, da za volan sedemo trezni in zbrani. Obenem Agencija in Policija opozarjata tudi na upoštevanje vseh ostalih določb veljavnih odlokov za zajezitev epidemije Covid-19.

Zaradi GDPR YouTube potrebuje dovoljenje za prikaz. Več o tem si lahko preberete na strani Politika zasebnosti.
Dovolim prikaz te vsebine