Osredotočimo se na varno vožnjo in varno udeležbo v prometu
(Ljubljana, 4. september 2020) Smo na pragu sončnega, toplega in poletnega konca tedna. Agencija za varnost prometa na vse udeležence v prometu naslavlja poziv k največji možni meri odgovornosti, previdnosti in osredotočenosti na varno udeležbo v prometu.

Agencija za varnost prometa voznikom svetuje, da se na ceste podajo z največjo možno mero odgovornosti, do sebe, družine, prijateljev, znancev in vseh udeležencev v prometu. Poskrbijo naj za tehnično brezhibnost vozila, za pripetost vseh potnikov v vozilu, dosledno naj spoštujejo cestno-prometne predpise in razmere na cesti, vzdržujejo naj ustrezno varnostno razdaljo in prilagodijo hitrost. Odpovejo naj se uporabi mobilnega telefona med vožnjo, za volan motornega vozila ali za krmilo motorja naj sedejo le trezni. Upoštevajo naj, da je na cestah veliko število najbolj ranljivih udeležencev v prometu, saj so se v šole vrnili otroci. V lepem vremenu je na cestah tudi več motoristov, mopedistov in kolesarjev. Tudi te skupine Agencija za varnost prometa poziva k največji meri previdnosti, ki naj poskrbijo za dobro zaščitno opremo živahnih barv in za osredotočenost na varno vožnjo. Zaščitna oprema za motoriste naj vedno vključuje čelado, svetla odsevna oblačila, ščitnik hrbtenice, škornje, rokavice, za boljšo vidljivost naj imajo vedno prižgane luči.

Že v nedeljo popoldan se v nekaterih delih države obetajo spremembe vremena, zato je priporočljivo spremljati vremenske napovedi, saj nevihte, nalivi ali toča ugodne vozne razmere lahko nenadno poslabšajo.

Od začetka junija do konca avgusta 2020 so slovenske ceste terjale 32 življenj. Kar 20 oseb od 32 je življenje izgubilo v prometnih nesrečah, ki so se pripetile ob koncu tedna, med petkom in nedeljo. Če k zabeleženemu trendu smrtnih prometnih nesreč vštejemo še praznik 25. 6. 2020 (Dan državnosti, četrtek), je skupno število umrlih ob koncih tedna in prazniku 23 oseb od 32. Zato pred koncem tedna Agencija za varnost prometa vnovič poziva: »Ostanimo odgovorni tudi v prometu, osredotočimo se na varno vožnjo in varno udeležbo v prometu, spoštujmo pravila in predpise, pazimo nase in drug na drugega!«