Agencija za varnost prometa in Spar Slovenija poskrbela za večjo varnost reševalcev in policistov na motorjih

//Agencija za varnost prometa in Spar Slovenija poskrbela za večjo varnost reševalcev in policistov na motorjih

VREDNOST DONACIJE JE NEPRECENLJIVA

(Ljubljana, 3. julij 2017) Agencija za varnost prometa in Spar Slovenija sta v petek predstavnikom policije in reševalcem, ki pri svojem delu uporabljajo motorna kolesa, podelila 64 kosov naprednega sistema za samodejno ugašanje smernih kazalcev na motorjih. Mnogi policisti in reševalci namreč pri sovjem delu uporabljajo starejša motorna kolesa oz. motorna kolesa, ki nimajo vgrajenih smernikov, ki bi se samodejno izklopili in bi jim tako zagotovili varnejšo vožnjo. Tudi tako želi agencija opozoriti na pomen varnosti motoristov v prometu in obvarovati ljudi, ki nam rešujejo življenja.

Policisti in reševalci na motorjih so med prvimi na prizoriščih. Pri nujnih vožnjah so tudi sami ranljivi. Mnogi med njimi vozijo starejša motorna kolesa brez vgrajenih smernikov, ki bi se samodejno izklopili, in so tudi zaradi slednjega še bolj v nevarnosti. Napredni in inovativni sistem (»Smart Turn System«), gre za enega izmed produktov projekta Štartaj, spremlja gibanje motorja v realnem času in omogoča samodejni izklop smernikov po vsakem opravljenem manevru. Deluje v vsaki situaciji, kot je na primer levi ali desni zavoj, v krožišču in celo pri menjavi pasu. Tako pozabljeni prižgani smerniki odslej ne bodo več krivi za nesreče.

Donacije Spara Slovenije, Agenciji za varnost prometa so se udeležili Jure Leben, državni sekretar MZI, mag. Igor Velov, direktor AVP, mag. Igor Mervič, direktor Spar Slovenija ter predstavniki policije in reševalcev, ki so sprejeli donacijo.

Jure Leben, državni sekretar Ministrstva za infrastrukturo se je zahvalil predstavniku Spara za donacijo in poudaril: »Varnost cestnega prometa je prioritetno področje Ministrstva za infrastrukturo. Naš cilj je, da prepolovimo število smrtnih žrtev in hudo telesno poškodovanih oseb v prometnih nesrečah, zato smo v zadnjem času že uvedli nekatere novosti na področju motornih vozil in voznikov, kot tudi pravil v cestnem prometu. Vendar to ni dovolj, delali bomo naprej in prenavljali tudi druge normativne akte, s katerimi bomo dosegli neposredne in vidne učinke na področju varnosti cestnega prometa. Prav projekt Štartaj Slovenija dokazuje, da je treba vztrajati in neprestano razmišljati o novih možnostih in rešitvah za izboljšanje varnosti cestnega prometa. Dal nam je jasno sporočilo, da se v Sloveniji lahko doseže veliko, če le odpremo možnosti za sodelovanje, stopimo skupaj in se pogumno odpravimo na pot k doseganju ciljev. In kako k temu ogromno doprinese koristna inovacija kot je Smart Turn System, ki lahko bistveno prispeva k izboljšanju varnosti cestnega prometa, predvsem ranljivejših udeležencev v prometu, to je motoristov.«

Mag. Igor Mervič, generalni direktor Spar Slovenija je ob dogodku povedal: »Štartaj Slovenija je projekt kot ga na svetu še ni bilo, zato nas zelo veseli, da smo imeli priložnost spoznati tako inovativen sistem, ki bo prispeval k večji varnosti vseh udeležencev v prometu. Glede na to, da gre za izdelek, ki lahko reši življenje, kar pravzaprav počno tudi policisti in reševalci na motorju, je bila podaritev STS sistemov Agenciji za varnost prometa logična izbira. Da bodo varni tudi tisti, ki nam nesebično rešujejo življenja.«

Tudi mag. Igor Velov, direktor AVP se je zahvalil za izjemno donacijo in ob tem dodal: »Vozniki se s smernikom pogovarjamo in sporazumevamo med seboj. Če smernika ne izklopimo zavedemo drugega udeleženca v prometu, kar lahko privede do prometne nesreče tudi s smrtnim izidom. Tudi zato menim, da je vrednost te donacije veliko večja kot nakupna cena, če ne celo neprecenljiva, saj rešuje življenja. Na agenciji smo se odločili, da donacijo namenimo policiji in reševalcem na motorjih. Reševalec  mora na poti, ko rešuje življenje hitro reagirati, se prebijati skozi promet, z mislimi se pripravljati na reševanje, zato se lahko kaj hitro zgodi, da v tistih stresnih situacijah, ko so možgani preobremenjeni pozabi ugasniti smernik. Enako policisti! Želim si, da vsi, ki skrbijo za našo varnost in rešujejo naša življenja to delajo čim bolj varno.«

Namestitev Smart Turn Systema na motorje policistov in reševalcev bo prav tako zagotovila Agencija za varnost prometa, v sodelovanju s slovenskim zagonskim podjetjem ABCS sistem, ki je sistem razvilo.

Smart Turn System je sistem za avtomatski izklop smernikov na motorju. Miha Kovač in Rok Upelj sta iznašla sistem, ki stalno spremlja, obdeluje in shranjuje informacije o stanju, poziciji in gibanju motorja ter je zato zmožen prepoznati zavoj, menjavo pasu, prehitevanje ali krožišče.

Smart Turn System je pametna in zanesljiva rešitev, ki ji zaupajo tudi znana imena motociklizma. Naprava deluje na mehanskih stikalih z utripajočo napetostjo na stikalu smernika, namestitev je karseda preprosta, njen potencial za večjo prometno varnost pa ogromen.

 

2017-06-29T13:16:11+00:00četrtek, 29. junij, 2017| Oznake: , |