Odločitev, da postanemo voznik motornega kolesa je bistveno drugačna kot odločitev, da postanemo voznik avtomobila. Tega se je vedno potrebno zavedati in storiti vse, da nikoli ne začnemo razmišljati, da že vse znamo in se zato lahko ‘samo vozimo’.

Življenje danes teče popolnoma drugače, kot je teklo pred desetimi ali dvajsetimi leti. Zelo enostavno je priti do informacij in nasvetov, a je dobre težko ločiti od tistih manj pomembnih ter nestrokovnih. Čas se predvsem zaradi prihoda fantastičnih računalnikov vrti hitreje.

Zato je tudi odnos do motornih koles bistveno drugačen. Kdaj ste v bližini, kjer živite, videli soseda, ki čisti motor ali pa sam kaj popravlja? Kdaj ste videli dva motorja pred garažo? Ko se usedemo na motorno kolo pa je občutek, da že vse vemo, hitro tu, čeprav smo v resnici lahko v veliki zmoti.

K sreči je vse več poudarka na izobraževanju, treningih in tečajih, a če vse skupaj primerjam s številom strokovnih nasvetov v oddajah in prispevkih o zdravju, kuhanju in lepoti smo motoristi vseeno bolj podhranjeni. Včasih je bilo še slabše: »Kdo bo meni solil pamet, saj sem ga zadnjič odrezal, da je dobil občutek, da se pelje nazaj.« Ne spominjam se, da bi se prej redno pogovarjali o vožnji z motorjem, da bi kdo kaj vprašal, še manj pa prebral ali pa si na parkirnem prostoru postavil stožce. Vsi smo bili najboljši.

Ko sem pripeljal Harley-Davidsona v Slovenijo (pred drugo svetovno vojno je bilo v Ljubljani predstavništvo), sem kmalu ugotovil, da je veliko kupcev sedlo na motorno kolo le zaradi tega, ker je bil to Harley. Da drugače sploh ne bi bili motoristi. Po prvih skupinskih izletih je tako postalo jasno, da bi marsikdo moral za svoj motorizem storiti več. Ponudil sem možnost, da bi se dobivali in se odpeljali za uro na krajšo vožnjo. Se ustavili, pogovorili, zamenjali vrstni red v skupini, … pa ni šlo. Tega nihče ni potreboval, saj so v glavnem zagovarjali dejstvo, da so na cesti in v prometu že desetletja. Tudi v pogovorih z drugimi motoristi nisem nikoli slišal, da obstaja skupina, ki posveča svoj čas pridobivanju znanja od tistih z več izkušnjami in kilometri.

K sreči je sedaj predvsem na Vranskem in drugih poligonih možnosti vse več.

Ker smo pridobili zavedanje, da to ni igrica na računalniku, ki ima gumb reset za nov začetek, je zanimanja vse več. Prav je tako, saj je jasno, da je nekdo z izkušnjami bolje pripravljen kot nekdo, ki ne ve, kaj ga čaka.

Šole so nakopičeno znanje naših predhodnikov, ki so velikokrat z bridkimi posledicami na lastni koži občutili, kaj se ne bi zgodilo, če bi mi to nekdo prej povedal. Vožnja z motorjem je zelo podobna obiskovanju hribov. Gre za užitek v vsakem trenutku, ki pa se na žalost v majhni napaki v delčku sekunde prevečkrat spremeni v povsem drugačno življenje.

Zavedajte se realnosti motorizma in si vzemite čas za izboljšanje znanja, zato da bo tisti čas, ki ga boste preživeli na motorju, zares doživetje z lepimi spomini in željo, da ga čim hitreje ponovno doživite.

Niko Mihelič

Niko Mihelič