V soboto 27.5.2017 je potekalo na OŠ Ljudski vrt na Ptuju  26. državno tekmovanje ”Kaj veš o prometu”, ki so se ga udeležili najboljši kolesarji in vozniki koles z motorjem. Skupno je sodelovalo 53 tekmovalcev. Vsi tekmovalci so morali dokazati svoje znanje na teoretičnem delu tekmovanja, se nato preizkusiti na zahtevnem spretnostnem poligonu ter nazadnje tudi pri praktični vožnji v prometu z vključenimi različnimi prometnimi situacijami.

Tekmovanje je bilo  zelo vzorno organizirano, potekalo je brez zapletov, k temu je pripomoglo tudi zelo lepo vreme. Prav vsi tekmovalci so si prislužili kolesarsko čelado, knjižico Dober kolesar ter priznanje, najboljši v posamezni kategoriji pa so prejeli bogate praktične nagrade, da bodo v prihodnje še bolj varni v prometu.

Tekmovanja Kaj veš o prometu so tradicionalna oblika prometno-vzgojnih aktivnosti, ki potekajo na šolah skupno že 49 let. Letošnje tekmovanje je bilo že 26. državno tekmovanje v samostojni Sloveniji. Tekmovanja Kaj veš o prometu potekajo na šolski ravni, na občinski oz. regijski  ravni, ter nato finalno državno tekmovanje. V okviru šolskih tekmovanj je v letošnjem šolskem letu sodelovalo 114 osnovnih šol, v sistem tekmovanj Kaj veš o prometu pa je bilo vključenih skupno skoraj 1.260 učencev ter vključno s kolesarskimi izpiti 923 osnovnošolskih učiteljev in koordinatorjev prometne vzgoje. Izvedenih je bilo tudi 41 regijskih (kvalifikacijskih) tekmovanj s sodelovanjem 86 občin, samo najboljši tekmovalci pa so se lahko uvrstili na državno raven.
Ob izvedbi 26. državnega tekmovanja se zahvaljujemo vsem, ki so prispevali k organizaciji: sodelavci Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Ptuj ter OŠ Ljudski vrt, člani izpitnih komisij šole vožnje Prednost, kot ocenjevalci, predstavniki ZŠAM in drugi prostovoljci, predstavniki Policije, Redarstva, ki so skrbeli za varnost in nemoten potek, ter člani organizacijskega odbora.

Rezultati 26. državnega tekmovanja ”Kaj veš o prometu”:

Kolesarji:

UvrstitevImePriimekšolaObčinaKazenske točke
1DenisGajštOsnovna šola CirkovcePtuj20
2TimLovrenčecOsnovna šola BogojinaMoravske Toplice40
3JanKrenkerOsnovna šola MislinjaMislinja40
4JanSvenšekOsnovna šola  KidričevoPtuj50
5ŽigaCokanOsnovna šola Šempeter v Savinjski doliniŽalec50
6TimPolavderOsnovna šola GrižeŽalec60
7LukaMalovičOsnovna šola narodnega heroja Maksa PečarjaLjubljana70
8TomiGolobOsnovna šola Sveti TomažOrmož70
9ŽigaVrečarOsnovna šola SostroLjubljana70
10MatevžUršičOŠ LjubečnaCelje80

 

 

 

Kolo z motorjem/skuter:

UvrstitevImePriimekšolaObčinaKazenske točke
1MaticDvoršakSrednja prometna šola MariborMaribor75
2TomiStrelŠC Nova GoricaNova Gorica115
3DenisLevičarSŠC Krško – SevnicaKrško140
4PeterPflegeSŠC Krško – SevnicaKrško150
5SergejBrandlŠC Ptuj, strojna šolaPtuj215