(Ljubljana, 2. junija 2017) Agencija za varnost prometa v sodelovanju s slovenskim podjetjem za aplikativno nevroznanost Blckb d.o.o. v teh dneh prva v regiji izvaja znanstveno – raziskovalni eksperiment, v katerem bodo z uporabo sodobne EEG tehnologije spremljali dogajanje v možganih voznikov, ki se med vožnjo odzovejo na telefonski klic, SMS sporočilo in sporočilo na družabnih medijih. Agencija za varnost prometa bo v mesecu juniju javnosti predstavila tudi rezultate eksperimenta v upanju, da se bo v možgane slovenske javnosti globoko vgradilo zavedanje o pomenu pametne vožnje in izogibanja dejavnikom tveganja, med katerimi je eden najbolj perečih prav uporaba mobilnega telefona med vožnjo.

Agencija za varnost prometa pri izvajanju svojega poslanstva sledi najsodobnejšim trendom in uporablja znanstvene ugotovitve za osveščanje javnosti o pomenu pametne vožnje in izogibanju dejavnikom tveganja. Kljub vsem prizadevanjem osvestiti javnosti o nevarnosti uporabe telefona med vožnjo, je to še vedno pogosta praksa tudi med slovenskimi voznicami in vozniki. Tako so prvi v regiji izvedli tovrsten eksperiment, ki je potekal v dejanskih pogojih vožnje po cesti in ne v simulatorju ali na poligonu varne vožnje.

»V agenciji želimo slovenski javnosti empirično dokazati, da so med uporabo telefona med vožnjo pozornostne zmogljivosti naših možganov preobremenjene in predvsem osredotočene na uporabo telefona. Posledično je močno okrnjeno spremljanje dogajanja na cesti in varnost vožnje. Zelo pomembno je, da se tudi najbolj samozavestni vozniki, ki predvidevajo, da lahko na podlagi svojih izkušenj in sposobnosti brez nevarnosti uporabljajo telefon med vožnjo, dobro zavedo, da so tudi njihove možganske kapacitete omejene in da nihče ni vsemogočen,” je ob tej priložnosti poudaril Igor Velov, direktor Agencije za varnost prometa.

V sodelovanju s prvim podjetjem za aplikativno nevroznanost v naši regiji Blckb d.o.o. (več na blckb.eu) so izvedli znanstveni eksperiment, pri katerem so z uporabo sodobne EEG tehnologije spremljali dogajanje v možganih voznikov, ki so se med vožnjo odzvali na telefonski klic, SMS sporočilo in sporočilo na družabnih medijih. S sodobno tehnologijo so lahko spremljali, kaj se dejansko dogaja v možganih voznikov in kako se njihova pozornost osredotoči na uporabo mobilnega telefona, medtem ko upravljanje vozila skorajda prepustimo avtomatiki.

Mobilna EEG tehnologija, ki jo pri svojem delu uporablja podjetje Blckb omogoča, da so raziskavo izvedli v dejanskih pogojih vožnje na cesti. Zaradi varnosti pa je eksperiment seveda potekal s šolskim vozilom in pod nadzorom učitelja vožnje.

Agencija za varnost prometa bo prihodnji mesec javnosti predstavila še rezultate eksperimenta v upanju, da se bo v slovenski javnosti globoko vgradilo zavedanje o pomenu pametne vožnje in izogibanja dejavnikom tveganja, med katerimi je na ključnem mestu prav uporaba mobilnega telefona med upravljanjem vozila.

 

Kako je potekal eksperiment?

»Za potrebe raziskovalnega projekta smo svojo platformo za zajem možganske aktivnosti prilagodili tako, da je primerna za uporabo v vozečem avtomobilu. S pomočjo šolskega vozila in učitelja vožnje, ki je skrbel za varnost, je eksperiment potekal med dejansko vožnjo na cesti, po trasi, ki smo jo izbrali, ker ustreza kriterijem običajne obremenitve. Udeleženke in udeleženci eksperimenta so med vožnjo na glavi nosili 64 kanalno EEG kapo z medicinskim EEG ojačevalcem«,je pojasnil dr. Luka Zevnik, produktni direktor Blckb d.o.o.

Med vožnjo se je voznik odzval na telefonski klic, SMS sporočilo in sporočilo na družabnih omrežjih.

EEG naprava je merila spremembe v možganskem delovanju med različnimi dejavniki motenj varne vožnje. Celoten eksperiment je bil posnet s kamero za spremljanje vidnih vedenjskih sprememb.

Na podlagi analitične obdelave pridobljenih podatkov bodo lahko v agenciji ugotovili, kako izpostavljeni trije motilni dejavniki varne vožnje vplivajo na osredotočenost pozornosti na mobilni telefon in posledično na opustitev pozornosti na dogajanje na cesti.

 

Kognitivna obremenitev in pozornost kot faktorja varne vožnje

Razcepljena pozornost in povečana kognitivna obremenitev v možganih, sta glavna dejavnika za nevarnost uporabe mobilnega telefona med vožnjo in povečano možnost nesreč. Z namenom na to opozoriti, bo raziskovalni projekt s pomočjo EEG tehnologije meril:

  • globalno aktivnost možganov, ki se poveča ob večjih miselnih obremenitvah,
  • specifično aktivnost možganov v predelu prefrontalnega korteksa, ki kaže obremenitev izvršilnih funkcij v primeru opravljanja več nalog hkrati (multitasking),
  • specifično aktivnost možganov v vidnih in asociativnih predelih (okcipitalni in parietalni korteks), ki kaže povečano potrebo po resursih pozornosti in posledično razcepljeno pozornost, ko hkrati opravljamo več nalog.

 

Kako deluje EEG tehnologija?

EEG (ali Elektroencefalografija) je popolnoma neinvazivna in neboleča tehnologija za merjenje delovanja možganov, ki s pomočjo elektrod na površini glave zajema električno aktivnost večjega števila živčnih celic v možganih.

 

Opis podjetja Blckb

Temeljno poslanstvo podjetja Blckb je sodobno tehnologijo za merjenje možganske aktivnosti razširiti na nova področja uporabe izven klasičnih laboratorijev, da bi tako izboljšali življenje posameznikov in družbe. Podjetje je s svojim znanjem in tehnologijo v zadnjih letih sodelovalo pri več družbeno odgovornih projektih. Najodmevnejša sta nedavno predstavljeni projekt ADAM, ki se ukvarja z zgodnjim odkrivanjem demence in projekt Primavoda, pri katerem so si v duhu promocije pitja vode iz pipe udeleženci lahko z močjo svojih misli natočili kozarec vode iz pipe. Več informacij o podjetju na www.blckb.eu.

#vozimopametno