(Ljubljana, 13. november 2020) Tretjo nedeljo v novembru obeležujemo Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč in se spominjamo vseh, ki so preminuli v prometnih nesrečah ali v njih utrpeli poškodbe. Letos obeležujemo 25. obletnico, odkar je Evropsko združenje žrtev prometnih nesreč prvič obeležilo Evropski dan spomina na žrtve prometnih nesreč. Nedolgo zatem so ga obeležile tudi nevladne organizacije Afrike, Južne Amerike in Azije, tako je postal Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. Kot takšnega ga je na svetovni ravni pred 15. leti na agendo uvrstila tudi Generalna skupščina Združenih narodov. Obeležje bo zaradi pandemije koronavirusa letos na globalni ravni potekalo s komemoracijo preko spleta, ki se bo odvila danes, 13. 11. 2020 ob 14.00 uri. Prijave so mogoče preko spleta.

Spominjajmo se. Pomagajmo. Ukrepajmo. To so sporočila letošnjega Svetovnega dne spomina na žrtve prometnih nesreč. Organizatorji so ob tem spomnili, da se na svetu vsakih 24 sekund pripeti smrtna prometna nesreča. Žrtve prometnih nesreč globalno vsako leto predstavljajo preko 1,3 milijona ljudi, kar so organizatorji označili kot pandemijo smrti na cestah.

V Sloveniji je koordinator obeležja Zavod Varna pot, ki pa letos zaradi zdravstvene situacije ne organizira osrednjih prireditev na ljubljanskih Žalah in v Mestni hiši v Ljubljani. Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč bodo tako obeležili na virtualen način, preko video nagovora se dogodka udeležuje tudi v. d. direktorja Agencije za varnost prometa Jože Hribar.

Poudarki video nagovora:

»V imenu Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa in v svojem imenu izrekam globoko sožalje vsem svojcem in vsem bližnjim preminulih v prometnih nesrečah.

Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč je opomnik. Danes je ta opomnik kar dvojen, saj obeležujemo 25. obletnico na mednarodni ravni in petnajsto leto, kar so ga Združeni narodi uvrstili na agendo. Letos nas je globalna zdravstvena situacija prisilila, da je to pomembno obeležje nekoliko drugačno. Bližje smo v mislih, obenem smo na ustrezni varnostni razdalji, da drug drugega varujemo. Toda prav to zgodovinsko obdobje od nas terja čas za globok premislek. Premislek o odnosu do lastnih ravnanj, ožje in širše družine, prijateljev, sodelavcev, do soljudi. Vsakdo nosi svojo usodo, s katero se je v teh časih še težje soočati, če je bila zaznamovana s tragičnimi dogodki. In vsakdo je odgovoren za svoja dejanja in ravnanja ter odnos do drugih. Tudi v prometu, kjer egoizem in objestnost nimata kaj iskati. Ceste morajo biti prostor solidarnosti in ustreznega ukrepanja.

Osrednja organizacija Evropsko združenje žrtev prometnih nesreč je letos izpostavila slogan: Spominjajmo se. Pomagajmo. Ukrepajmo. Vse tri ravni nosijo pomembna, ne le simbolična sporočila. Spominjajmo se tistih, katerih življenjska pot je bila tragično prekinjena. Pomagajmo svojcem in bližnjim. Ukrepajmo tako, da nadgrajujemo zakonodajo, krepimo preventivo in spodbujamo k odgovornemu ravnanju in prometni kulturi. Na tem mestu izražam zahvalo predsedniku Zavoda Varna pot, gospodu Robertu Štabi za dolgoletna prizadevanja, ki jih s sodelavci namenja v podporo žrtvam, njihovim svojcem in seveda preventivi.

V zadnjih tednih je veliko govora o krivuljah in kako si jih želimo sploščiti. Želim vam pokazati drugo krivuljo, ki sicer kaže trend navzdol, a si tudi za to krivuljo želimo, da bi jo sploščili in tako v polnosti udejanili Vizijo nič. Število smrtnih žrtev in telesno poškodovanih smo v Sloveniji v zadnjih petnajstih letih več kot prepolovili. Toda vsaka smrtna žrtev in vsak poškodovani je preveč in za seboj pušča neizbrisne tragedije. Tega se še kako zavedajo tisti, ki ostajajo za preminulimi in tisti, ki jih breme poškodb spremlja vse življenje. Ko analiziramo številke in trende, zato nikdar ne pozabimo, da za statistiko vedno stojijo starši, otroci, prijatelji, sodelavci, ljudje z imeni in priimki.

Spoštovani, naj besede sklenem z zadnjim sporočilom v sloganu: Ukrepajmo! Po prometni varnosti je za nami najboljši mesec oktober v vsej zgodovini Slovenije. Prepričan sem, da si vsi skupaj želimo, da bi za vsak mesec, ki prihaja, lahko rekli enako. Vsi, ki delujemo na področju preventive in ozaveščanja, smo zaradi ukrepov, ki varujejo naše zdravje, prisiljeni k inovativnim idejam in drugačnim pristopom pri naslavljanju javnosti. A skupaj bomo zmogli premagati tudi to obdobje. Želim si, da bi iz njega izstopili bolj modri, še bolj pazljivi in strpni. Želim si, da bi previdnost in sočutje v največji možni meri prenesli tudi na naše ravnanje na cestah. To je edini način, da prehodimo pot Vizije nič do cilja.«

število smrtnih žrtev prometnih nesreč 1997-2010 (8.11.2020)

število smrtnih žrtev prometnih nesreč 1997-2010 (8.11.2020)