Za nekatere se je nova sezona na dveh kolesih že začela, za večino pa se bo v naslednjih dneh. Vsekakor bodo v nekaj dneh praktično vsi navdušenci motociklizma potisnili svoje ljubljence na sonce. Tako kot vsako leto, skušamo skupaj z Agencijo za varnost prometa opozoriti na stvari, ki jih motoristi sicer dobro poznamo, a se jih v trenutkih težav ali ne zavedamo, jih ne upoštevamo ali pa na njih pozabimo.

Motorna kolesa morajo biti tehnično brezhibna, saj je to predpogoj, da se boste varno pripeljali domov. Predvsem pnevmatike, njihov tlak, zavore in luči so najpomembnejše.

Preverite:

stanje pnevmatik, saj je kakršnakoli poškodba lahko že nevarna, pa četudi z njo niste naredili veliko kilometrov,

delovanje zavor še pred vožnjo in se prepričajte, ali so ročice nastavljene po vaši meri,

nivo zavorne tekočine in stanje verige ter jo po potrebi podmažite,

Svetlobno opremo; ne zanašajte se samo na signale na armaturni plošči, ampak preverite dejansko delovanje vaših luči.

Ne obotavljajte se, obisk serviserja, ki bo kmalu zasut z delom, je pred začetkom sezone vsekakor koristen.

Marsikdo bo novo sezono začel z novim motorjem. Tu je potreben premislek, za katerega pa ni nikoli preveč časa. Kaj kupiti? Novega ali rabljenega? Menjati vrsto motocikla, morda sesti na močnejšega? Svetujemo vam predvsem zavedanje o tem, kaj zares potrebujete, koliko izkušenj imate in kakšno je vaše znanje? Zadnjo besedo naj ima razum in ne oči. Veliko večji užitki in zadovoljstvo v vožnji so z motorjem, ki ga vozite vi in ne on vas.

Na vrsti pa ste tudi vi in vaša pripravljenost. Splošna psihična in fizična pripravljenost je ključnega pomena za varno upravljanje motornega kolesa. Osredotočenost na dogajanje v prometu ter hitre in pravilne reakcije v kritičnih trenutkih dokazano rešujejo življenja. Imate v koledarju že zapisan datum obiska poligona in letošnji termin tečaja varne vožnje? Kako je z obleko? Bo po zimskem premoru še primerno velika, ali se je skrčila? Pomislite na vse in za vse, tudi za pogovore s prijatelji in strokovnjaki, porabite več časa, kakor se vam zdi potrebno. Predvsem pa se zavedajte, da ceste, vaša kondicija in refleksi še niso takšni, kot bodo v maju in kasneje v sezoni.

Če bo to vaša prva sezona, predlagamo, da se večkrat vozite v druščini vaših dobrih in izkušenih prijateljev, z zavedanjem, da ste prvič med njimi. Ne pozabite, da je tako kot v športu tudi v prometu potrebno za zadovoljstvo najprej priti na cilj, rezultati pa v prometu niso važni in jih nikoli ne primerjajte s tistimi, ki menijo, da je najpomembneje prehiteti vse.

Ko se odpravljate na vožnjo z večjo skupino, se zavedajte, da je varneje in tudi v večje zadovoljstvo, če se velika skupina razdeli na manjše, potem pa se ponovno srečate in združite na cilju. Prvi in zadnji naj bosta najizkušenejša, ki se zavedata, da sta vodnika in ne le dva, ki bosta pokazala, kaj zmoreta in znata, ter s tem ogrožala tiste, ki jima zaupajo.

Zelo pomembno je razmišljati o pripravljenosti in razpoloženju pred vožnjo. Ne odpravljajte se nanjo ob neobičajnih urah, s prazno posodo za gorivo in nepreverjenim tlakom v pnevmatikah. Začnite dan v idealnih razmerah. Mirno, z dobrim zajtrkom in spočiti. Le tako boste doživeli trenutke, ki bodo za vedno v lepem spominu in ne takšnih, ki polnijo tragične posnetke.

Zavedati se moramo, da se nove sezone seveda veselimo, ne moremo vedeti pa, kaj bomo doživeli in kaj nas bo presenetilo? O nesrečah ne razmišljajte v slogu, da se vam pa že ne morejo zgoditi, ampak naj vas ta misel le dodatno spomni, da je vožnja na dveh kolesih zahtevna. Kljub vsem tehničnim izboljšavam, ki so se zgodile v zadnjih petdesetih letih, je motorno kolo še vedno popolnoma varno le, ko je v garaži in čaka na novo vožnjo.

Odstotek cestnega davka glede na število motornih koles je vsako leto manjši in tudi letos si želimo, da bo tako. Motoristov bo tudi zaradi prednosti motorja, kot je preprosto parkiranje in izogibanje gnečam, vsako leto več, a to samo pomeni, da se na vožnjo pripravite prav tako resno kot pred leti, pa četudi je to sezona, ki se bo prištela že k desetletjem vašega zadovoljstva in prijetne uporabe motornih koles.

Srečno in veliko prijetno prevoženih kilometrov tudi v letošnji sezoni,

Niko Mihelič