V septembru smo na Javni agenciji RS za varnost prometa pričeli tudi z aktivnostmi projekta Pasavček v tem šolskem letu. Tako smo že v okviru nacionalne akcije Varnostni pas izvedli uvodoma dve predstavi Pasavček v prometu za bolne otroke na Pediatrični kliniki v Ljubljani, kjer otroci na aktiven in zabaven način pridobivajo znanja o varni vožnji, uporabi varnostnih pasov ter varnem sodelovanju v prometu. V teh dneh pa smo s predstavo Pasavček v prometu tudi po različnih vrtcih in OŠ po Sloveniji, ki so v lanskem šolskem letu izvedli najboljše projekte in so predstavo prejeli kot dodatno nagrado in spodbudo za njihovo delo. Tako smo že obiskali Vrtec Radovljica in Podružnično šolo Prevorje v Šentjurju, v naslednjih dneh pa sledijo še OŠ Žetale, Vrtec Otona Župančiča v Slovenski Bistrici, OŠ Staneta Žagarja iz Radovljice, Vrtce Pobrežje iz Maribor, OŠ Duplek, Vrtec Slivnica, Vrtec Zarja iz Celja, OŠ Stična, Vrtec Prebold ter OŠ Stara cerkev iz Kočevja.

Tudi v letošnjem šolskem letu bo projekt zelo množično prisoten po šolah in vrtcih po Sloveniji, saj je prijavljenih že 711 skupin in oddelkov. Prijave za sodelovanje za vrtce in osnovne šole potekajo še do konca septembra 2016 preko spletne strani www.pasavcek.si.

Osnovni namen projekta Pasavček je namreč varna vožnja otrok in spodbujanje pravilne uporabe otroških varnostnih sedežev prav na vsaki vožnji, tudi tistih najkrajših. Projekt poteka že več kot desetletje, poznajo pa ga cele generacije otrok. Kot uči Pasavček otroke: Red je vedno pas pripet!