Več kot 90% Slovencev pripetih med vožnjo, kažejo rezultati preventivnega opozarjanja skozi leta

(Ljubljana, 9.9.2016) Raziskava, ki jo je letos opravila Agencija za varnost prometa s sistematičnim opazovanjem pripetosti voznikov in potnikov v vozilih, v kateri je bilo udeleženih kar 127.000 vozil, je pokazala, da varnostni pas v vozilih uporablja 90 % voznikov in 92 % sopotnikov na sprednjih sedežih.

Slovenija se uvršča med države z visoko stopnjo pripetosti, raziskava Agencije za varnost prometa pa potrjuje, da je k temu močno pripomoglo stalno ozaveščanje in opozarjanje na nevarnosti neuporabe varnostnih pasov skozi različne aktivnosti, ki jih izvaja Agencija. Kljub temu so v zadnjih letih vozniki nekoliko opustili uporabo pasu, saj primerjava z letom 2011 kaže na rahlo poslabšanje stopnje pripetosti voznikov in voznic, Agencija za varnost prometa pa ugotavlja tudi, da je problematična uporaba varnostnih pasov pri odraslih potnikih na zadnjih sedežih, kjer je pripetih le 69 % odraslih potnikov. V letošnjem letu je do danes izgubilo življenje 13 voznikov, ki niso bili pripeti z varnostnim pasom.

Agencija bo zato v sodelovanju z drugimi akterji še povečala aktivnosti na področju uporabe varnostnih pasov. Agencija bo dala pobudo za sistemske spremembe na področju obveznih zvočnih opozorilnikov na zadnjih sedežih, da bodo le-ti postali obvezni pri novih vozilih, povečani pa bodo tudi nadzor in preventivne aktivnosti za osveščanje o pomembnosti pripetosti in spodbujanja uporabe varnostnih pasov.

vam-je-ze-klikniloNajboljše rezultate je raziskava Agencije pokazala pri pripetosti otrok oz. pri uporabi otroških sedežev, saj je kar 93 % mlajših otrok na zadnjih sedežih pripetih. To predstavlja kar 39-odstotno povečanje stopnje pripetosti otrok v zadnjem desetletju, saj je bilo v letu 2005 na naših cestah pripetih le 54 % otrok na zadnjih sedežih. Tovrstno izboljšanje je plod sistemskega dela in truda vseh sodelujočih, ki delujejo na področju prometne varnosti. Prav gotovo gre zasluga tudi projektu Pasavček, ki ga v Sloveniji izvajajo že 11. leto in je dokaz, da je treba delovati na dolgi rok. Osnovni namen projekta Pasavček je spodbujanje pravilne in varne vožnje otrok z uporabo otroških varnostnih sedežev in varnostnih pasov. Projekt poteka preko medijske kampanje, projektnega dela v šolah in vrtcih, v okviru projekta pa so organizirani tudi dogodki in prireditve z maskoto Pasavčka.

V prihodnjih dneh bo v okviru nacionalne akcije »Varnostni pas« potekal nadzor Policije in redarskih služb nad uporabo varnostih pasov, nadaljevale se bodo skupne aktivnosti Agencije za varnost prometa v sodelovanju s sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu ter nevladnimi organizacijami, agencija pa je pripravila tudi izobraževalni film, ki bo dostopen na spletu, ter posredovan lokalnim skupnostim in šolam.

Danes, 9. septembra 2016, se bo v Velenju odvijal tudi večji interaktiven, zabaven in poučen dogodek, Agencija pa pripravlja tudi poseben skupni dogodek Agencije za varnost prometa in Policije v prihodnjem tednu. Organizirali bomo še druge preventivne dogodke, med njimi tudi lutkovne predstave za otroke, s katerimi bomo na prijazen način otrokom predstavili uporabo varnostnega pasu. S skupnimi močmi lahko akterji, ki delujejo na področju prometne varnosti in vsi udeleženci v prometu pripomoremo in poskrbimo za varnost vseh, ki smo udeleženi v prometu.

Zoki car modruje o varnostnem pasu

Preventivni film: Zoki car modruje o varnostnem pasu

Javna agencija RS za varnost prometa je v sodelovanju z Zoki Carjem za namen opozarjanja na pripetost voznikov in potnikov v vozilih pripravila preventivni film, ki na zabaven način opozori slovensko javnost, da moramo med vožnjo uporabljati varnostni pas.

Film si lahko ogledate na naši Facebook strani.