(Ljubljana, 15. oktober 2018) Danes se začenja tretji del nacionalne preventivne akcije za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov, ki jo izvajata Javna agencija RS za varnost prometa in Policija. Tokratna akcija in nadzor bosta usmerjena predvsem k preprečevanju in opozarjanju najpogostejših kršitev, ki so neuporaba varnostnega pasu, prekoračitvi hitrosti, neupoštevanju obveznih počitkov in odmorov ter manipulacije in goljufije pri uporabi tahografov. Akcija bo potekala do 23. oktobra.

Do sedaj ugotovljenih že 1.077 kršitev prometnih predpisov

V prvem delu akcije, ki je v letošnjem letu potekala od 26. februarja do 4. marca, je bilo v okviru poostrenega nadzora skupno pregledanih 261 avtobusov in 1.881 tovornih vozil ter pri tem ugotovljenih 227 kršitev cestnoprometnih pravil, v drugem delu akcije, ki je trajala od 23. do 29. julija, pa je bilo pregledanih 359 avtobusov in 3.996 tovornih vozil ter pri tem ugotovljenih 850 kršitev.

Najpogostejše kršitve so bile povezane z neuporabo varnostnega pasu (177 kršitev), prekoračitvijo hitrosti (149 kršitev), preobremenjenostjo vozil (110 kršitev), nepravilno zavarovanim tovorom (64 kršitev), nezadovoljivo tehnično brezhibnostjo vozil (53 kršitev) ter neupoštevanjem obveznih počitkov in odmorov voznikov (35 kršitev).

Vozniki tovornih vozil in avtobusov letos povzročili več prometnih nesreč

V obdobju od 1. januarja do 31. septembra se je na slovenskih cestah pripetilo 1.903 prometnih nesreč z udeležbo tovornih vozil, kar je v primerjavi z lanskim primerjalnim obdobjem, ko smo zabeležili 1.655 prometnih nesreč, 13 % več. Vozniki tovornih vozil so bili povzročitelji v 1.248 primerih prometnih nesreč (lani 1.089), od tega je življenje izgubilo 11 oseb (lani 6), 30 je bilo hudo poškodovanih (lani 30), 294 pa lažje poškodovanih (lani 249). Med vozniki tovornih vozil je bilo pet smrtnih žrtev (lani trije), štirje hudo telesno poškodovani (lani 10) in 111 lažje telesno poškodovanih (lani 79). Tuji državljani so letos povzročili 40% prometnih nesreč (504), v lanskem primerjalnem obdobju pa 38 % (412).

Vozniki avtobusov so bili letos udeleženi v 249 prometnih nesrečah, od tega so jih povzročili 101 oz. 41 %. V prometnih nesrečah, ki jih je povzročil voznik avtobusa sta letos umrla dva udeleženca (voznik osebnega vozila in pešec), pet je bilo hudo telesno poškodovanih, 36 pa lažje telesno poškodovanih. Poškodovana sta bila dva voznika avtobusa, eden težje in eden lažje.

Na slovenskih cestah je potrebno zagotoviti stalen nadzor nad tovornimi vozili

V Sloveniji tranzitni promet narašča, z večanjem prometa pa se povečajo tudi možnosti za nastanek prometnih nesreč. Agencija za varnost prometa k reševanju problematike pristopa celostno in s sprotnim iskanjem rešitev, ki jih usklajuje tudi z drugimi državnimi institucijami. V sodelovanju z Ministrstvom za infrastrukturo, Ministrstvom za notranje zadeve in Družbo za avtoceste Republike Slovenije si prizadeva za vzpostavitev stalnega nadzora nad tovornimi vozili in avtobusi, kot tudi vozniki kombijev na vseh štirih vstopnih točkah v državo ter na celotnem avtocestnem omrežju.

»Stalni nadzori nad tovornimi vozili in avtobusi so se v nekaterih drugih državah članicah EU že izkazali za zelo učinkovite, zato AVP spodbuja uvedbo tovrstnih oblik nadzora tudi v Sloveniji in sicer na vseh štirih krakih avtocestnega omrežja«, poudarja mag. Igor Velov, direktor AVP.

V okviru prizadevanj za zagotovitev večje varnosti na slovenskih cestah ter izmenjave izkušenj in dobrih praks na področju prometne varnosti, so predstavniki Agencije za varnost prometa in Ministrstva za infrastrukturo septembra letos sprejeli delegacijo Ministrstva za promet Republike Romunije. V okviru meddržavnih pogovorov so obravnavali tudi tematiko varnosti romunskih tovornih vozil in se zavzeli za skupno sodelovanje obeh držav na tem področju.