V okviru uresničevanja ciljev nacionalnega programa varnosti cestnega prometa bo Javna agencija RS za varnost prometa tudi letos sodelovala z nevladnimi organizacijami in civilno družbo. Agencija bo spodbujala delo, aktivnosti in projekte nevladnih organizacij na več področjih, za kar bo skupno namenila predvidoma več kot 200 tisoč evrov. Za del aktivnosti je javni poziv za sofinanciranje projektov nevladnih organizacij že objavljen.

Sodelovanje agencije z nevladnimi organizacijami in lokalnimi skupnostmi je obojestransko koristno, saj si skupaj prizadevamo za izboljšanje prometne varnosti. V zadnjem obdobju smo še okrepili medsebojno sodelovanje in podporo aktivnostim ter projektom, ki sledijo temu cilju. Lani smo v okviru javnega poziva za podporo in skupne programe z nevladnimi organizacijami sofinancirali 29 projektov, v skupni vrednosti 97 tisoč evrov ter dodatno še dva projekta za psihosocialno pomoč žrtvam. Letos smo za ta namen namenili 30 odstotkov več sredstev.

Med načrtovanimi aktivnostmi za letošnje leto je predvideno sofinanciranje projektov nevladnih organizacij, ki poteka preko javnega poziva, podprti pa bodo tudi drugi programi za ozaveščanje o prometni varnosti. Agencija bo poleg sofinanciranja projektov spodbujala še programe psihosocialne pomoči žrtvam prometnih nesreč in njihovim bližnjim ter vsebinsko sodelovala pri izvajanju nekaj večjih projektov kot so akcija 40 dni brez alkohola, ki že poteka, Šolska prometna služba za večjo varnost otrok ipd.

Nadaljevala bo tudi s skupnim izvajanjem aktivnosti in sofinanciranjem programov prometne vzgoje za osnovne in srednje šole. Za predstavnike nevladnih organizacij in njihove člane bodo organizirani strokovni in organizacijski dogodki ter srečanja, povabljeni pa bodo tudi k vključevanju v neposredno izvajanje nacionalnih akcij kot so hitrost, alkohol, varnostni pas, mobilni telefoni, varnost kolesarjev, pešcev itd.

Javni poziv za sofinanciranje projektov nevladnih organizacij v letu 2018 je že objavljen, rok za oddajo prijav je 29. marec 2018. Cilj javnega poziva je finančna podpora projektom nevladnih organizacij, ki so po vsebini in namenu usklajeni z Resolucijo o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa za obdobje od 2013 do 2022. Podrobnejša navodila, skupaj z obrazci za oddajo prijave, najdete na zgornji povezavi. Predstavniki zainteresiranih nevladnih organizacij vabljeni na informativni dan, ki bo potekal v sredo, 21. marca, ob 9.30, v prostorih Javne agencije RS za varnost prometa na Kotnikovi 19a.