(Ljubljana, 5. april 2021) Kljub temu, da smo že globoko zakorakali v koledarsko pomlad, je pred nami dan slabše vidljivosti, zasneženih cest in drugih neugodnih dejavnikov, ki povečujejo tveganje za nastanek prometnih nesreč. Ponoči nas bodo po napovednih namreč zajele padavine, meja sneženja se bo hitro spustila do nižin. V torek zjutraj in dopoldne bo snežilo, ob morju pa večinoma deževalo. Jutri zjutraj in dopoldne bodo marsikje razmere povsem zimske, v naslednjih dneh pa bo v mrzlih jutrih marsikje poledica. Gre za razmere, v katerih je po zakonu obvezna uporaba zimske opreme, nujna pa je še posebna previdnost. Napovedane vremenske razmere lahko pomembno vplivajo na varnost cestnega prometa. Zato je pomembno, da vozniki vnaprej predvidijo dejavnike, ki povečujejo tveganje in preverijo stanje na cestah, preden se odpravijo na pot. Pred odhodom naj pripravijo vozilo na vožnjo.

Pripravite se na vožnjo in poskrbite za pripravo vozila

Preverite informacije o stanju na cestah, preden se odpravite na pot, saj se boste tako izognili morebitnim zastojem. Od doma odidite pravočasno, da se izognete vožnji v časovni stiski, saj nas ta lahko sili v tvegano vožnjo. Vožnja po zasneženem, spolzkem, poledenelem vozišču, je lahko zelo zahtevna in od voznika zahteva veliko večjo osredotočenost na vožnjo.

Brezhibno delovanje zavor je nujno za varno vožnjo, zato redno preverjajte nivo zavorne tekočine, zamenjate pa jo najmanj vsaki dve leti.

Uporaba žarometov podnevi je v Sloveniji med vožnjo z motornim vozilom  Prižgani žarometi omogočajo večjo vidljivost in vidnost. Poskrbite, da so vaši žarometi čisti in da delujejo brezhibno.

Vožnja v megli je pozimi zelo pogosta in izredno poslabša vidljivost. Ko je vidljivost manjša od 50 m, je najvišja dovoljena hitrost 50km/h. Ob zmanjšani vidljivosti se praviloma uporablja zasenčene žaromete ali meglenke (ali kombinacijo teh žarometov).

Pred vožnjo dobro očistite vsa stekla in očistite z vozila led in sneg. Očiščena stekla omogočajo primerno vidljivost, zato je potrebno preveriti izrabljenost metlic brisalcev vetrobranskega stekla in jih po potrebi zamenjati. Potrebno je tudi preveriti, ali imamo v rezervoarju za vodo zimsko čistilo za steklo, ki preprečuje zmrzovanje stekla ob njegovi uporabi.

Če je na vozišču sneg ali snežna brozga, je treba prilagoditi varnostno razdaljo in hitrost, poskrbeti moramo, da sizogibamo sunkovitim premikom vozila in naglim spremembam hitrosti. V času nižjih temperatur okoli ledišča lahko na mostovih in viaduktih ter drugih izpostavljenih legah pričakujemo poledico.

Pešci in kolesarji, pozor!

Ključnega pomena za vse udeležence v prometu je, da so dobro vidni in s tem tudi bolj varni, kar v takšnih razmerah še posebej velja za pešce in kolesarje. Priporoča se uporaba različnih svetlobnih in odsevnih teles, da boste za druge udeležence v prometu bolj vidni. Nevarnost predstavljajo tudi zasnežene ceste, ko vozniki motornih vozil veliko težje pravočasno ustavijo. Vidnost, previdnost, upoštevanje predpisov in cestnih razmer lahko zagotovijo varnejše poti, tudi v neugodnih vremenskih pogojih.