#VarnoZMotorjem
(Ljubljana, 3. julij 2020) Obeta se sončen konec tedna s poletnimi temperaturami. Takšne razmere na ceste privabijo številne motoriste, motoristična sezona je že v polnem teku. Motoristi, če se odpravljate na dopust, izlet ob koncu tedna, ali le na krajšo vožnjo, upoštevajte nasvete za varno vožnjo. Na pot se odpravite s tehnično brezhibnim motornim kolesom, poskrbite za dobro zaščitno opremo živahnih barv in upoštevajte cestnoprometne predpise. Bodite osredotočeni na vožnjo, na motor ali moped sedite le trezni. Agencija za varnost prometa poziva motoriste in mopediste k odgovorni vožnji, ostale voznike motornih vozil pa k dodatni previdnosti in pozornosti. Policija bo do 12. julija izvajala poostren nadzor na relacijah, ki so pri motoristih že tradicionalno bolj priljubljene, kot je denimo dolina Soče.

Do konca junija 13 smrtnih žrtev med motoristi in mopedisti

V prvi polovici leta (1. 1. -30. 6. 2020) je na naših cestah življenje izgubilo 13 voznikov enoslednih motornih vozil (10 motoristov in 3 mopedisti), v primerljivem obdobju lani  pa 9 motoristov, 2 mopedista in 2 sopotnici motoristov. V zadnjih desetih dneh letošnjega junija (20. -30. junij) so življenje izgubili štirje, trije motoristi in en mopedist. Od vseh oseb, ki so letos na cestah izgubile življenje (45 umrlih), znaša delež umrlih motoristov in mopedistov skoraj tretjino (29 %), lani pa je znašal manj kot četrtino (13 od 56 umrlih oziroma 23 %). V podravski statistični regiji je umrlo največ voznikov enoslednih motornih vozil (4 osebe), po dva pa v pomurski statistični regiji in JV Sloveniji.

Letos in lani motoristi in mopedisti povzročitelji dveh tretjin prometnih nesreč

Do 25. junija letos beležimo 308 prometnih nesreč z udeležbo voznikov enoslednih motornih vozil, od katerih so motoristi in mopedisti sami povzročili 201 nesrečo oziroma dve tretjini. Lani do 25. junija beležimo 431 nesreč z udeležbo voznikov enoslednih motornih vozil, od katerih so motoristi in mopedisti sami povzročili 287 nesreč, kar prav tako predstavlja dve tretjini.

Med vzroki prevladuje nepravilna stran/smer vožnje

Zaradi nepravilne smeri/strani vožnje je v prvi polovici letošnjega leta umrlo 5 voznikov enoslednih motornih vozil, neprilagojena hitrost je botrovala 4 smrtim, neupoštevanje pravila o prednosti pa prav tako štirim. Lani je 6 voznikov enoslednih motornih vozil umrlo zaradi neprilagojene hitrosti, 3 zaradi nepravilnega prehitevanja in dva zaradi nepravilne smeri/strani vožnje. Agencija za varnost prometa ob tem opozarja, da višje hitrosti prinašajo večja tveganja za nastanek prometne nesreče, lahko so tudi usodne. Pot ustavljanja motorista pri hitrosti 50 km/h znaša 23 metrov, pri 70 km/h znaša 38 metrov, pri hitrosti 90 km/h pa že 65 metrov. Ko sedete za krmilo motorja, nosite odgovornost do sebe in do vseh ostalih udeležencev v prometu!

Ustrezna priprava na daljše poti

Na daljše ali zahtevnejše vožnje se ustrezno pripravite – načrtujte postanke in v poletni vročini poskrbite za ustrezno hidracijo. Spremljajte vremenske napovedi, saj poletne nevihte, nalivi ali toča ugodne vozne razmere lahko nenadno poslabšajo. Pred potjo zagotovite, da je motor v tehnično brezhibnem stanju, preverite stanje pnevmatik, delovanje zavor, luči. Poskrbite za ustrezno zaščitno opremo, ki naj vedno vključuje čelado, svetla odsevna oblačila, ščitnik hrbtenice, škornje, rokavice in imejte vedno prižgane luči.