(Ljubljana, 15. april 2020) Mnoge države sveta so z namenom zaščite javnega zdravja sprejele karantanske ukrepe za zajezitev svetovne pandemije novega koronavirusa. Agencija za varnost prometa opozarja na tveganja za višje oziroma neprilagojene hitrosti in tveganja za opustitev drugih previdnostnih ravnanj, ki so povezana s spoštovanjem cestno-prometnih predpisov. To pa lahko vodi v večjo težo posledic prometnih nesreč. Ob tem opozarja na dosledno spoštovanje omejitev hitrosti, pripenjanje z varnostnim pasom, trezno udeležbo v prometu, opustitev uporabe mobilnega telefona, upoštevanje cestno-prometnih pravil in še več pozornosti za vse udeležence v prometu.

V urbanih središčih je v zadnjih tednih zaznati manj prometa. Tudi na slovenskih avtocestah je po podatkih števcev, s katerimi upravlja DARS, prometa občutno manj. V drugi polovici marca 2020 (12. – 31. marec) je na 241 kilometrih avtocest DARS zaznal za 63,66% manj osebnih vozil kot v enakem obdobju lani ter za 38,38 % manj tovornih vozil. Podoben trend se je nadaljeval tudi v aprilu. Tako je bilo denimo v soboto, 4. 4. 2020 na števnem mestu Goli vrh na primorski avtocesti v smeri proti Kopru zabeleženega za polovico manj prometa kot teden dni prej (1.692 vozil, od tega 625 tovornih vozil). Prav tako je bilo za polovico manj prometa proti Ljubljani (1.638 vozil, od tega 603 tovorna vozila). Teden dni poprej, 28. 3. 2020, je bilo tako na istem števnem mestu zabeleženih 3.372 vozil proti Kopru (od tega 563 tovornih vozil) in 3.296 vozil v smeri proti Ljubljani (od tega 675 tovornih vozil).

Tudi iz Združenega kraljestva je po dostopnih podatkih v zadnjih dneh letošnjega marca cestni promet upadel za kar 73 %, torej na raven, ki je niso videli vse od leta 1955. Nekaj dni kasneje, v prvih dneh aprila, je bil zabeležen rahel porast, a gre še vedno za skupen upad za 63 %, kar predstavlja raven gostote cestnega prometa iz leta 1962.

V urbanih območjih beležijo padec števila vseh vrst udeležbe v prometu, tako v številu pešcev, kolesarjev, cestnega prometa in tudi dostave s kombiniranimi vozili, ter avtobusnega prometa, ki ga je za kar 60 % manj. Najmanjši padec (40 %) je zabeležen pri tovornem prometu, saj gre za redno oskrbovanje z nujnim blagom in surovinami.

Agencija za varnost prometa opozarja, da bolj prazne ceste nikakor ne pomenijo, naj vozniki preizkušajo maksimalne hitrosti svojih vozil. Prav tako manj prometa ne pomeni, da lahko pešci, kolesarji in drugi udeleženci v prometu opustijo previdnostna ravnanja, ki so povezana s spoštovanjem cestno-prometnih predpisov. Nujno je dosledno spoštovanje omejitev hitrosti, pripenjanje z varnostnim pasom, trezna udeležba v prometu, opustitev uporabe mobilnega telefona in upoštevanje cestno-prometnih pravil. Potrebno je še več pozornosti!

Agencija za varnost prometa ob tem še svetuje, naj vsi, ki se morajo odpraviti na neodložljivo pot, skrbno spremljajo vremenske razmere, saj smo na prehodu iz ponedeljka v torek doživeli več letnih časov v le 24 urah. Jutra so še vedno izrazito hladna z možnostjo poledice, dnevna nihanja temperatur so lahko tudi do 20 stopinj Celzija. Spoštujte določbe veljavnih vladnih odlokov in spremljajte aktualne informacije Vlade RS s področja #COVID19, na pot se podajte z največjo možno mero previdnosti in odgovornosti, še poziva agencija.