(Ljubljana, 10. april 2020) April je mesec, ko v Agenciji za varnost prometa začnejo s prvim delom nacionalne preventivne akcije »hitrost«, ki je namenjena ozaveščanju o pomenu spoštovanja omejitev hitrosti in vožnje, prilagojene razmeram. V agenciji bodo akcijo preložili, saj se že mesec dni pridružujejo vsem prizadevanjem za zajezitev širitve #COVID19 in omejitvam ter tveganjem, ki so povezane z njim. Višje povprečne hitrosti so značilne predvsem za obdobja lepega vremena, kakršnim smo povečini priča v zadnjih tednih, ko so vozne lastnosti dobre. Zato Agencija za varnost prometa tudi v obdobju, ko so slovenske ceste zaradi skupnih prizadevanj za zmanjšanje in obvladovanje epidemije #COVID19 manj obremenjene s prometom, sistematično poziva k spoštovanju predpisanih omejitev hitrosti in odgovorni vožnji, ki mora biti prilagojena razmeram na cesti. Neprilagojena hitrost je v prvem tromesečju botrovala za 5 % večjemu številu prometnih nesreč kot v enakem obdobju lani, včeraj pa so policisti pri enem od voznikov osebnega avtomobila na avtocesti zmerili hitrost kar 241 km/h.

Neprilagojena hitrost: manj ugotovljenih kršitev, a vzrok za več prometnih nesreč

V prvem tromesečju letošnjega leta (1. januar – 31. marec 2020) je Policija obravnavala 24.410 kršitev s področja (neprilagojene) hitrosti. V primerljivem obdobju lani je bilo obravnavanih 35.034 takšnih kršitev. Toda v prvem tromesečju je bilo kljub manjšemu številu ugotovljenih kršitev in redkejšemu prometu v drugi polovici meseca marca, zaradi neprilagojene hitrosti 5 % več prometnih nesreč kot v enakem obdobju lani. Letos tako beležimo 646, v enakem obdobju lani pa 617 prometnih nesreč. Prav tako se je med vsemi vzroki za nastanek prometnih nesreč povečal delež pri vzroku »neprilagojena hitrost« in sicer iz 15 % v lanskem obdobju na 18 % v letošnjem obdobju.

Do konca marca na slovenskih cestah skupaj beležimo 3.628 (v letu 2019 v enakem obdobju 3.998) prometnih nesreč oz. 9 % manj kot lani. Neprilagojena hitrost je v letošnjem kot tudi v lanskem primerjalnem obdobju drugi najbolj pogost vzrok za nastanek prometnih nesreč, takoj za vzrokom »premik z vozilom«. Več kot polovica prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti se je pripetila v naselju (58 % oz. 373 prometnih nesreč) ter 11 % na avtocesti (69 prometnih nesreč).

Letos manj smrtnih žrtev in telesno poškodovanih

Zaradi neprilagojene hitrosti so se v letošnjem letu pripetile 3 smrtne prometne nesreče, v katerih so umrli 3 udeleženci, kar je 6 umrlih manj kot v lanskem primerjalnem obdobju, ko je v sedmih nesrečah s smrtnim izidom skupaj umrlo 9 ljudi. Beležimo manj hudo telesno poškodovanih (26 letos, 39 lani) in lažje telesno poškodovanih (299 letos, 300 lani). Delež umrlih zaradi neprilagojene hitrosti znaša 19 %, v lanskem letu pa je znašal 36 %. V letošnjem letu je največ udeležencev umrlo zaradi nepravilne strani oz. smeri vožnje – 8 umrlih oz. 50 % vseh umrlih.

V letošnjem letu se je pripetilo 7 prometnih nesreč s smrtnim izidom, ki jih je povzročil alkoholiziran udeleženec. Dve od sedmih prometnih nesreč sta bili povzročeni tudi zaradi neprilagojene hitrosti.

Počasneje je varneje

Vozniki se morajo zavedati, da lahko vožnja že samo 10 km/h nad omejitvijo hitrosti (na primeru omejitve 50 km/h) pomeni, da se pot ustavljanja vozila podaljša kar za 12 metrov, kar pa je lahko usodno, posebej znotraj naselja. Zato je za doseganje večje varnosti v cestnem prometu pomembno, da znotraj naselij in na regionalnih cestah vozniki ustrezno prilagodijo hitrosti. Z znižanjem povprečnih hitrosti za samo 1 km/h bi po rezultatih nekaterih mednarodnih raziskav znotraj naselja število prometnih nesreč padlo za 4 %, izven naselja pa za 2 %.

Na to, da je počasneje tudi zares varneje, kaže tudi podatek, da je verjetnost smrti pešca ob trku pri hitrosti 50 km/h kar 85-odstotna, pri hitrosti 30 km/h pa se verjetnost, da bo pešec zaradi trka umrl, zmanjša na manj kot 10-odstotkov.

Hitrost je ključen dejavnik tveganja za najbolj ranljive skupine udeležencev (pešce, kolesarje, starejše in otroke), pomembna pa je tudi pri teži posledic voznikov in potnikov v vozilih.

V času velikonočnih praznikov obeti za suho in sončno vreme, a spoštujmo določbe vladnih odlokov

Agencija za varnost prometa znova poziva voznike in druge udeležence v prometu, naj dosledno spoštujejo Odlok o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji ter prepovedi gibanja izven občin in se na pot podajo le, kadar je to nujno. Vozniki naj, če že morajo na neodložljivo pot, zaradi ugodnih vremenskih razmer in večje pretočnosti cest ne precenjujejo svojih sposobnosti, vozijo naj umirjeno in odgovorno, do sebe in do drugih udeležencev v prometu. Manjša gostota prometa naj voznikov ne zavede, vozijo naj pazljivo in previdno, skladno s predpisanimi omejitvami hitrosti in razmerami na cesti.

Želimo vam prijetne velikonočne praznike!