Le en klik je lahko razlika med življenjem in smrtjo

//Le en klik je lahko razlika med življenjem in smrtjo

(Ljubljana, 11. september 2017) Danes se pričenja tudi drugi del nacionalne preventivne akcije VARNOSTNI PAS, ki bo potekala do 17. septembra 2017. Osnovni namen akcije je opozoriti vse voznike in potnike v vseh vozilih in na vseh vožnjah, tudi najkrajših, da je pripetost z varnostnim pasom življenjskega pomena, saj zmanjšuje težo posledic pri prometni nesreči. Problematika pripetosti se kaže predvsem pri odraslih potnikih na zadnjih sedežih, dosledni pripetosti otrok v ustreznih otroških sedežih na kratkih vožnjah ter pripetosti voznikov in potnikov v avtobusih in tovornih vozilih. A le en KLIK, ki ga slišimo, ko se pripnemo z varnostnim pasom, lahko reši življenje, zato je uporaba pasu bistvenega pomena.

Raziskave o prometnih nesrečah kažejo, da bi lahko z dosledno pripetostjo ohranili polovico smrtnih žrtev med potniki in vozniki. Največji učinek glede na vrsto trka v prometni nesreči, saj tveganje za smrtno žrtev zmanjšajo za 50 % v primerjavi z nepripetimi potniki, imajo varnostni pasovi pri direktnih trkih od spredaj in pri prevrnitvah ali kotaljenju vozila, kjer zmanjšajo tveganje za smrt za kar 74 %. Najmanj so pa varnostni pasovi zaščitijo pri trkih s strani.

Poleg tega pa posebej opozarjamo tudi na pripetost otrok med vožnjo. V času akcije bomo pričeli z izvajanjem projekta Pasavček v letošnjem šolskem letu, predstavili pa smo ga tudi v preteklih dneh na Otroškem bazarju. Projekt Pasavček bo tako že 14. leto potekal po slovenskih šolah in vrtcih, vsako leto pa vključuje preko 15.000 otrok. Osnovni namen projekta je spodbuditi pravilno uporabo otroških sedežev in pripetost otrok prav na vseh vožnjah. Preko otrok s sloganom Red je vedno pas pripet! pa nagovarjamo tudi starše, saj so otroci naši ambasadorji in starše in druge odrasle učijo in opozarjajo na uporabo varnostnih pasov. Projektne aktivnosti, ki jih izvajajo učitelji in vzgojitelji v svojih skupinah, nadgrajujemo tudi z vsemi preventivnimi gradivi, s katerimi spodbujamo otroke, da so vedno pripeti, demo sedeži za prikaz ustrezne uporabe otroških sedežev, izvajanje številnih preventivnih dogodkov in usposabljanj. Pripravili pa smo tudi lutkovno predstavo S Pasavčkom v prometu,ki jo kot nagrado prejmejo najbolj vztrajni oddelki in skupine.

Vam je že KLIKnilo? KLIK VARNOSTNEGA PASU vam lahko reši življenje. Vozimo pametno.

2017-09-28T14:05:02+00:00 ponedeljek, 11. september, 2017|Oznake: , |

HVALA

ZA PRIJAVO!