(Ljubljana, 12. december 2019) Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa je organizirala usposabljanje glede pritrjevanja in zavarovanja tovora za ocenjevalce C in CE kategorije. Način natovarjanja in pritrjevanja tovora na vozilo lahko vpliva tudi na vodljivost slednjega in oteži nadzor nad upravljanjem vozila. Tovor, ki ni ustrezno pritrjen, lahko pade z vozila, povzroči zastoj v prometu, ogroža voznika in tudi druge udeležence v prometu.

Usposabljanje je izvedel strokovnjak na tem področju Boštjan Paušer, ki je tudi odgovorni urednik vodilne strokovne revije za gospodarska vozila Kamion & Bus. Predavatelj je s prikazom slik in kratkih videov seznanil udeležence, kakšne so tehnike pritrjevanja in privezovanja, uporaba zaščitnih jermenov, varnostnih letev, uporaba vpenjalnih pripomočkov, pritrdilnih mest na vozilu, uporaba naprav za pretovarjanje, pritrjevanje in odstranjevanje ponjav ter z zavarovanjem in zaščito tovora.

Usposabljanja so se udeležili tudi policisti Specializirane enote za nadzor prometa, ki so ocenjevalcem po predavanju na avtocestnem odseku Log pri Brezovici praktično prikazali potek nadzora nad tovornimi vozili.