Začenja se drugi del nacionalne akcije za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov

//Začenja se drugi del nacionalne akcije za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov
(Ljubljana, 24.7.2017) V ponedeljek, 24. julija 2017, se začenja drugi del nacionalne akcije za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov, ki jo vodi in koordinira Javna agencija RS za varnost prometa. Akcija bo potekala od 24. do 31. julija 2017.

Gre za evropsko usklajeno akcijo, katere namen je spodbuditi voznike k doslednejšemu spoštovanju prometnih predpisov in izboljšanju varnosti vseh udeležencev v prometu. Namen akcije je spodbuditi voznike k doslednejšemu spoštovanju prometnih predpisov, s čimer lahko neposredno izboljšajo varnost vseh prometnih udeležencev.

Problematika voznikov tovornih vozil in avtobusov je širšega pomena,  zato bo Agencija za varnost prometa ponovno organizirala usposabljanje policistov za izvajanje učinkovitejšega nadzora pritrjevanja in nalaganja tovora ter nadzora preobremenjenosti tovornih vozil. Izobraževanja bodo potekala po celotni Sloveniji na vseh policijskih upravah in tudi posebej bodo organizirana tudi za Specializirano enoto Policije. Na mejnih prehodih in najbolj prometnih bencinskih postajah pa AVP deli zloženke o ključnih prometnih informacijah v Sloveniji, ki so prvenstveno namenjene tujcem.

Policisti bodo nadzirali voznike tovornih vozil in avtobusov, predvsem pa bo poudarek nad najbolj pogostimi kršitvami, ki so bile ugotovljene v preteklih akcijah – neuporaba varnostnega pasu, prekoračitev hitrosti, neupoštevanje obveznih počitkov in odmorov ter  manipulacije in goljufije pri uporabi tahografov.

V letu 2016 je Agencija za varnost prometa izvedla sistematično opazovanje pripetosti voznikov, pri čemer so se vozniki tovornih vozil in avtobusov izkazali kot najbolj tvegani vozniki v prometu. Rezultati opazovanja pripetosti so pokazali, da vozniki tovornih vozil v povprečju uporabljajo varnostni pas v 67 % (potniki na sprednjih sedežih v tovornih vozilih v povprečju 63 %), vozniki avtobusov pa v povprečju 36 %.

Nekaj nasvetov voznikom tovornih vozil in avtobusov:

  • Vedno se pripnite z varnostnim pasom! Če je voznik pripet, se ob trku zmanjša tveganje za smrt za 50 %.
  • Tako kot se pripnete za volanom, je pomembno tudi, da je vaš tovor pravilno in varno pripet. Ker veljajo za vsako vrsto tovora posebna pravila, se o njih pravočasno poučite.
  • Spoštujte omejitve hitrosti in med vožnjo obdržite ustrezno varnostno razdaljo, ta je namreč pri težjih tovornih vozilih daljša.
  • Upoštevajte predpisane čase vožnje, odmorov in počitkov, ne le zaradi visokih kazni, ampak predvsem zaradi vaše varnosti in varnosti drugih udeležencev v cestnem prometu.
  • Bodite pozorni na znake zaspanosti, kot so zehanje, pogosto mežikanje, težave z ostrino vida, nenamerno spuščanje glave itd. ter ob pojavu le-teh primerno ukrepajte – varno ustavite vozilo, privoščite si krajši spanec (15 – 20 min) in nato popijte kavo ter nadaljujte z vožnjo. Nikar se ne borite z zaspanostjo, ta vas bo premagala.
2017-10-23T07:43:53+00:00 nedelja, 23. julij, 2017|