(Ljubljana, 6. 3. 2019) Agencija za varnost prometa že štirinajsto leto zapored podpira in kot soorganizator sodeluje s Slovensko Karitas v akciji 40 dni brez alkohola.

Gre za eno bolj odmevnih preventivnih akcij nevladnih organizacij, ki s svojo kontinuiteto, jasnostjo sporočila in nagovorom široke javnosti zaseda prepoznavno mesto v slovenskem prostoru. Alkohol zaznamuje življenja premnogih posameznikov, povzroča zasvojenost, nasilje in trpljenje, še posebej otrok in mladine, zlasti pereč pa je z vidika prometne varnosti. Vsak korak, ki ga kot družba naredimo v smeri ozaveščanja in spreminjanja odnosa do uživanja alkohola, je korak v pravo smer.

V ospredje akcije je tudi letos postavljeno ozaveščanje mladih o nevarnostih uživanja alkohola pod sloganom »Za odgovoren odnos«. Alkohol ima na mlajše voznike močnejši in večji vpliv, saj se njihovi možgani še razvijajo. Zato je tudi tveganje za prometno nesrečo pri mladih voznikih pod vplivom alkohola še znatno večje. Že pri nizkih koncentracijah alkohola v krvi pride do slabše ocene tveganja, zmanjšanega nadzora ravnanja in nerazsodnosti. Vsak Slovenec, star 15 let ali več, v povprečju popije kar 10,5 litra čistega alkohola na leto, kar je nad evropskim in visoko nad svetovnim povprečjem.

Agencija za varnost prometa opozarja, da je bilo na slovenskih cestah v letu 2018 zaradi alkoholiziranega povzročitelja 1.471 prometnih nesreč, v katerih je umrlo kar 22 ljudi. Največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola so povzročili udeleženci v starostni skupini med 25. in 34. letom starosti (323 prometnih nesreč), v katerih je umrlo 6 oseb, 33 pa je bilo hudo telesno poškodovanih. Ta starostna skupina je najbolj negativno izstopala že v letu 2017. Udeleženci v starostni skupini med 18. in 24. letom starosti pa so povzročili 188 nesreč, v katerih so umrle 3 osebe, 29 pa je bilo hudo telesno poškodovanih.

Akcija 40 dni brez alkohola traja od 6. marca do 20. aprila 2019, letošnji ambasador pa je Igor E. Bergant. V akciji sodelujejo tudi Zavod varna pot, Zavod Vse bo v redu, Katedra za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani (Projekt Sporočilo v steklenici), Žarek upanja, NIJZ – Projekt SOPA.si, Društvo Abstinent, Zveza klubov zdravljenih alkoholikov ter kot gostje Zveza paraplegikov Slovenije

S svojim ravnanjem bodimo zgled odgovornega obnašanja v družbi. Bodimo odgovorni vozniki in vzor mladim, da bodo tudi sami postali varni in odgovorni vozniki. Poskrbimo za svojo varnost in varnost ostalih udeležencev v prometu!