Javna Agencija za varnost prometa Republike Slovenije usposabljanju za varno vožnjo kolesa in mopeda namenja veliko pozornosti. Kolesarska tekmovanja »Kaj veš o prometu« imajo že več-desetletno tradicijo. Po lanskem jubileju je v soboto 25. 5. 2019 na Osnovni šoli Mislinja potekalo že 51. zaključno državno tekmovanje (28. v Republiki Sloveniji).

Tekmovanja so izjemno dobro vpeta v šolski prostor in nadgrajujejo vsebine, ki jih pridobijo učenke in učenci v osnovni šoli, ko se usposabljajo za vožnjo kolesa. Posebej smo ponosni, da vsako leto beležimo veliko sodelujočih šol in udeležencev, v skoraj treh desetletjih se jih je nabralo že zavidljivo število, več kot 40.000. S častnim pokroviteljstvom letošnjega tekmovanja predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja ter resorne ministrice mag. Alenke Bratušek smo dobili tudi njuno priznanje, da je osveščanje o prometni varnosti še kako pomembno, saj zadeva vsakogar izmed nas in se začne že v rani mladosti.

28. državnega tekmovanja ”Kaj veš o prometu” so se udeležili najboljši kolesarji in vozniki koles z motorjem. Skupno je sodelovalo 55 tekmovalcev. Vsi tekmovalci so morali dokazati svoje znanje na teoretičnem delu tekmovanja, se nato preizkusiti na zahtevnem spretnostnem poligonu ter nazadnje tudi pri praktični vožnji v prometu z vključenimi različnimi prometnimi situacijami.

Tekmovanje je bilo zelo vzorno organizirano, potekalo je brez zapletov, k temu je pripomoglo tudi zelo lepo vreme. Prav vsi tekmovalci so si prislužili kolesarsko čelado, najboljši v posamezni kategoriji pa so prejeli bogate praktične nagrade, da bodo v prihodnje še bolj varni v prometu.

Tekmovanja Kaj veš o prometu potekajo na šolski ravni, na občinski oz. regijski  ravni, ter nato finalno državno tekmovanje. V okviru šolskih tekmovanj je v letošnjem šolskem letu sodelovalo 152 osnovnih šol, v sistem tekmovanj »Kaj veš o prometu« pa je bilo vključenih skupno skoraj 1.750 učencev. Izvedenih je bilo tudi 44 regijskih (kvalifikacijskih) tekmovanj s sodelovanjem 82 občin, samo najboljši tekmovalci pa so se lahko uvrstili na državno raven.
Ob izvedbi 28. državnega tekmovanja se zahvaljujemo vsem, ki so prispevali k organizaciji: sodelavci Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Mislinja ter OŠ Mislinja, člani izpitnih komisij, ocenjevalci, predstavniki ZŠAM in drugi prostovoljci, predstavniki Policije, ki so skrbeli za varnost in nemoten potek, ter člani organizacijskega odbora.

Rezultati 28. državnega tekmovanja ”Kaj veš o prometu”:

Kolesarji:

UvrstitevImePriimekšolaObčinaKazenske točke
1MajStaričOsnovna šola BlancaSevnica10
2MaksimStovičekOsnovna šola MislinjaMislinja20
3ŽigaPlahutaOsnovna šola Frana Albrehta KamnikKamnik25
4LukaMalovičOsnovna šola narodnega heroja Maksa PečarjaLjubljana45
5LaraLukanOsnovna šola Antona Tomaža Linharta RadovljicaRadovljica50
6AljažTrostOSNOVNA ŠOLA PODGORJE PRI SLOVENJ GRADCUSlovenj Gradec75
7AljažUtrošaDvojezična osnovna šola GenterovciLendava90
8RokCörOsnovna šola GradGrad95
9PatrikJazbecOsnovna šola Frana Erjavca Nova GoricaNova Gorica95
10VidVrečkoOsnovna šola Pohorskega odreda Slovenska BistricaSlovenska Bistrica100

Kolo z motorjem/skuter:

UvrstitevImePriimekŠolaObčinaSkupaj
1MartinBožičSŠC Krško-SevnicaKrško35
2SergejBrandlStrojna šola PtujPtuj105
2PatrikBolcarPrometna šola MariborMaribor105
4DenisLevičarSŠC Krško-SevnicaKrško110
5DavidHodeSŠC Krško-SevnicaKrško150
6TomažGrajfonerStrojna šola PtujPtuj180
7DavidPolnerPrometna šola MariborMaribor225
8GregorLevaničStrojna šola PtujPtuj240
9FilipLauraPrometna šola MariborMaribor315