Javna Agencija za varnost prometa Republike Slovenije usposabljanju za varno vožnjo kolesa in mopeda namenja veliko pozornosti. Kolesarska tekmovanja »Kaj veš o prometu« imajo že več-desetletno tradicijo. Po lanskem jubileju je v soboto 25. 5. 2019 na Osnovni šoli Mislinja potekalo že 51. zaključno državno tekmovanje (28. v Republiki Sloveniji).

Tekmovanja so izjemno dobro vpeta v šolski prostor in nadgrajujejo vsebine, ki jih pridobijo učenke in učenci v osnovni šoli, ko se usposabljajo za vožnjo kolesa. Posebej smo ponosni, da vsako leto beležimo veliko sodelujočih šol in udeležencev, v skoraj treh desetletjih se jih je nabralo že zavidljivo število, več kot 40.000. S častnim pokroviteljstvom letošnjega tekmovanja predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja ter resorne ministrice mag. Alenke Bratušek smo dobili tudi njuno priznanje, da je osveščanje o prometni varnosti še kako pomembno, saj zadeva vsakogar izmed nas in se začne že v rani mladosti.

28. državnega tekmovanja ”Kaj veš o prometu” so se udeležili najboljši kolesarji in vozniki koles z motorjem. Skupno je sodelovalo 55 tekmovalcev. Vsi tekmovalci so morali dokazati svoje znanje na teoretičnem delu tekmovanja, se nato preizkusiti na zahtevnem spretnostnem poligonu ter nazadnje tudi pri praktični vožnji v prometu z vključenimi različnimi prometnimi situacijami.

Tekmovanje je bilo zelo vzorno organizirano, potekalo je brez zapletov, k temu je pripomoglo tudi zelo lepo vreme. Prav vsi tekmovalci so si prislužili kolesarsko čelado, najboljši v posamezni kategoriji pa so prejeli bogate praktične nagrade, da bodo v prihodnje še bolj varni v prometu.

Tekmovanja Kaj veš o prometu potekajo na šolski ravni, na občinski oz. regijski  ravni, ter nato finalno državno tekmovanje. V okviru šolskih tekmovanj je v letošnjem šolskem letu sodelovalo 152 osnovnih šol, v sistem tekmovanj »Kaj veš o prometu« pa je bilo vključenih skupno skoraj 1.750 učencev. Izvedenih je bilo tudi 44 regijskih (kvalifikacijskih) tekmovanj s sodelovanjem 82 občin, samo najboljši tekmovalci pa so se lahko uvrstili na državno raven.
Ob izvedbi 28. državnega tekmovanja se zahvaljujemo vsem, ki so prispevali k organizaciji: sodelavci Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Mislinja ter OŠ Mislinja, člani izpitnih komisij, ocenjevalci, predstavniki ZŠAM in drugi prostovoljci, predstavniki Policije, ki so skrbeli za varnost in nemoten potek, ter člani organizacijskega odbora.

Rezultati 28. državnega tekmovanja ”Kaj veš o prometu”:

Kolesarji:

Uvrstitev Ime Priimek šola Občina Kazenske točke
1 Maj Starič Osnovna šola Blanca Sevnica 10
2 Maksim Stoviček Osnovna šola Mislinja Mislinja 20
3 Žiga Plahuta Osnovna šola Frana Albrehta Kamnik Kamnik 25
4 Luka Malovič Osnovna šola narodnega heroja Maksa Pečarja Ljubljana 45
5 Lara Lukan Osnovna šola Antona Tomaža Linharta Radovljica Radovljica 50
6 Aljaž Trost OSNOVNA ŠOLA PODGORJE PRI SLOVENJ GRADCU Slovenj Gradec 75
7 Aljaž Utroša Dvojezična osnovna šola Genterovci Lendava 90
8 Rok Cör Osnovna šola Grad Grad 95
9 Patrik Jazbec Osnovna šola Frana Erjavca Nova Gorica Nova Gorica 95
10 Vid Vrečko Osnovna šola Pohorskega odreda Slovenska Bistrica Slovenska Bistrica 100

Kolo z motorjem/skuter:

Uvrstitev Ime Priimek Šola Občina Skupaj
1 Martin Božič SŠC Krško-Sevnica Krško 35
2 Sergej Brandl Strojna šola Ptuj Ptuj 105
2 Patrik Bolcar Prometna šola Maribor Maribor 105
4 Denis Levičar SŠC Krško-Sevnica Krško 110
5 David Hode SŠC Krško-Sevnica Krško 150
6 Tomaž Grajfoner Strojna šola Ptuj Ptuj 180
7 David Polner Prometna šola Maribor Maribor 225
8 Gregor Levanič Strojna šola Ptuj Ptuj 240
9 Filip Laura Prometna šola Maribor Maribor 315