Na Javni agenciji RS za varnost prometa smo organizirali delavnico Vozimo pametno, ki je potekala 23. januarja na Srednji šoli tehniških strok Šiška.

Delavnica je potekala v sodelovanju s Policijo in Slovenskim železnicam, udeležilo pa se jo je 60 dijakov 1.,3. in 5. letnikov, ki so bili razdeljeni v 3 skupine.

Preventivna predavanja so vključevala tematiko nivojskih prehodov ceste čez železnico, prav tako so vsebovala vsebino samih cestnih pravil in problematiko divjih prehodov čez železniško progo, bila pa so okrepljena tudi z videoposnetki. Pogovori so tekli v smeri pravilnega prečkanja železniške proge v istem nivoju, z vidika pešca, kolesarja in voznika. Na ta način je bila želja dijakom predstaviti »srečanje pešec – vlak«, saj je zaradi pomanjkanja koncentracije pešcev pri prečkanju železniške proge, pogostokrat zaradi uporabe mobitela, prišlo v prejšnjih letih do velikega števila smrtnih žrtev med pešci. Poleg tega je bilo dijakom predstavljeno tudi delo policije pri prometnih nesrečah in najpogostejši vzroki za prometne nesreče (neprilagojena hitrost, alkohol in prepovedane substance, uporaba mobilnega telefona med vožnjo, itd.). Dijaki so preizkusili tudi alko očala, ki demonstrirajo vožnjo pod vplivom alkohola in prepovedanih substanc, ter simulator uporabe mobitela v prometu, ki demonstrira pomanjkanje koncentracije na cesto in prehode za pešce, tako cestne kot tudi železniške, preverili pa so tudi svojo naletno težo.