(Grosuplje, 7. april 2022) V sklopu tedna prometne preventive in varnosti otrok, ki med 5. in 8. aprilom 2022 poteka v občini Grosuplje, se več kot 1.000 učenk in učencev pod okriljem Agencije za varnost prometa uči o varnosti v prometu, še posebej o pomenu varnostnega pasu in dosledne uporabe zaščitne čelade. V šotoru Vidko, ki omogoča interaktivno doživetje, pa spoznavajo pomen vidnosti v prometu ter nujnosti aktivnega nošenja odsevnih predmetov in uporabe odsevnih površin. Danes so jih na Osnovni šoli Šmarje-Sap obiskali direktor Agencije za varnost prometa Jože Hribar, namestnica direktorja Urška Naglič, vodja Sektorja za preventivo in vzgojo v cestnem prometu dr. Mateja Markl, župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič, Mihael Prelc, vodja redarjev SOU 5G in Damjan Lenček, pomočnik načelnika PP Grosuplje, ki jih je sprejela ravnateljica Pavlina Antolič.

Otroci Osnovne šole Louisa Adamiča so v torek, 5. aprila 2022, kot prvi spoznavali, kaj pomeni aktivno nošenje odsevnih predmetov in zakaj aktivna uporaba odsevnih površin v mraku ali temi lahko reši življenje. Danes je učenke in učence 3. in 6. razreda Osnovne šole Šmarje-Sap nagovoril direktor Agencije za varnost prometa Jože Hribar, ki je otroke podučil o skrbi za lastno varnost: »Vedno nosite čelado, če ste na kolesu, skiroju, rolerjih, v mraku in temi uporabljajte kresničke ali svetilke, predvsem pa se zavedajte, da je cesta resna stvar in da prometne površine niso namenjene za igro. Danes spoznavate, kako dobro vas vidijo vozniki, če nosite kresničke in v prvih dveh razredih tudi rumene rutke in kako je vaša varnost v prometu ogrožena, če ste oblečeni v temna oblačila ter ne nosite odsevnih teles. Na ta način lahko dodobra obogatite svoje prometne izkušnje. Želim vam, da bo vsaka vaša pot varna!«

Jutri pa bo kot zadnja v občini na vrsti še Osnovna šola Brinje, ko se bo izvedba interaktivnih delavnic v Občini Grosuplje tudi zaključila. Otroci so v prometu najpogosteje udeleženi kot pešci, zato je skrb za njihovo vidnost, in s tem večjo varnost, ključna. Nadvse pomembno je, da se o pomenu aktivnega nošenja odsevnih predmetov in površin poučijo na najbolj praktičen način, kar omogoča interaktivni šotor Vidko.