(Ljubljana, 7. april 2022) V času od 4. do 10. aprila 2022 poteka nacionalna preventivna akcija Varnostni pas varuje vas in otroški varnostni sedeži. Akcija je namenjena opozarjanju na pomembnost pripetosti z varnostnim pasom vseh potnikov v vozilu na vsaki (tudi najkrajši) poti ter uporabi otroških varnostnih sedežev (otroci do velikosti 140 cm). S tem namenom je Javna agencija za varnost prometa omogočila poučno in zabavno predstavo Pasavček v prometu po skupinah in razredih, ki so bili v lanskem šolskem letu najuspešnejši pri projektu Pasavček, izvedla pa jo bo kar 27-krat.

Varnostni pas je eden od pomembnejših izumov za večjo varnost voznikov in potnikov v vozilih. Raziskave kažejo, da bi z dosledno uporabo varnostnih pasov in otroških varnostnih sedežev lahko za 50% zmanjšali število smrtno in hudo poškodovanih voznikov in potnikov, preprečili bi lahko smrtne žrtve med otroci potniki. Veliko skupin, ki sodeluje v projektu Pasavček, bo prav v tem tednu izvedlo spremljanje pripetosti otrok.

Predstava Pasavček v prometu v času od konca marca do začetka maja gostuje po vsej Sloveniji. Obiskala bo otroke v vrtcih Ljutomer, Enota Vrtec Dolenja Trebuša, Vrtec pri OŠ Jarenina, Enota vrtca pri OŠ Rače, Vrtec Otona Župančiča Maribor, Enota vrtca Apače Stogovci, Vrtec Manka Golarja Gornja Radgona, enota Črešnjevci, Vrtec Otona Župančiča Črnomelj – vrtec Loka in Vrtec Sonček pri OŠ Žužemberk.

Obiskala bo tudi osnovne šole Koroški jeklarji, Branik, Čepovan, Dušana Muniha Most na Soči, Mala Nedelja, Duplek, Rače, Apače in Milke Šobar – Nataše.

Iz enote Vrtca Dolenja Trebuša so po ogledu predstave sporočili: »Predstava je bila zelo zanimiva, poučna, otroci so z velikim veseljem sodelovali, si tudi želeli sodelovanja. Za najmlajše je bila to odlična dramatizacija, pritegnila je vso pozornost otrok, ki so ji res z velikim zanimanjem prisluhnili in ji sledili. Starejše otroke je spodbudila k pogovoru, že osvojeno znanje so osvežili in ga še dodatno nadgradili. Veliko smo se naučili in bilo je res prekrasno dopoldne, ki ga hitro ne bomo pozabili