Ko kupujemo avtomobil je pomembno, da vemo kaj hočemo in koliko denarja smo pripravljeni za to odšteti. Pomembno je, da kupimo opremo vozila, ki nam bo omogočala varno udeležbo v cestnem prometu. V sodobnih avtomobilih je pri izbiri na razpolago veliko dodatne opreme, ki nam omogoča lažjo in varnejšo vožnjo. Pomembno je tudi, da vemo kaj pri naši uporabi potrebujemo.  Pri vozilu ŠKODA tip KODIAQ je na razpolago veliko asistenčnih sistemov, ki pripomorejo k varni udeležbi v cestnem prometu.

LED žarometi

LED žarometi omogočajo boljšo preglednost ob zmanjšani vidljivosti. Posebej je pomembno v zimskem času, ko so dnevi krajši in je večji del dneva slabša svetloba, da smo na cesti vidni, in da dobro vidimo dogajanje okoli vozila. Dobra vidljivost omogoča varno udeležbo v cestnem prometu in manjšo nevarnost za nesrečo. V Škodi Kodiaq je mogoče naročiti LED svetila, ki dajejo belo vidno svetlobo in omogočajo boljšo vidljivost. V Škodi Kodiaqu so zadnje led svetilke serijske in oblikujejo značilno obliko črke C. Auto light assist omogoča samodejno vklapljanje in zasenčenje dolgih žarometov. S tem ni potrebna pozornost voznika na preklapljanje žarometov v primeru nasproti vozečih vozil.

Aktivni tempomat ACC (Adaptive Cruise Control)

Aktivni tempomat omogoča nastavitev želene hitrosti in ohranjanje te hitrosti v okviru zmožnosti na cesti. Sistem deluje tako, da se hitrost vozila v primeru spredaj počasneje vozečega vozila prilagodi na njegovo hitrost in vzdržuje varnostno razdaljo med voziloma, tako da je vožnja varna. Če se hitrost spredaj vozečega vozila poveča, se tudi hitrost vozila poveča do predhodno nastavljene hitrosti. Enako se zgodi, ob prehitevanju ali v primeru, ko se spredaj vozeči umakne z voznega pasu. Sistem s senzorji, ki so v sprednjem delu vozila, spremlja vožnjo spredaj vozečega vozila, njegovo hitrost in varnostno razdaljo do tega vozila.

Sistem skupaj z avtomatskim menjalnikom omogoča delovanje do zaustavitve vozila. Ob pritisku na zavorno pedal se sistem ACC nemudoma izključi. Ob pritisku na plin, pa se hitrost vozila poviša.

Potovalna pomoč (Travel assist)

Sistem preverja in primerja fotografije in posname prometne znake in jih primerja s podatki iz navigacijskega sistema. Preverja znake za omejitev hitrosti, za opozorila, za prenehanje omejitve hitrosti in druga opozorila ob cesti.

Štirikolesni pogon 4×4

Štirikolesni pogon omogoča varnejšo in zanesljivejšo vožnjo v vseh pogojih uporabe. Še posebej pride do izraza na terenskih poteh in v snežnih razmerah. Osnova za štirikolesni pogon je hidravlična več ploščna sklopka, z elektronskim uravnavanjem, ki je nameščena pred zadnjo osjo. Zanjo je značilna nizka teža in kompaktna zasnova. Sistem ves čas komunicira z elektroniko avtomobila in asistenčnimi sistemi, reagira na vsako spremembo voznih razmer. Tudi pri štirikolesnem pogonu se pri optimalnih okoliščinah večina prenosa moči prenaša na sprednja kolesa. Ko nastane potreba, pa se prenos navora uravnava.

Asistenca za ohranjanje smeri vozila Line Assist

V primeru, ko obstaja nevarnost, da bo voznik nenadoma zapeljal iz smeri, asistenca za ohranjanje smeri opozori voznika na nevarnost. Kamere in senzorji prepoznavajo bočne črte in temu ustrezno vozilo reagira, če se smer vožnje spremeni izven varnega območja. Sistem ni aktiviran v primeru vključenega smerokaza na levi ali desni strani.