(Ljubljana, 17. maj 2019) Danes opoldne se bodo maturanti zavrteli v številnih slovenskih mestih na tradicionalni četvorki. Vsi maturanti so tudi udeleženci v prometu. Med njimi je že kar nekaj mladih voznikov, mopedistov in kolesarjev, ostali pa so pešci, ali uporabniki skirojev in podobnih naprav. Zato Agencija za varnost prometa ob tovrstnih praznovanjih, ko se pogosto posega po alkoholu in drugih substancah, zaradi katerih se zmanjšujejo sposobnosti varnega sodelovanja v prometu, kar lahko močno vpliva na razumno presojo ter odločanje ali celo botruje prometni nesreči, opozarja na še dodatno previdnost v prometu, tako maturante kot tudi ostale udeležence v prometu.

Z alkoholom v prometu je povezana kar četrtina prometnih nesreč s smrtnimi žrtvami in huje poškodovanimi. Pogosto se alkoholu v prometu pridružijo še drugi dejavniki tveganja, kot so neprilagojena hitrost, nepripetost z varnostnim pasom, uporaba mobilnega telefona, slaba vidnost pešcev in kolesarjev v mraku in ponoči. Ob praznovanjih, tudi takšnih kot bo danes za slovenske maturante, pa se verjetnost nesreč lahko še dodatno poveča.

Zato Agencija za varnost prometa vse maturante poziva: »Maturanti, naj se vam zavrti le zaradi četvorke in ne zaradi alkohola! Na zabavo in z nje se odpravite s trezno glavo, na pragu poti v odraslost bodite razumni in odgovorni, upoštevajte cestno-prometna pravila in razmere na cesti, saj tako lahko preprečite marsikatero nesrečo. Naj vam slovo od gimnazijskih let ostane v prijetnem spominu!«


Vir: Wikipedia