Z namenom, da bi se starejši vozniki in voznice na naših cestah čim dlje počutili varne in da bi čim dlje ostali mobilni, smo na Javni agenciji Republike Slovenije za varnost prometa v sodelovanju z Generalno policijsko upravo, DARS-om, Zvezo društev upokojencev Slovenije, OZRK in drugimi, pripravili projekt »SOŽITJE ZA VEČJO VARNOST V CESTNEM PROMETU«, s katerim izvajamo celovite preventivne dogodke oz. usposabljanja za seniorje in upokojence po celi Sloveniji.

V okviru celovitega preventivnega dogodka smo v torek, 2.10.2018, organizirali predavanja Sožitje v Krškem ter se srečali s starejšimi vozniki.

Predstavili smo jim varno vožnjo v krožnih križiščih, se pogovorili o predvidevanju v prometu ter jih informirali o izvedbi podaljšanja vozniškega dovoljenja.

VPO policijske postaje Krško je predstavil lokalno prometno problematiko in praktične izkušnje policije, strokovnjakinja iz DARS-a pa je v svojem predavanju o varni vožnji po avtocesti med drugim izpostavila tudi ključno problematiko, ki se tiče vožnje v napačno smer.

Območno združenje rdečega križa Krško je prikazalo temeljne postopke oživljanja z in brez defibrilatorja ter se z udeleženci pogovorilo o odpravi strahu nudenja prve pomoči osebi udeleženi v prometni nesreči.

V okviru svetovalnih voženj so ocenjevalci na vozniškem izpitu seznanili udeležence s pravilno nastavitvijo sedeža, volana in ogledal. Med svetovalno vožnjo so starejše udeležence – voznike seznanili o primernih ravnanjih v prometu, jih opozarjali na morebitne napake, ob zaključku vožnje pa podali napotke za varnejšo udeležbo v prometu.

Verjamemo, da bomo v obdobju izvajanja projekta dosegli kar največje število voznikov seniorjev in upokojencev ter jim podali praktične in poučne informacije o varni vožnji ter posledično vplivali na njihovo varnost ter  varnost vseh ostalih udeležencev v prometu.