img_2053V sklopu večjih preventivnih dogodkov, ki jih v letošnjem letu izvajamo na AVP za širšo javnost po večji slovenskih mestih, smo v okviru nacionalne akcije Varnostni pas izvedli dogodek v Velenju. Dogodek je potekal od 13.30 ure do večera na Titovem trgu, udeležba pa je bila množična, od srednješolcev ŠC Velenje, otrok in družin ter drugih mimoidočih. Osrednja tema dogodka je bila tokrat uporaba varnostnega pasu in varna vožnja. Tako so lahko udeleženci preizkusili na lastni koži trk na Zaletavčku, preverili svojo naletno težo pri različnih hitrostih na posebnih tehtnicah ter se poučili o ustrezni uporabi varnostnega pasu ter tudi otroških varnostnih sedežih. Poleg tega so vozniki lahko preverili svoj reakcijski čas in se poučili o tveganjih zaradi prevelike hitrosti vožnje. Otroci pa so se preizkusili v strelu na gol, prometnemu človeku ne jezi se ter v prometnem poligonu.

Dogodka se je udeležilo veliko mimoidočih, starejših, mlajših, družin, ki so bile seznanjene z dogodkom preko medijev. Nekateri so svoje zadovoljstvo izrazili tudi z glasno podporo in izjavami, kot je Stankina: »Taki dogodki ti dajo misliti, saj se drugače dnevno sploh ne sprašuješ, kako bi moral bolj varno ravnati.«

Mamica Katja s triletno hčerko pa je komentirala: «Že tako se vedno pripnemo in tudi otroški sedež uporabljamo. Ampak res je pomembno, da se zavemo, da so sile tako ogromne in da je samo pripetost otroka tudi na kratki vožnji izrednega pomena.« Bodoči očka Tomaž, ki kmalu pričakuje naraščaj, pa je bil vesel svetovanja glede izbire in ustrezne uporabe otroškega sedeža: »Posebej se mi je zdelo zanimivo, na kaj moram biti pri nakupu pozoren, namreč na trgu in tudi po spletu so razne ponudbe. In npr. nisem vedel, da rabljen avtosedež ni priporočljiv.«

spv-velenje-2016Na dogodku so sodelovali poleg demonstratorjev in animatorjev tudi predstavnik Izpitnega centra Velenje (g. Jeromelj) ter občinskega Sveta za preventivo MO Velenje.

Dogodek je bil nedvomno uspešen in predstavlja del aktivnosti, s katerimi želimo osveščati in informirati, da je z uporabo varnostnega pasu na vsaki vožnji, na vseh sedežih ter v vseh vozilih vožnja varnejša za voznike in vse potnike.