Videti in biti viden ni pomembno le na različnih bolj ali manj pomembnih prireditvah, ampak predvsem v prometu. Tako kot hitra vozila, se tega marsikdo ne zaveda, med njimi pa tudi pešci, ki so sicer najpočasnejši del prometa, a zaradi največje ranljivosti v največji ogroženosti.

Pešci smo praktično vsi, če ne vedno, ko smo v prometu, pa vsaj takrat, ko z vozili ne gre več naprej. Prav zaradi tega je izjemno pomembno, da se vedno zavedamo da smo pešci. Na eni strani, da natančno opazujemo, kaj se v prometu okoli nas dogaja in ne gledamo le svetlečih reklam in vsega, kar nam jemlje pozornost. Pomislimo, kako dobro smo vidni mi in naše premikanje v očeh drugih? Posebno, če hodimo po nerazsvetljenih površinah in v temi po cestah, kjer ni pločnikov. To velja prav za vse, od šolskih otrok do starejših ljudi, ki sicer svoje vsakodnevne poti zelo dobro poznajo, a pozabljajo, da so njim najljubša oblačila običajno njihova največja nevarnost, ker so skorajda nevidna. K sreči so barve otroških oblačil in njihovih šolskih torb večinoma pisana, veliko je odsevnikov in celo baterijskih svetil v obutvi.

Si predstavljate starejšo gospo ali elegantnega gospoda obutega v udobne, varne copate, pri katerih bi se neprestano svetlikalo iz podplatov? Zelo hitro bi se njegovi ali njeni prijatelji začeli spraševati če je nor, dementen ali pa je pri svojih letih izpustil prvo številko v dvomestnem številu? Žal se premalokrat zavedamo, da je v našem življenju veliko stvari logičnih, spodobnih ali recimo temu normalnih, pa to v bistvu sploh niso. Temna oblačila, temna obutev in v dežju še eleganten črn dežnik nas postavljajo v položaj, ki ga zelo dobro ponazarja naslednji primer. Na vsaki roki imamo pet prstov, ki vsi rastejo iz iste dlani in dobivajo kri za normalen razvoj in opravljanje svojih nalog po isti žili, vendar niso vsi primerni za vse naše potrebe. Tako, kot si ne moremo vrtati po ušesih in nosu s palcem in ne bi prišli daleč, če bi za štopanje uporabljali sredinec, moramo tudi za promet obleči oblačila, ki bodo dosegla dvoje: vremensko zaščito in varovanje v prometu. Tako, kot mi vidimo druge in se jezimo, ko smo za volanom, vidijo drugi nas, ko smo mi sami pešci. Zaradi tega vedno pomislite kam greste, kje se boste gibali in kaj je potrebno obleči, da boste čim bolje vidni?

Velikokrat bi bilo najvarneje, če bi nosili pustne obleke kar vsak dan, saj bi nas v prometu, predvsem zvečer, najbolje zaščitile. Ste že kdaj pomislili, da bi malo utripajočo lučko pritrdili na vrh dežnika? Morda menite da sem nor, da pretiravam, vendar pa bi si s tem lahko prihranili marsikatero nesrečo, v kateri je bil udeležen pešec.

Srečno!