(Bloke, 11. maj 2022) V Občini Bloke bodo starejšim občankam in občanom na voljo brezplačni prevozi, ki jih nudijo prostovoljci v projektu Prostofer. Danes so voznikom prostoferjem predstavniki Zavoda Zlata mreža in bloške občine, ki se je kot 85. priključila vseslovenskemu projektu Prostofer, simbolično predali ključe avtomobila, ki so ga lahko tudi preizkusili. Na dogodku so bili navzoči župan Občine Bloke Jože Doles, direktor Zavoda Zlata mreža Miha Bogataj in Dragica Sternad Pražnikar iz Agencije za varnost prometa. 16 prostoferjem, ki bodo delovali na območju mestne občine, je predala preventivna gradiva ter odsevne anorake.

Direktor Zlate mreže Bogataj in župan Doles sta poudarila, da je glavni namen Prostoferja pomagati ljudem, ki nimajo svojcev, ne vozijo sami, nimajo lastnega vozila, so težje gibalno sposobni ali so socialno šibkejši. Prostofer je še posebej dragocen v okoljih, kjer mreža javnega prevoza ni zelo razvejana, kar starejšim onemogoča opravljanje življenjskih opravkov. Posebej jih je veselilo, da sta se dogodka udeležila dva gibalno ovirana občana, ki jima bodo prostoferji, prostovoljni vozniki v tem plemenitem projektu, lahko nudili prevoze.

Projekt Prostofer letni dni aktivno podpira tudi Agencija za varnost prometa, pri kateri za mobilnost starejših skrbijo tudi s projektom Sožitje, ki trenutno aktivno poteka v številnih slovenskih občinah. Dragica Sternad Pražnikar iz Agencije za varnost prometa je ob tem predstavila tudi najpogostejše dejavnike tveganja za nastanek prometnih nesreč.