(Ljubljana, 6. maj 2019) Danes se začenja nacionalna preventivna akcija za večjo varnost kolesarjev, ki jo vodi Javna agencija RS za varnost prometa v sodelovanju s Policijo, ki bo v tem času izvajala poostren nadzor, Ministrstvom za infrastrukturo ter Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, pridružujejo pa se ji tudi nevladne organizacije. Namen akcije je na eni strani opozoriti kolesarje na upoštevanje cestno prometnih pravil in odgovorno vedenje v prometu ter povečati uporabo varnostne čelade ter na drugi strani tudi ostale udeležence v prometu opozoriti na povečano število kolesarjev na cesti. Agencija za varnost prometa opozarja še na nevarnosti uporabe mobilnega telefona in slušalk za poslušanje glasbe pri kolesarjih, saj obe aktivnosti neposredno vplivata na zaznavanje okolice in prometa, zaradi česar se stopnjuje tveganje za nastanek prometne nesreče. Akcija za večjo varnost kolesarjev bo potekala do 31. maja, aktivnosti pa se bodo nadaljevale tudi v poletnih mesecih.

Danes se pričenja nacionalna preventivna akcija, ki je namenjena večji varnosti kolesarjev. Zaradi milejše zime je kolesarska sezona letos že v polnem teku, a spremenljive vremenske razmere na cesti terjajo še večjo previdnost.

Agencija za varnost prometa v okviru Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa 2013-2022 obravnava kolesarje kot eno izmed prioritetnih ciljnih skupin, ki ji posveča dodatno pozornost. Delež števila kolesarjev se v zadnjih letih vztrajno povečuje, tako v urbanih naseljih, kot tudi drugod. Z vedno večjim številom kolesarjev, ki že tako spadajo med ranljivejše skupine udeležencev v prometu, pa narašča tudi njihova ogroženost. Vozniki motornih in enoslednih motornih vozil jih namreč velikokrat spregledajo ter tako še dodatno povečajo možnost za nastanek prometne nesreče in posledično hudih poškodb.

Skoraj tri četrtine kolesarjev še vedno krši prometna pravila

Opazovanje kolesarjev, ki so ga pred dvema letoma izvedli na Agenciji za varnost prometa, je pokazalo, da skoraj tri četrtine kolesarjev krši prometna pravila, resnejše prekrške napravi pa približno 25 % kolesarjev. Med najpogostejšimi kršitvami so neustrezno prečkanje cestišča, vožnja v nasprotni smeri ter vožnja v rdečo luč na semaforju, tudi ogrožanje pešcev z vožnjo po pločniku ter uporaba mobilnega telefona med vožnjo kolesa.

Največ nesreč se zgodi znotraj naselij, najpogostejši vzrok je neupoštevanje pravil o prednosti

Analiza varnosti in udeležbe kolesarjev v prometnih nesrečah za leto 2018 je pokazala, da se velika večina prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev zgodi znotraj naselij (86 %), zato so nujni učinkoviti ukrepi na lokalni ravni. Med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev je neupoštevanje pravil o prednosti  (27 %), neprilagojena hitrost (22 %) in nepravilna stran oz. smer vožnje (15 %). Pri lažje oziroma težje poškodovanih so večinoma kolesarji sami povzročitelji prometnih nesreč. V primeru smrtnega izida so kolesarji odgovorni za povzročitev 50 % nesreč, kar je več v primerjavi z letom poprej (36 %), 50 % nesreč pa so povzročili drugi udeleženci v prometu. Problematika alkoholiziranosti ostaja tudi v 2018 na približno enaki ravni iz leta 2017, saj je število nesreč, ki jih je povzročil alkoholiziran kolesar v 2017 znašalo 107, v 2018 pa 110 prometnih nesreč.

Lani najmanjše število med umrlimi kolesarji v zadnjih 27-ih letih, nič smrtnih žrtev med otroki

V letu 2018 je bil delež kolesarjev med vsemi udeleženimi v prometnih nesrečah 6,6 %, med smrtnimi žrtvami pa je bilo kolesarjev 8,8 %, kar je najmanj v zadnjih 27-ih letih. Med otroki ni bilo nobene smrtne žrtve, 17 je bilo huje, 91 pa lažje poškodovanih. V preteklem letu je bilo na slovenskih cestah zabeleženih skupno 1210 prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev, od tega je življenje izgubilo 8 kolesarjev, 189 je bilo huje poškodovanih, 880 pa lažje poškodovanih. Med huje telesno poškodovanimi in smrtno ponesrečenimi kolesarji prevladujejo moški (69 %), ter starejši, saj jih je kartri četrtine starejših od 45 let, največ poškodovanih pa je bilo v starostnem razredu med 65 let in več.

Agencija za varnost prometa zaradi zaznanega poslabšanja stanja varnosti kolesarjev v letošnjih prvih štirih mesecih posebej opozarja na previdnost in strpnost vseh udeležencev v prometu.

 

DODATNE INFORMACIJE:

Kolesarjenje je zdravo za telo, okolju prijazna in prijetna aktivnost – a naj bo tudi varno!

Kolesarji za lastno varnost lahko največ naredimo sami in sicer z upoštevanjem cestno prometnih predpisov. Pomembno je, da kolo vozimo po kolesarski stezi ali poti, če kolesarske steze ni in da vozimo po desnem robu cestišča v smeri vožnje. Pri kolesarjenju moramo upoštevati prometna pravila in predpise, ki veljajo za voznike, pravila prednosti, prometne znake ter drugo signalizacijo. Vedno tudi poskušamo predvideti ravnanje drugih udeležencev v prometu, saj lahko tako preprečimo marsikateri neljubi dogodek. Pri zavijanju v križiščih jasno nakažimo smer z rokami, se pravilno razvrstimo in upoštevamo pravila prednosti. Nikoli tudi ne vozimo v nasprotni smeri vožnje, saj nas drugi vozniki ne pričakujejo. Ponoči in v mraku pa nujno uporabimo luči in odsevna telesa, da bomo dobro vidni in prej opazni.

Ustrezno kolo in oprema kolesarja za večjo varnost

Vsak kolesar je odgovoren, da poskrbi za tehnično ustreznost svojega kolesa in uporabo zaščitne opreme. Pred kolesarjenjem, še posebej spomladi, najprej preverimo tehnično brezhibnost kolesa. Kolo mora imeti:
– brezhibno sprednjo in zadnjo zavoro,
– belo luč spredaj za osvetljevanje ceste ter rdečo luč zadaj, odsevnike na pedalih ali na boku,
– zvonec,
– ustrezno napolnjene pnevmatike,
– primerno nastavljeno višino krmila in sedeža.

Priporočljivo je imeti tudi blatnike, ščitnik verige ter prtljažnik ali nosilno košarico za prtljago. Poskrbeti moramo tudi za ustrezno opremo in sicer je za kolesarja nujna uporaba kolesarske čelade, ki ščiti glavo pri morebitnem padcu, priporočljivo pa je nositi tudi oblačila svetle barve, oziroma uporabljati odsevni brezrokavnik, da nas bodo vozniki prej opazili.

Bistro glavo varuje čelada

Raziskave dokazujejo, da zaščitna kolesarska čelada pomembno prispeva k večji varnosti, saj zmanjšuje težo posledic in poškodb glave od 40 % do kar 70 %. Uporaba kolesarske čelade je za otroke in mladostnike do 18. leta zakonsko obvezna, njena uporaba pa je priporočljiva tudi za ostale kolesarje, tako pri vsakodnevnem kot rekreativnem kolesarjenju, saj pomembno prispeva k varnosti kolesarja. Kolesarsko čelado morajo imeti tudi otroci potniki na kolesu ali pri vožnji na poganjalcu, priporočljiva pa je tudi pri rolanju, rolkanju, na skiroju ter pri uporabi raznih električnih naprav (e-skuter, hoverboard,…). Pri uporabi čelade moramo biti pozorni, da je čelada ustrezne velikosti glede na velikost glave, da je dovolj trdno nameščena na glavi, tako da sega sprednji rob dva prsta nad obrvmi ter da so trakovi na čeladi zapeti in zategnjeni.

Načrtovane aktivnosti v času nacionalne preventivne akcije

Agencija za varnost prometa bo v okviru svojih aktivnosti promovirala in osveščala kolesarje ouporabi zaščitne kolesarske čelade ter o varni vožnji kolesa. Za učitelje in predstavnike občinskih svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu so že izvedli usposabljanje za izvajanje aktivnosti za večjo kolesarjev, ki je potekalo 24. aprila 2019 v Ljubljani. V okviru javnega poziva za podporo občinskim svetom za preventivo bodo razdelili občinam 15 kolesarskih spretnostnih poligonov, namenjenih usposabljanju otrok za vožnjo kolesa, tečaje varnega kolesarjenja ter izvedbo kolesarskih tekmovanj. Pripravili pa so tudi informativno zloženko S kolesom varno v prometu in preventivni video film na temo varnega kolesarjenja, namenjenega uporabi učiteljem, predstavnikom občinskih svetov za preventivno in vzgojo ter drugim za izobraževanje in osveščanje.

Po osnovnih in srednjih šolah se izvajajo preventivni dogodki, tako so že izvedli dogodke na OŠ Šenčur, OŠ Mislinja, OŠ Bršljin v Novem mestu, OŠ Ivanjkovci, OŠ Prestranek ter akcijo Bistro glavo varuje čelada v Mariboru ter Polzeli.

V okviru sodelovanja in podpore projektu Varno na kolesu, katerega nosilec je podjetje Butan plin, so potekali regijski dogodki po petih regijah Slovenije, na zaključnem dogodku 23. maja 2019 v Ljubljani pa bodo razglašeni zmagovalci, ki bodo prejeli bogate praktične nagrade.

28. državno tekmovanje »Kaj veš o prometu?«

Po osnovnih šolah in na lokalni ravni se že izvajajo tehnični pregledi koles, usposabljanja otrok za vožnjo kolesa in kolesarski izpiti. Teoretični del poznavanja predpisov poteka preko spletnega SIO portala Kolesar.

Tradicionalno 28. državno tekmovanje »Kaj veš o prometu«, ki bo potekalo pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, pa bo 25. maja 2019 v Mislinji.

Tekmovanja »Kaj veš o prometu« so namenjena nadgradnji aktivnosti za večjo varnost otrok kolesarjev po opravljenem kolesarskem izpitu. Vsako leto potekajo na približno 170 osnovnih šolah in vključijo okrog 1.800 otrok. Na državno tekmovanje se uvrstijo najboljši učenci kolesarji, ki so na občinskih in regijskih tekmovanjih ter pred tem na šolskih tekmovanjih dosegli najvišje rezultate.

V času akcije bo Agencija za varnost prometa izvedla tudi številne medijske in terenske akcije opozarjanja in osveščanja kolesarjev. Akciji se pridružujeta tudi Policija in občinska redarstva, ki bosta v tem času izvajala poostren nadzor nad kolesarji in vozniki motornih vozil.