(Ljubljana, 10. maj 2022) Pred nami so lepi dnevi, vreme bo večinoma sončno in vroče. Mnogo ljudi se bo podalo na krajše ali daljše izlete, ugodne razmere bodo zagotovo izkoristili tudi motoristi,  kolesarji in vozniki e-skirojev. Agencija za varnost prometa vse voznike poziva, da je tudi v idealnih voznih pogojih potrebna pazljivost, zato vozite s prilagojeno hitrostjo. Odložite mobilni telefon, vozite na ustrezni varnostni razdalji, v promet pa nikar pod vplivom alkohola! Brez izgovorov poskrbite za dosledno uporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih in dosledno pripetost vseh potnikov na vsaki, tudi najkrajši poti. V parkiranem in zaprtem vozilu nikdar ne puščajte nikogar! Zelo hitro namreč lahko pride do vročinskega udara, za kar so še posebej dovzetni otroci.

Previdno pri prehitevanju kolesarjev, mopedistov, e-skirojev

Prehitevanje kolesarjev, mopedistov in e-skirojev naj vozniki izvedejo strpno, pri tem pa naj vedno zagotovijo zadostno bočno razdaljo, ki znaša vsaj 1,5 metra. Voznik si mora za prehitevanje vzeti dovolj razdalje tudi pred in po prehitevanju, tako da ne ogroža kolesarja, mopedista ali voznika e-skiroja in se lahko varno vključi nazaj v prometni tok. Motoristi, mopedisti, kolesarji in vozniki e-skirojev naj poskrbijo za ustrezno zaščitno opremo in za dobro vidnost, tako bodo bolj varni.

Naj vas močno sonce ne zaslepi

Močni sončni žarki ter bleščanje lahko voznike motornih vozil, kolesarje in pešce za trenutek zaslepijo, s tem pa se pojavi tveganje za nastanek neljubih situacij. Vsem udeležencem v prometu Agencija za varnost priporoča, naj poskrbijo za primerno zasenčenje. Posebej pozorni naj bodo, če se zjutraj odpravljajo proti vzhodu in zvečer proti zahodu, saj je tedaj bleščanje lahko najbolj moteče. Če uporabljajo sončna očala, naj vozniki ne pozabijo, da jih je pred predorom potrebno odstraniti.

Utrujeni? Nikar za volan!

Tako na daljši kot na krajši vožnji pa je prav za vse udeležence v prometu ključna spočitost. Ko se pojavijo znaki utrujenosti in zaspanosti, kot so zehanje, pogosto mežikanje, občutek potrebe počitka ali izgube pozornosti, se je potrebno v najkrajšem možnem času na varnem mestu ustaviti ter poskrbeti za ustrezno psihofizično stanje. Vozniki naj poskrbijo za ustrezno hidracijo, to velja tudi za motoriste, ki naj zagotovijo zadostno količino vode in načrtujejo počitke, še posebej na daljših poteh.

Agencija za varnost prometa želi vsem udeležencem v prometu varno in srečno vožnjo.