Izboljšanje stanja varnosti v cestnem prometu v letu 2017, vendar bodo potrebna še nadaljnja prizadevanja za napredek

Danes je Evropska komisija objavila stanje varnosti cestnega prometa v letu 2017 v 28 državah članicah EU, ki je že drugo leto zapored pokazala izboljšanje stanja za 2 %.

Leta 2017 je na evropskih cestah v prometnih nesrečah izgubilo življenje 25.300 ljudi, kar je 300 manj kot leta 2016 (-2 %) in 6.200 manj kot leta 2010 (-20 %). Čeprav je trend na ravni Evropske unije spodbuden, bo doseganje cilja EU, da se število smrtnih žrtev v prometnih nesrečah prepolovi  v prihodnjih letih, zelo zahtevno. V lanskem letu po ocenah EK se je v prometnih nesrečah hudo telesno poškodovalo 135.000 ljudi, velik delež le-teh predstavljajo ranljivi udeleženci: pešci, kolesarji in motoristi.

Evropske ceste še vedno med najvarnejšimi

V povprečju je bilo v EU 49 smrtnih žrtev v cestnem prometu na milijon prebivalcev in so tako evropske ceste ostale najvarnejše na svetu. Kot najbolj varne evropske države so v lanskem letu postale Švedska s 25 smrtnimi žrtvami na milijon prebivalcev, Velika Britanija s 27 smrtnimi žrtvami na milijon prebivalcev, Nizozemska z 31 smrtnimi žrtvami na milijon prebivalcev in Danska z 32 smrtnimi žrtvami na milijon prebivalcev.

Slovenija takoj za Estonijo, na 2. mestu

Slovenija je skupaj z Estonijo dosegla izjemen uspeh na področju varnosti cestnega prometa v primerjavi z letom 2016. Estonija je kot najbolj uspešna dosegla 32 % zmanjšanje števila smrtnih žrtev v prometnih nesrečah, Slovenija pa se uvršča na zavidljivo 2. mesto, saj smo uspeli zmanjšati število smrtnih žrtev kar za 20 %. Celotno poročilo je objavljeno na spletnih straneh Evropske komisije: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-2761_sl.htm

»Po izjemnem rezultatu v letu 2014, nekaj nihanjih v naslednjih dveh letih, je bilo leto 2017 spet izjemno. Tudi po statistikah, ki jih uradno vodimo v Sloveniji v zadnjih 60-ih letih je bilo leto 2017 najboljše v vsej zgodovini. Veseli nas, da je tudi Evropska komisija prepoznala naše napore in odločnost predvsem pa naše delo, delo vseh nas, tudi agencije, ki se trudimo za izboljšanje prometne varnosti. Že pred leti smo kritike opozarjali, da so leta, ko prihaja do odstopanj v prometni varnosti, vendar smo kljub pritiskom vztrajali in še naprej izvajali številne projekte in programe. Osredotočeni smo bili na dolgoročne cilje in ta raziskava samo pritrjuje, da smo na pravi poti. Seveda pa nas čaka, kot ugotavljajo tudi pri Evropski komisiji, še kar nekaj dela, kajti vsi si želimo, da na naših cestah ne bi bilo več nesreč in smrtnih žrtev,« je ob tej priložnosti poudaril mag. Igor Velov, direktor Agencije za varnost prometa.

Evropska komisija si bo prizadevala, da bo izboljšanje varnosti v cestnem prometu ena od prednostnih nalog vseh držav članic, za kar si prizadevajo tudi na Agenciji za varnost prometa.

2018-04-10T13:56:41+00:00torek, 10. april, 2018| Oznake: |